3 garšīgas receptes bezgaļas maltītēm
Lai gan gada pirmais mēnesis jau tuvojas izskaņai, tas ir pavēris ceļu jauniem izaicinājumiem un aizraujošām augu valsts ēdienu garšu atklāsmēm, kas var turpināties visu gadu. Dažādojot ikdienas uzturu ar veģetāriem un vegāniskiem ēdieniem, iespējams iepriecināt garšas kārpiņas ar neparastām kombinācijām, jaunām tekstūrām un svaigām garšām. Iepazīsti Rimi Gardēžu aizraujošās bezgaļas receptes un baudi produktu daudzveidību jaunā veidā!
Augu valsts virtuve piedāvā plašu un izsmalcinātu garšu pasauli – no rauga pārslām, kas piešķir ēdieniem riekstainu un sierainu umami akcentu, līdz Indijas riekstiem, kas ir ideāli krēmīgām mērcēm un dārzeņu wok ēdieniem. Dārzeņu kombinācijas, piemēram, burkāni, paprika, cukīni un sīpoli, ir pamats dažādiem ēdieniem, sākot no tortiljām un sacepumiem līdz aromātiskām zupām. Čili pārslas pievieno maltītei asumu un pastiprina garšu dziļumu.
Lai maltītēs ikdienā iekļautu vairāk augu valsts produktus, uztura speciāliste Olga Ļubina iesaka sākt ar mazām pārmaiņām: “Palielini augļu, dārzeņu, pilngraudu produktu un pākšaugu īpatsvaru savās maltītēs. Augu valsts produkti ir bagāti ar šķiedrvielām, kas samazina holesterīna līmeni, glikozes uzsūkšanos gremošanas traktā, pozitīvi ietekmējot sirds veselību. Šķiedrvielas palīdz nodrošināt arī sāta sajūtu, veicinot veselīga svara saglabāšanu, vai arī samazināšanu. Pākšaugi, lēcas, rieksti un sēklas ir bagātas ar B grupas vitamīniem, magniju, cinku, dzelzi, tāpēc tie palīdz stiprināt imunitāti, nervu sistēmu un ādas veselību.”
“Ja vēl neesi pārliecināts, kā pievērsties augu valsts ēdieniem, izvirzi sev mērķi katru nedēļu pagatavot 2–3 ēdienus bez gaļas. Tas var būt tik vienkārši kā gardas zupas, krēmīgas mērcītes no Indijas riekstiem vai stir fry dārzeņu ēdieni. Šis process ļaus tev apgūt jaunas prasmes, kā arī atklāt sastāvdaļas, kas var kļūt par taviem favorītiem, piemēram, tofu, pākšaugi, rieksti un graudaugi. Eksperimentē un ļauj virtuvei tevi pārsteigt!” rosina uztura speciāliste.
Savvaļas rīsu salāti
Nepieciešams:
• 300 g burkānu;
• 200 g savvaļas rīsu maisījuma;
• 1 ēdamk. olīveļļas;
• 250 g sarkano vīnogu;
• 200 g zaļo pupiņu;
• 100 g pekanriekstu;
• 2 saujas rukolas;
• 200 g fetas siera;
• 1 šķipsniņa sāls;
• 2 ēdamk. kļavu sīrupa;
• 3 ēdamk. balzametiķa;
• 2 ēdamk. citrona sulas;
• 2 ēdamk. olīveļļas.
Pagatavošana
Novāri rīsus atbilstoši instrukcijai un atdzesē. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 °C. Cepešpannas vienā pusē kārto burkānus, otrā – vīnogas. Burkānus apslaki ar olīveļļu un cep cepeškrāsnī 10 minūtes. Izņem no krāsns un atdzesē. Uzvāri katliņā ūdeni, pievieno sāli un zaļās pupiņas. Vāri 2 minūtes, līdz tās ir mīkstas, tad nokās un atdzesē. Pagatavo mērci un samaisi kļavu sīrupu, balzametiķi, citrona sulu un olīveļļu. Lielā bļodā liec rīsus, burkānus, zaļās pupiņas, 90 g pekanriekstu, rukolu un pusi no fetas siera. Pārlej ar mērci un samaisi. Salātu maisījumu kārto uz šķīvja, pārkaisi ar atlikušajiem pekanriekstiem, fetas sieru un ceptajām vīnogām.

Autors: Publicitātes foto
Vegānais dārzeņu ramen
Nepieciešams:
• 800 ml dārzeņu buljona;
• 1 ēdamk. sezama eļļas;
• sīpols;
• 3 ķiploka daiviņas;
• 2 šķēlītes ingvera;
• sarkanā paprika;
• 200 g šitaki sēņu;
• 150 g ziedkāposta;
• 150 g brokoļu;
• 1 ēdamk. karija pastas;
• 200 g kokosriekstu piena;
• 2 ēdamk. zemesriekstu sviesta;
• 2 ēdamk. sojas mērces;
• 170 g ramen nūdeļu.
Pagatavošana
Uzvāri dārzeņu buljonu, izmantojot dažādus dārzeņus, sīpolu, ķiplokus un zaļumus, un vāri apmēram 1 stundu. Uz pannas sakarsē sezama eļļu un apcep sasmalcinātu sīpolu, ķiplokus un šitaki sēnes, pēc tam liec tos buljonā. Sagriez papriku, ziedkāpostu un brokoļus, sasmalcini ingveru un pievieno buljonam. Vāri, līdz dārzeņi ir mīksti. Pievieno karija pastu un turpini vārīt vēl 20 minūtes. Iemaisi zemesriekstu sviestu, kokosriekstu pienu un sojas mērci. Pievieno ramen nūdeles un vāri dažas minūtes, līdz tās gatavas. Pasniedz karstu, pārkaisot ar svaigiem zaļumiem.

Autors: Publicitātes foto
Burkānu un lēcu zupa Taizemes gaumē
Nepieciešams:
• 2 ēdamk. olīveļļas;
• sīpols;
• 3 burkāni;
• 30 g ķiploku;
• 3 ēdamk. tomātu pastas;
• 80 g Taizemes sarkanās karija pastas;
• 0,5 tējk. Kajennas piparu;
• sāls pēc garšas;
• 210 g sarkano lēcu;
• 1 l dārzeņu buljona;
• 250 ml kokosriekstu piena;
• 3 ēdamk. laima sulas.
Pagatavošana
Katlā sakarsē olīveļļu un pievieno smalki sagrieztu sīpolu un burkānus. Sautē aptuveni 5 minūtes, līdz tie kļūst mīksti. Pievieno sasmalcinātus ķiplokus, tomātu pastu, karija pastu un Kajennas piparus. Sautē vēl vienu minūti, lai atbrīvotu garšas un aromātus. Iemaisi lēcas, pievieno sāli un pielej dārzeņu buljonu. Uzvāri, samazini siltumu, uzliec vāku un vāri 20 minūtes, līdz lēcas ir mīkstas un uzbriedušas. Kad lēcas gatavas, noņem katlu no plīts un pievieno kokosriekstu pienu un laima sulu. Visu labi samaisi. Pasniedz zupu bļodās, pārkaisot ar svaigām koriandra lapiņām. Pēc vēlēšanās vari pievienot grieķu jogurtu, skābo krējumu vai vārītus basmati rīsus.