5 negaidītas lietas, kuras varat pievienot savai kafijai
Vai jūs esat tāds cilvēks, kuram patīk eksperimentēt ar savu kafiju? Ir tik daudz dažādu veidu, kā mainīt garšu un pielāgot to savai gaumei.
Kafija pēdējos gados ir gājusi garu ceļu. Daudzi no mums atceras laiku, kad kafija daudzās pasaules daļās bija “barista” dzēriens un kafiju parasti ražoja tikai vienā vai divos veidos. Šķīstošā kafija kādreiz bija vispopulārākais kafijas dzeršanas veids pasaulē, un daudzi cilvēki ir meklējuši interesantāku veidu, kā dzērienu pagatavot un saglabāt oriģinālu un gardu garšu.
Viss, kas jums jādara, ieejot tuvākajā kafejnīcā, ir ātri apskatīt ēdienkarti – jūs redzēsiet, cik daudz dažādu kafijas šķirņu ir. Papildus izvēlei starp pagatavošanas metodēm jums būs arī iespēja izvēlēties starp vairākām dažādām piena šķirnēm, sīrupiem, ko pievienot kafijai, un, protams, kafijas pupiņu šķirnēm. Kas ir garšīga kafija?
Tā kā tik daudz cilvēku aizrautīgi eksperimentē ar kafiju, nav nekāds pārsteigums, ka dažas nišas sastāvdaļas, ko pievienot kafijai, ir kļuvušas populāras.
Kardamons
Kardamons var piešķirt patiešām drosmīgu garšas noti. Ja esat izmēģinājuši chai tēju un citus chai dzērienu veidus, piemēram, latte, tad, iespējams, jau būsiet guvuši priekšstatu par to, vai jums patīk to garša.
Kardamons parasti pieejams pākstīs, bet jūs varat iegādāties maltu kardamonu un uzkaisīt to kafijai, lai dzērienam piedotu interesantu, austrumniecisku noti. Brīdinām – pietiks ar pavisam niecīgu daudzumu, lai iegūtu intensīvu garšu, tāpēc sāciet ar mazumiņu.
Medus
Vai jūs esat saldas kafijas cienītājs? Dažiem kafijas rūgtums var šķist pārlieku intensīvs, un par to nav jākaunas (pat ja daži kafijas snobi liktu jums noticēt, ka tā ir).
Medus var būt lielisks saldināšanas veids. Salīdzinot ar cukuru, medum ir daudz citu priekšrocību, tostarp pretsēnīšu, antibakteriālas un antioksidantu sniegtās īpašības. Medus var pat palīdzēt jūsu imūnsistēmai.
Saldējums
Šo dzērienu sauc par affogato. Šodienas Snapchat un TikTok lietotāju paaudze, iespējams, ir redzējusi cilvēkus, kuri pagatavo vienkāršotu versiju, izmantojot McDonalds saldējumu vai piena kokteili un pievienojot tam espresso. To labāk darīt tradicionālā itāļu veidā, pievienojot saldējumu vai nu filtrētai kafijai, vai Americano, un tas padarīs dzērienu saldu, krēmīgu un vēl gardāku. Varat mainīt kafijas un saldējuma proporcijas, vadoties pēc savām vēlmēm.
Vēl viens bonuss ir tas, ka šādi ātri pazemināsies dzēriena temperatūra un kafiju varēsiet baudīt uzreiz.
Sāls
Dažiem tas izklausās mazliet traki. Kafijai ir rūgta garša un doma par sāls pievienošanu var šķist muļķīga, taču neatmetiet tai ar roku, pirms paši neesat to izmēģinājuši.
Sāls patiešām var uzlabot daudzu dažādu ēdienu un dzērienu garšu, un arī kafijai tā nebūt nenāks par ļaunu, ja dzērienam pievienosiet nelielu sāls daudzumu kā daļu no sabalansēta uztura.
Dažiem cilvēkiem sāls asociējas ar vienu no senākajiem jokiem pasaulē – cukura sajaukšanu ar sāli –, taču patiesībā, ja vien nepārspīlēsiet ar pievienotās sāls daudzumu, tā var būt pārsteidzoši garda pieredze.
Kanēlis
Kanēlis saistāms ar daudziem pozitīviem ieguvumiem ķermenim, piemēram, tas palīdz aizsargāt pret paaugstinātu cukura līmeni asinīs, palīdz sirds veselībai un palielina antioksidantu līmeni ķermenī.
Kanēlis var būt arī lieliski piemērots tiem, kas vēlas izvairīties no pārmērīga cukura daudzuma. Kanēļa lietošana var būt alternatīva cukuram, un, lai gan ne tik salda, tā var būt lieliska iespēja izbaudīt jaunas un interesantas garšas.
Ir tik daudz dažādu veidu, kā iespējams eksperimentēt ar dzērieniem, un līdztekus uzskaitītajiem varat baudīt arī citus papildinājumus kafijai, piemēram, dažādu veidu pienus un krējumus. Ir daudz vegānu alternatīvu, piemēram, auzu piens – iesakām tās izmēģināt arī tad, ja parasti augu pienu uzturā nelietojat.
Protams, ne visas piedevas kafijai kļūs par iecienītām, taču no sirds iesakām tās pamēģināt – kā gan citādāk uzzināsiet, kas jums patīk?