visaigimenei.lv skaitļos

Lietotāji online27
Aktīvie uzņēmumi102092
Nozares raksti904
Apēd, kamēr svaigs! Mārtiņa Sirmā kabaču sezonas padomi : Portāls visai ģimenei

Apēd, kamēr svaigs! Mārtiņa Sirmā kabaču sezonas padomi

Apēd, kamēr svaigs! Mārtiņa Sirmā kabaču sezonas padomi
Autors: Shutterstock.com

Kabacis pankūkās, uz grila un sautējumos? Un ne tikai – kabaču sezona ir klāt! Kā no tās gūt visvairāk prieka un ko ar kabaci darīt, bet ko – labāk nedarīt, noskaidro kopā ar Rimi Gardēdi Mārtiņu Sirmo.   

Kabacis un cukīni nav viens un tas pats! 

Nereti cilvēki mēdz jaukt, kas ir kabacis un kas – cukīni. Rimi Gardēdis Mārtiņš Sirmais atgādina – tas nav viens un tas pats! 

“Kabači ir kā pārauguši cukīni: tie ir ūdeņaināki, tiem ir cietāka miza, bet vairāk mīkstuma, un tie var izaugt patiešām gigantiski. Kabačus biežāk liek sautējumos vai cep: populārākais kabaču ēdiens pasaulē laikam ir kabaču karbonādītes, kuras pazīst gandrīz visās kultūrās, kur tos audzē, – kurš apviļā miltos, kurš olā vai rīvmaizē, bet cep un ēd visi. Kabaci vajag izfilēt kā zivi – nogriezt mizu, ar karoti izgrebt vidu un tad var griezt šķēlēs vai gabaliņos. Cukīni ir mazāki, sausāki, kraukšķīgāki – tāds pilsētnieku variants; to gatavošanas laiks parasti ir īsāks, un tos var ēst pat puszaļus,” stāsta Mārtiņš Sirmais. 

Franču vai japāņu gaumē? 

Tradīcijām bagātākais kabaču ēdiens, kuru gan Latvijā gatavo vien retais, ir klasiskais ratatujs jeb dārzeņu sacepums Provansas gaumē no baklažāniem, sarkanās paprikas, sīpoliem, tomātiem, kabačiem un ar Provansai raksturīgajām garšvielām – timiānu, salviju, rozmarīnu. 

“Tas ir klasisks, gadsimtiem atstrādāts ēdiens. Ja to pareizi pagatavo, nevis improvizē, kaut ko nepievienojot vai aizstājot, tas ir debešķīgi garšīgs,” saka Mārtiņš Sirmais. 

Savukārt japāņi kabaci labprāt fritē tempuras mīklā. Lai kabaci šādi pagatavotu, tam izņem sēklas, to izfilē, sagriež strēmelēs, iemērc tempuras vai alus mīklā un fritē. Tāpat Āzijā un krietni retāk Latvijā cieņā ir fritēti kabaču vai cukīni ziedi – ļoti gaisīgi un garšīgi. “No vieniem pašiem kabaču ziediem nepaēdīsi, bet kā piedeva vai uzkoda – ļoti labi!” stāsta eksperts. Ja kabaču raža ir labi padevusies, tos var arī ar nazi vai mandolīnu sagriezt nūdelēs, apslacīt ar iecienīto mērci un ēst svaigus kā makaronus. 

Daudzās virtuvēs iecienīts kabača pagatavošanas veids ir pildīts kabacis. “Pildīšanai ir vajadzīga saistviela. Pagatavo savu mīļāko mērci – Boloņas vai siera mērci, vai ko tamlīdzīgu, bet uztaisi tādu biezāku. Ņem kabaci – nevajag pusmetrīgu, ņem pāris sprīžu garu, – pārgriez vertikāli uz pusēm, ar tējkarotes malu izgreb vidu, lej iekšā mērci un cep krāsnī – bez folijas, bez nekā. Obligāti pasniedz remdenu, nevis verdoši karstu, lai mērce nelīst ārā!” iesaka pavārs. 

Kabača mīļākais trio – sāls, eļļa, uguns 

Gan kabačiem, gan cukīni patīk deguma aromāts, tāpēc tie ir lieliski piemēroti grilēšanai. “Kabačiem patīk grilēties vai arī ilgāk pacepties uz pannas – apdegusī miza izceļ garšu. Sāls, eļļa un uguns, un neko vairāk nemaz nevajag! Toties vārīt kabaci gan nav laba ideja. Cukīni zupa, protams, ir garšīga, bet cukīni garša tur ir otršķirīga aiz tahini, vistas buljona, garšvielām un citiem labumiem, jo kabačiem un cukīni pašiem ir neitrāla garša – līdzīgi kā kartupeļiem, kas gatavi uzsūkt dažādas blakusgaršas,” skaidro eksperts. 

Neitrālās garšas dēļ kabacis ir labs materiāls, ar kuru “spēlēties”, meklējot jaunas garšu kombinācijas. Kabači “draudzējas” ar sieru, riekstiem un riekstu eļļām, koriandra sēklām, muskatriekstu, ķiploku – pievienojot ķiploku, piemēram, kabaču pankūkām, tām būs pavisam cita, kartupeļu pankūkām līdzīga garša. 

Galvenā kļūda – pārāk ilgi gaidīt gatavu kabaci 

Viena no visbiežāk pieļautajām kļūdām kabaču mākslā ir tos pāraudzēt. “Gribas jau no dārza dabūt ārā maksimumu, bet tā vietā dabū pāraugušu kabaci ar cietu mizu un daudz šķidruma iekšā, un tur tā garša arī pazūd. Jo kabacis mazāks, jo garšīgāks! Arī veikalā nevajag pašu lielāko kabaci pirkt,” uzsver pavārs. 

Ja nu tomēr gadījies kabaci pāraudzēt, nomizo to, sagriež plānās šķēlēs, pa virsu uzliek sarīvētu cieto sieru, tad kārto uz cepampapīra, kas iepriekš apslacīts ar eļļu, un krāsnī 160 grādu temperatūrā cep, lai siers iekūst iekšā kabacī un sanāk tādi kā čipsi. Atdzesē tos un bauda kā uzkodu vai našķi! 

Ja kabaču raža ir īpaši bagātīga, tos var arī konservēt ar sāli un etiķi vai pagatavot lečo. Tomēr Mārtiņš Sirmais atgādina – kabači ir izteikti sezonāls produkts, tāpēc vislabākais brīdis tos ēst ir vasarā, kamēr tie vēl ir nelieli un kraukšķīgi! 

Baklažāni, ķirbis un kabacis ar Ajvar mērci 

Gatavošanas laiks – 30 minūtes 

Sastāvdaļas 3 porcijām

  • 150 g baklažāna
  • 150 g pudeļķirbja
  • 150 g kabača
  • 350 g Ajvar mērces ar grilētu papriku un baklažāniem
  • 100 ml lazdu riekstu eļļas
  • 3 ķiploka daiviņas

Baklažānu, pudeļķirbi un kabaci apsāla, ierīvē ar ķiploku un apslaka ar lazdu riekstu eļļu. Liek krāsnī cepties 200 grādos uz 25 minūtēm. Ajvar mērci uzsilda mērču katlā. Pasniedz kā piedevu pie cepeša vai kā pamatēdienu. 

 

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "heise marketing" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "heise marketing" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

5 spēles tavai dārza ballītei

5 spēles tavai dārza ballītei

Ir sagaidīts silts laiks, tādēļ ir īstais brīdis ieplānot dārza ballīti kopā ar ģimeni vai draugiem! Lai nodrošinātu ballītē jautru atmosfēru un “nodedzinātu” uzēstās kalorijas, ieplāno arī fiziskās aktivitātes! Mēs esam sarūpējuši 5 jautras spēles tavai dārza ballītei! Iesaisti gan lielus, gan mazus, lai kopā baudītu smieklus un pozitīvas emocijas brīvā dabā!

Aktuālie piedāvājumi

Produktu testi

Visaigimenei.lv Produktu testi – efektīvs veids, kā ieinteresēt potenciālos klientus un stiprināt uzņēmuma reputāciju!

Visaigimenei.lv Produktu testi – efektīvs veids, kā ieinteresēt potenciālos klientus un stiprināt uzņēmuma reputāciju!

Vai tavs uzņēmums piedāvā preces bērniem, veselībai un skaistumam, mājoklim, atpūtai un darba ikdienai, virtuvei un citus risinājumus, kas var vienkāršot cilvēku ikdienu un uzlabot dzīves kvalitāti? Vai vēlies, lai par tavu piedāvājumu uzzina un runā arvien plašāks cilvēku loks? Izmanto unikālu iespēju, kas noteikti patiks taviem potenciālajiem klientiem – ļauj izmēģināt savas preces un izteikt par tām viedokli Visaigimenei.lv sadaļā Produktu testi