4 gardas un ātri pagatavojamas augu valsts receptes
Lai iedvesmotu ikvienu iedzīvotāju savā uzturā iekļaut vairāk augu valsts ēdienu un parādītu to bagātību, “Maxima Latvija” garšu vēstnesis – šefpavārs Raimonds Zommers pieņēmis izaicinājumu kopīgi radīt četras vienkāršas un veselīgas brokastu, pusdienu, vakariņu un deserta receptes.
“Aicinu ikvienu iedzīvotāju bagātināt savas ēdienreizes ar četrām uzturvielām bagātām receptēm, ar ko priecēt savas garšas kārpiņas gan brokastīs, gan pusdienās, gan vakariņās, gan arī saldajā ēdienā. Tās radīs sāta sajūtu visas dienas garumā, turklāt būs pa spēkam pagatavot ikvienam,” stāsta šefpavārs Raimonds Zommers.
Brokastis – banānu pankūkas
8 g maltas linsēklas
1 gb liels banāns
40 ml ūdens
28 ml olīveļļa
4 ml vaniļas aromatizētājs
10 g cepamais pulveris
2 g dzeramā soda
2 g malts kanēlis
190 ml mandeļu piens
180 g kviešu milti
60 g pilngraudu auzu milti
šķipsna sāls
Pagatavošanas gaita:
1. Palielā bļodā lej ūdeni un pievieno linsēklas, atstāj uz 5 minūtēm līdz linsēklas uzbriest.
2. Paralēli saspaida banānu ar dakšiņu līdz veidojas viendabīga konsistence, pēc tam pievieno klāt uzbriedinātajām linsēklām.
3. Citā traukā ber kviešu miltus, auzu miltus, cepamo pulveri, sodu un kanēli. Lai pankūkas būtu gaisīgas, ar putojamo lāpstiņu rūpīgi un vienmērīgi samaisa sastāvdaļas.
4. Pie banānu masas lej klāt pienu, olīveļļu, vaniļu un kārtīgi izmaisa, tad pievieno miltu maisījumu un maisa ar putojamo lāpstiņu līdz nav redzami kunkuļi. Ieteikums – ja masa ir pārāk bieza, var pieliet vēl dažās ēdamkarotes mandeļu piena.
5. Uz sakarsētas pannas liek pankūku mīklu un cep no katras puses līdz zeltainas.
6. Pankūkas pasniedz ar dažādu piedevu variantiem – ar kļavu sīrupu, vegānisko jogurtu, zemesriekstu sviestu, svaigām ogām, sev mīļu ievārījumu, pēc katra patikas un gaumes.
Pusdienas – lēcu boloņa ar penne pastu
40 ml olīveļļa
50 g sīpols
225 g burkāni
280 g selerijas sakne
4 gb ķiploku daivas
10 g sāls
1 g melnie pipari
1 ēd.k. timiāns
70 g tomātu pasta
400 g konservētas lēcas
400 g konservēti smalcināti tomāti
600 ml dārzeņu buljons
60 g kaņepju sēklas
40 ml melnais balzametiķis
200 g makaroni Penne Rigati
Pagatavošanas gaita:
1. Penne makaronus pagatavo pēc norādījumiem uz iepakojuma.
2. Paralēli gatavo lēcu boloņu. Sīpolu, burkānus, selerijas sakni un ķiploku nomizo, sastāvdaļas sagriež kubiņos un liek sakarsētā katlā ar olīveļļu cepties.
3. Cep uz plīts, pievieno sāli, piparus un oregano. Kad dārzeņi apcepušies, pielej klāt iepriekš sagatavoto buljonu.
Buljona pagatavošana – ar karstu ūdeni aplej dārzeņu buljona kubiņus (1 kubiņš uz 300 ml ūdens).
4. Kad dārzeņi ir gandrīz mīksti, pievieno tomātus savā sulā un lēcas. Lēcas iepriekš noskalo zem auksta ūdens.
5. Visu lēnām vāra līdz gatavs. Lēcu boloņā iemaisa kaņepju sēklas un pielej balzametiķi.
6. Lēcu boloņu pasniedz ar penne makaroniem, pēc izvēles var pievienot zaļumus.
Vakariņas – griķu nūdeļu woks ar "vegāniskās vistas" gabaliņiem
25 ml eļļa cepšanai
40 g šalotes sīpols
500 g sarkanā paprika
150 g saldēti vai svaigi brokoļi
1 ķiploka daiva
150 g saldā čili mērce
20 ml sojas mērce
40 ml ūdens
1 gb laims
250 g "vegāniskā vista" (var izmantot vegāniskos vistas nagetus)
200 g griķu nūdeles
Pagatavošanas gaita:
1. Sīpolu un papriku sagriež salmiņos.
2. Svaigus brokoļus sadala mazākos gabalos, savukārt, ja izmanto saldētus brokoļus, tad tos atkausē.
3. Pannā uzkarsē eļļu un liek cepties salmiņos sagriezto sīpolu ar papriku, un pēc aptuveni minūtes pievieno arī brokoļus, "vegānisko vistu", sāli pēc garšas, pievieno ūdeni, saldā čili un sojas mērces un sutina, kamēr vegāniskā vista ir gatava un papildu asumam pierīvē klāt ķiploka daiviņu.
4. Griķu nūdeles novāra sālsūdenī pēc norādījumiem uz iepakojuma.
5. Kad griķu nūdeles gatavas, tās iemaisa sagatavotajā mērcē.
6. Pasniedz maltīti, pēc garšas to var pasniegt ar svaigi grieztiem lociņiem.
Deserts – zemesriekstu trifeles
120 g auzu pārslas
20 g čia sēklas
80 g zemesriekstu krēms
80 ml kļavu sīrups
30 g vegāniskā klasiskā melnā šokolāde
Pagatavošanas gaita:
1. Šokolādi izkausē ūdens peldē vai mikroviļņu krāsnī.
2. Šokolādei pieber pārējās sastāvdaļas – auzu pārslas, čia sēklas, zemesriekstu sviestu, kļavu sīrupu, un veido viendabīgu masu.
3. Ieliek ledusskapī, lai masa sastingst.
4. Kad masa sastingusi, veido sev vēlamā izmēra trifeles, kuras var baudīt kopā ar karstu dzērienu pēc izvēles.