Apceļo Eiropu: 5 galamērķi gardēžiem
Debešķīgi gardi deserti, mutē kūstošas vietējās delikateses un izsmalcinātas garšu kombinācijas – Eiropa ir īsta gardēžu paradīze, un katra valsts no sirds lepojas ar saviem unikālajiem ēdieniem, dzērieniem un kulinārijas tradīcijām. Ja arī tevi vilina gan bagātīga kultūra, gleznainas ainavas un aizraujoši apskates objekti, gan iespēja gūt patiesu gastronomisko baudījumu, šie pieci galamērķi ir domāti tieši tev!

Autors: Shutterstock.com
Sansevastjana (Donostija), Spānija
Sansevastjana, ko basku valodā dēvē par Donostiju, atrodas Gipuskojas provincē, Basku Zemes autonomajā teritorijā. Pilsēta dibināta jau 12. gadsimtā, priecējot tūristus ar vēsturisku šarmu un unikālu ainavu. Šeit atrodami kā elpu aizraujoši skati un zeltainas pludmales, tā autentiska virtuve, kas apvieno basku tradīcijas ar inovatīvu pieeju. Sansevastjana lepojas ar vairākiem Michelin zvaigžņu restorāniem, turklāt šādu restorānu koncentrācija uz vienu iedzīvotāju šeit ir viena no augstākajām pasaulē. Novatorisku basku virtuvi atradīsi restorānos „Arzak” un „Mugaritz”, kas regulāri tiek iekļauti pasaules labāko restorānu topos, restorānā „Akellare”, baudot maltīti, varēsi aplūkot krāšņu skatu uz gleznaino Biskajas līci, bet restorāns „Elkano” firmas ēdiens ir uz oglēm grilētas zivis. Nogaršojot jūras veltes, vērts izmēģināt arī vietējo „txakoli” baltvīnu.
Sansevastjanas kulinārijas pērle ir basku tapas jeb „pintxos” – nelielas uzkodas, kas šajā piekrastes pilsētā tiek pasniegtas kā īsti kulinārijas mākslas darbi. „Pintxos” veido neliela maizīte, ko papildina visdažādākie garnējumi – šķiņķis, siers, jūras veltes, trifeles, dažādas mērces un citi vietējie produkti. Šis ēdiens ir īpaši iecienīts piekrastes bāros, un tūristi nereti pārvietojas no vienas vietas uz nākamo, baudot katras iestādes unikālo piedāvājumu. Daži no populārākajiem galamērķiem vecpilsētā ir tādi bāri kā „Bar Zeruko”, „La Cuchara de San Telmo” un „Gandarias”, taču teju katrs lokāls lepojas ar savu īpašo ēdienkarti.

Autors: Freepik.com / jill-wellington
Parīze, Francija
Eiropas romantikas galvaspilsēta – krāšņā un izsmalcinātā Parīze – jau izsenis ir viens no tūristu iecienītākajiem galamērķiem. Ceļotājus no visas pasaules piesaista ne vien tādi apskates objekti kā leģendārais Eifeļa tornis, Luvras muzejs un Triumfa arka, bet arī daudzveidīgā un debešķīgi gardā franču virtuve. Šeit vērts nobaudīt kā tradicionālas franču maltītes, piemēram, gliemežus ar ķiploku sviestu un pētersīļiem („Escargots”), pīles vai zosu aknu pastēti („Foie gras”) vai sarkanvīnā gatavotu vistas gaļu (“Coq au vin”), tā neizmērojami plašo desertu klāstu – kraukšķīgus kruasānus, grēcīgi gardus makarūnus un gaisīgus eklērus. Izsmalcinātas maltītes varēsi baudīt tādos restorānos kā „Le Meurice”, „Le Cinq” vai „Pierre Gagnaire", veģetārā gastronomijas piedzīvojumā dodies uz „L'Arpège”, bet modernākas franču virtuves vēsmas piedzīvosi „Guy Savoy”.
Neaizmirsti apmeklēt vietējos tirdziņus, piemēram, „Marché des Enfants Rouges” – vecāko tirgu Parīzē, kur iespējams iegādāties svaigu sieru, bagetes un vietējās delikateses, nobaudi Burgundijas, Bordo un Šampaņas reģionu vīnus, iegriezies kafejnīcā „Angelina”, kur, kā runā, iespējams nogaršot labāko šokolādi pilsētā, un, ja kārojas kādu desertu, apmeklē konditoriju „Laduree” vai šokolādes veikalu „Jacques Genin”.

Autors: Freepik.com / wirstock
Boloņa, Itālija
Ja tavi ceļi ved uz Itālijas Ziemeļiem, Boloņā tevi sagaidīs gan iespaidīga Viduslaiku arhitektūra un neatkārojama vēsturiska atmosfēra, gan izcils garšas baudījums – tieši Boloņa tiek uzskatīta par Itālijas kulinārijas sirdi. Atšķirībā no citām Itālijas pilsētām, kā Roma, Florence un Venēcija, Boloņā sastapsi mazāk tūristu, taču vietējā virtuve lepojas ar bagātīgām tradīcijām un garšu piesātinātību. Tieši šeit radusies slavenā Boloņas mērce, ko varēsi nobaudīt kopā ar svaigiem makaroniem, bet vietējie tirdziņi, piemēram, „Mercato di Mezzo” un „Mercato delle Erbe” piedāvā bagātīgu delikatešu klāstu. Nogaršo slaveno mortadellu – leģendāro Boloņas desiņu –, un netālās Parmas delikateses – vecinātu sieru un Prosciutto di Parma šķiņķi. Maltīti lieliski papildinās vietējais Lambrusco vīns, bet desertmīļiem iesaka nogaršot „Torta di Riso” – rīsu kūku, kas tiek gatavota ar pienu, citronu un mandeļu liķieri.
Klasisku Boloņas virtuvi vari nobaudīt tādos restorānos kā „Trattoria di Via Serra”, „Ristorante Da Cesari” un „Trattoria Meloncello”, bet pilsētas centrālajās ielās, piemēram, „Via dell’Indipendenza”, atradīsi virkni dažādu nelielu restorānu, kuros tāpat pasniedz autentiskas un gardas maltītes.

Autors: Freepik.com / freepik
Brige, Beļģija
Pateicoties gleznainajiem kanāliem un labi saglabātajam pilsētas vēsturiskajam centram, kas iekļauts UNESCO pasaules mantojuma sarakstā, Brige tiek dēvēta arī par Ziemeļeiropas Venēciju, taču tas vēl nebūt nav viss! Brige ir Beļģijas gastronomijas dārgakmens, kas izslavēta kā vieta, kur nobaudīt visus tradicionālos beļģu gardumus – mutē kūstošu šokolādi, kraukšķīgas vafeles un leģendāro beļģu alu. Tādi šokolādes veikali kā „Chocolaterie Dumon” un „The Chocolate Line” piedāvā īstus šokolādes šedevrus, ko ar rokām darinājuši prasmīgi konditorejas meistari. Lieliskās beļģu vafeles ar putukrējumu, augļiem un citām piedevām varēsi baudīt „Chez Albert” un “Bakkerij 't Stoepje”, bet, ja esi alus cienītājs, dodies uz „De Halve Maan” alus darītavu un nogaršo slaveno „Brugse Zot” alu. Brigē ir arī izcili restorāni, piemēram, „Den Dyver”, kas specializējas alus un ēdiena kombinācijās, kā arī „De Stove”, kas piedāvā izsmalcinātus jūras velšu ēdienus. Vērts nogaršot arī vienu no beļģu tradicionālajiem ēdieniem „Moules-frites” jeb mīdijas ar frī kartupeļiem, ko papildina ar dažādām mērcēm, piemēram, baltvīna vai ķiploku mērci.

Autors: Shutterstock.com
Kopenhāgena, Dānija
Dānijas galvaspilsēta Kopenhāgena ir slavena gan ar leģendāro Nāriņas statuju, unikāliem muzejiem un vēsturiskām pilīm, gan autentisko dāņu virtuvi. Kopenhāgena ir kulinārijas inovāciju centrs, kas lepojas ar ziemeļvalstu garšām un pasaulslaveniem restorāniem. Nobaudi Dānijas klasiku – „smørrebrød” – īpašas sviestmaizes ar daudzveidīgām piedevām, piemēram, marinētu siļķi, dārzeņiem vai karstām desiņām. Nogaršo arī vietējos saldumus, piemēram, „kanelsmørrebrød” (kanēļmaizi) un wienerbrød (dāņu pīrāgu).
Mūsdienu dāņu virtuves ikona restorāns „Noma”, kas vairākus gadus atzīts par labāko restorānu pasaulē, piedāvā izsmalcinātu garšu pieredzi, iekļaujot sezonālos un vietējos produktus, tāpat arī autentisku dāņu virtuvi varēsi nobaudīt tādos restorānos kā „Geranium” un „Alchemist”. Lai izbaudītu ko neformālāku, dodies uz „Reffen” – pilsētas ielu ēdienu tirgu, kur bagātīgā klāstā atradīsi gan vietējās, gan starptautiskās virtuves ēdienus. Tirdziņš „Torvehallerne” ir vieta, kur iegādāties augstas kvalitātes vietējos produktus, kā arī baudīt svaigi pagatavotus ēdienus.