visaigimenei.lv skaitļos

Lietotāji online44
Aktīvie uzņēmumi100925
Nozares raksti630
3 Vidusjūras virtuves aromātiskākās garšvielas – rozmarīns, timiāns un raudene : Portāls visai ģimenei

3 Vidusjūras virtuves aromātiskākās garšvielas – rozmarīns, timiāns un raudene

3 Vidusjūras virtuves aromātiskākās garšvielas – rozmarīns, timiāns un raudene
Autors: Freepik.com / freepik

Vidusjūras virtuve Latvijā ir iecienīta, un tādas garšvielas kā rozmarīns, timiāns un raudene padara izcilu teju katru ēdienu, sniedzot iespēju ikvienam virtuvē sajusties kā šefpavāram.

“Vērojama izteikta iedzīvotāju vēlme gatavot mājās – ātri, kvalitāti un vienlaikus arī būt pārliecinātiem par ēdiena sastāvdaļām. Dažādas garšvielas ir veids, kā ēdienam radīt izcilu garšu, pat nepievienojot sāli. Iedzīvotāji maltītes gatavošanā labprāt izvēlas dažādas pazīstamas Vidusjūras virtuves garšvielas, piemēram, timiānu, rozmarīnu un raudeni. Mūsu lielā pieredze garšvielu pasaulē liecina, ka garšu veido arī tas, kā šie augi ir audzēti ievākti, uzglabāti. Iemācāmies variēt ar rozmarīnu, timiānu, raudeni, un pēc maltītes ciemiņiem noteikti būs asociācijas ar saulaino Itāliju, Spāniju, Grieķiju un Francijas Dienvidiem,” norāda Paulig un Santa Maria mārketinga aktivitāšu vadītāja mazumtirdzniecībā Latvijā Inga Auziņa.

Autors: Freepik.com / jcomp
Autors: Freepik.com / jcomp

Grilēšanai izvēlies aromātisko rozmarinu

Rozmarīns ir īpaši iecienīts Vidusjūras reģionā, tam ir raksturīga rūgtena garša un aromāts, turklāt kaltētam augam garša ir izsmalcinātāka. Ja maltītes gatavošanā tiek izmantots aromātisks rozmarīns, gatavojot nav nepieciešams to pievienot pārāk daudz. Četru personu maltītei būs pietiekami ar 0,5–1 tējkaroti kaltēta rozmarīna. Ar to nevajag pārspīlēt, ja par daudz, maltīte atstās asu, it kā skujkoku pēcgaršu.

Rozmarīnu var pievienot jau gatavošanas sākumā, tad vislabāk atvērsies tā aromāti. Ja to pievieno aukstām mērcēm, piemēram, olīveļļas bāzes salātu mērcei, tad vislabāk mērci iejaukt pusstundu pirms baudīšanas.

Šis garšaugs ir piemērots jēra, putnu gaļas, medījumu, kartupeļu, burkānu, cukini un citu sakņu ēdieniem. Rozmarīnu var gan pārkaisīt gatavojamajam produktam, gan pievienot marinādei. Ātras maltītes sastāvdaļu ideja – laša fileja, rozmarīns un citrona sula. 

Šī Vidusjūras auga tradīcijas atspoguļojas arī tajā, ka rozmarīnam ir saderība ar kazas sieru, fetas sieru, olīvām, saulē kaltētiem tomātiem. Līdzīgi bez rozmarīna nav iedomājama fokača u.c. miltu izstrādājumi – krekeri, maizes standziņas, mājās cepta maize. 

Krāsnī cepti kartupeļi ir viens no populārākajiem ēdieniem, kam pievieno rozmarīnu. Šī garšviela kartupeļiem piešķir niansētu garšu. Lūk, viena mini recepte – kartupeļi cepeškrāsnī ar olīveļļu, ķiploku un rozmarīnu – un puse no restorāna cienīgas maltītes jau gatava! 

Jāatgādina arī par iespēju rozmarīnu pievienot eļļai vai etiķim, ja vēlamies aromātu, kas nedaudz atgādina skujas, sveķus, kamparu, eikaliptu.

Autors: Freepik.com / topntp26
Autors: Freepik.com / topntp26

Raudene gan Vidusjūras, gan Meksikas virtuvei

Vai nu cep picu, vāri zupu vai vienkārši gribi piešķirt ēdienam īpašu garšu – šis garšaugs nekad neliks vilties! Raudene ir ļoti iecienīts, klasisks garšaugs, ko pazīst un lieto visā pasaulē. Īpaši populāra tā ir itāliešu, grieķu un meksikāņu virtuvēs. Raudenes kaltētās lapas saglabā savu aromātu, ir piesātinātas ar ēteriskajām eļļām, kas izdala auga intensīvo, nedaudz saldeno aromātu. Raudenes izcelsmes vieta ir Vidusjūras reģions – jo vairāk saules, jo raudenes aromāts ir brīnišķīgāks! 

Raudeni izmanto veģetāro ēdienu garšas bagātināšanai, piemēram, ķirbju, cukini, kabaču, paprikas un kartupeļu sautējumos, pievieno ceptas, sautētas, vārītas cūkgaļas, jēra un liellopu gaļas ēdieniem. Tā lieliski garšo pie salātiem, karstām tostermaizēm, dažādiem tomātu ēdieniem, olām un siera. Raudeni ēdienam labāk pievienot īsi pirms gatavošanas beigām vai pat pēc gatavošanas, lai piešķirtu ēdienam pilnīgāku aromātu un garšu.

Picai raudene piešķir tik raksturīgo Vidusjūras garšu, līdzīgi arī pastai, lazanjai un risoto. Grilētai gaļai, zivīm raudene dod nedaudz pikantu garšu, īpaši kombinācijā ar olīveļļu un ķiploku. No klasiskās tomātu zupas līdz bagātīgiem gaļas sautējumiem – raudene padara ēdienu daudz aromātiskāku. Arī tādi meksikāņu ēdieni kā čili kon karne, tako un salsas mērces iegūst īpašu akcentu, ja pievieno raudeni. Savukārt kartupeļiem raudene piešķir maigu un īpašu garšu. Arī olīveļļu var bagātināt raudeni, pēcāk izmantojot to grilētiem ēdieniem, maizei vai pastai. Raudene labi sader arī ar lēcām, pupiņām un zirņiem. 

Pietiek ar šķipsniņu timiāna

Timiāns ideāli piemērots gan gaļai, gan dārzeņiem. Jāņem vērā, ka kaltēts timiāns ir koncentrētāks nekā svaigs, tāpēc ar to jābūt uzmanīgam – pietiek ar šķipsniņu, lai ēdiens iegūtu patīkamu, bagātīgu garšu. 

Šo augu kā garšvielu lieto zupām, veģetārajiem, zivju, gaļas, vistas gaļas, tomātu, sēņu un olu ēdieniem, makaroniem, salātu un sarkanvīna mērcēm, marinādēm. Ja vāri vistas, liellopa vai dārzeņu buljonu, piešķir tam aromātu ar timiānu, ļaujot garšām ievilkties. Timiāns un zivis – ideāla saderība! Piemēram, var pagatavot ceptu vai grilētu zivi citrona sulā ar timiānu. It kā vienkārši, bet garšos kā augstas klases restorānā. Timiānu var pievienot lasim, forelei vai pat garnelēm. Tāpat timiānu  var pievienot fokačai, sāļajiem cepumiem vai smalkmaizītēm – tas piešķirs elegantu garšas niansi. Pievienojot timiānu ceptiem kartupeļiem, burkāniem, kabačiem vai baklažāniem, pastai, risoto, iegūstam patīkamu Vidusjūras noskaņu. Samaisot timiānu ar olīveļļu, sāli un ķiploku, iegūst aromātisku garšvielu maisījumu. Kaltēts timiāns spēj izglābt jebkuru maltīti! 

Laba saderība 

Rozmarīns – timiāns, raudene, ķiploks, citrons, ingvers, olīveļļa. 
Raudene – rozmarīns, timiāns, baziliks, čili, kumīns, laima sula.
Timiāns – rozmarīns, lauru lapāas, muskatrieksts, ķiploks, olīveļļa. 

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

Aktuālie piedāvājumi

Produktu testi

Visaigimenei.lv Produktu testi – efektīvs veids, kā ieinteresēt potenciālos klientus un stiprināt uzņēmuma reputāciju!

Visaigimenei.lv Produktu testi – efektīvs veids, kā ieinteresēt potenciālos klientus un stiprināt uzņēmuma reputāciju!

Vai tavs uzņēmums piedāvā preces bērniem, veselībai un skaistumam, mājoklim, atpūtai un darba ikdienai, virtuvei un citus risinājumus, kas var vienkāršot cilvēku ikdienu un uzlabot dzīves kvalitāti? Vai vēlies, lai par tavu piedāvājumu uzzina un runā arvien plašāks cilvēku loks? Izmanto unikālu iespēju, kas noteikti patiks taviem potenciālajiem klientiem – ļauj izmēģināt savas preces un izteikt par tām viedokli Visaigimenei.lv sadaļā Produktu testi