Auto vadīšana ar tukšu vēderu – eksperti atklāj, kā tas ietekmē uzmanību
Auto vadīšanai ir nepieciešama maksimāla koncentrēšanās, taču izsalkums būtiski ietekmē šīs spējas. Samazināta uzmanība, nogurums, aizkaitināmība un palēnināta reakcija – tās ir tikai dažas no izsalkuma izraisītajiem riskiem pie auto stūres. “Circle K” sadarbībā ar uztura speciālisti Vitāliju Polevodu skaidro, kādiem ķermeņa signāliem pievērst uzmanību un kādas uzkodas izvēlēties ilgākam braucienam.
No roku trīces līdz “smadzeņu miglai” – kā izsalkums ietekmē organismu
Samazinoties barības vielu daudzumam asinīs, ķermenis sūta pirmo brīdinājumu – izsalkuma sajūtu. Tas ir signāls, ka pienācis laiks atjaunot enerģijas rezerves. Uztura speciāliste norāda, ka reakcija uz šo signālu ir būtiska, jo enerģijas trūkuma apstākļos smadzenēm nepietiek “degvielas”, lai tās spētu efektīvi darboties.
“Pirmie izsalkuma simptomi ir nepatīkamas sajūtas vēderā, slikta dūša. Ilgāks laiks bez ēdiena var izraisīt papildu simptomus, kas atkarīgi no cilvēka kopējā veselības stāvokļa un individuālajām īpatnībām, kā arī perioda, kas pavadīts bez ēšanas. Neliels izsalkums ir dabisks signāls, ka organisma resursi tuvojas beigām. Pati izsalkuma sajūta ir normāla un veselīga, bet, esot ceļā, tā var traucēt koncentrēšanos. Savukārt ilgstošs izsalkums izraisa jau nopietnus simptomus – var parādīties vājums, miegainība, roku trīce, reibonis, galvassāpes un tā sauktā “smadzeņu migla”. Cilvēks kļūst aizkaitināts un sliktā noskaņojumā. Tas viss paaugstina arī stresa līmeni,” skaidro uztura speciāliste.
Izsalkuma iedarbība ir līdzīga nogurumam – ar ko riskējam pie stūres
Uztura speciāliste atklāj, ka izsalkuma ietekme līdzinās nogurumam, jo, samazinoties koncentrēšanās spējai, palielinās negadījumu risks. “Smadzenes visvairāk izmanto glikozi, tāpēc tās līmeņa samazināšanās asinīs tieši ietekmē kognitīvās spējas – kļūst grūtāk koncentrēties uz ceļu, ātri pieņemt lēmumus. Samazinās arī pacietība, reakcijas kļūst asākas. Enerģijas trūkuma dēļ rodas arī miegainība un fizisks nogurums. Ikviens no šiem simptomiem ir potenciāli bīstams pašam autovadītājam un līdz ar to – arī citiem satiksmes dalībniekiem,” skaidro eksperte.
Ceļojot par uzturu īpaši jārūpējas cilvēkiem, kuri cieš no cukura diabēta, hipoglikēmijas, prediabēta vai ēšanas traucējumiem. “Šie cilvēki ir īpaši jutīgi pret izsalkuma ietekmi. Viņu organismam ir grūtāk regulēt glikozes līmeni asinīs, tāpēc ilgāks izsalkuma periods var izraisīt nopietnus veselības traucējumus un būtiski ietekmēt spēju vadīt transportlīdzekli,” uzsver speciāliste.

Autors: Freepik.com
Regulāras pauzes – arī cilvēkam, ne tikai auto
Apzinātas rūpes par sevi ceļā ir vienkāršs, bet būtisks solis drošākai un patīkamākai braukšanai. Pat niecīgas izvēles – līdzi paņemtas uzkodas, ūdens krājumi vai īsa pauze brauciena laikā – var ievērojami ietekmēt modrību, noskaņojumu un koncentrēšanās spējas.
Uztura speciāliste iesaka – uzkodas ilgstošai enerģijai
Uztura speciāliste mudina izvēlēties olbaltumvielām bagātas uzkodas, piemēram, jogurtu, riekstus, proteīna dzērienus vai batoniņus, kas nodrošina ilgstošu sāta sajūtu. Ja nepieciešams ātri paaugstināt glikozes līmeni, var izvēlēties svaigus augļus vai to smūtijus, lieliska izvēle ir arī uzturvērtības ziņā sabalansēti salāti.
Lai izvairītos no pēkšņiem glikozes lēcieniem organismā un saglabātu vienmērīgu enerģijas līmeni visas dienas garumā, uztura speciāliste iesaka sabalansētu uzturu. Ieteicams ēst 3–5 reizes dienā, starp galvenajām ēdienreizēm ievērojot apmēram 4 stundu intervālu, bet uzkodas plānojot apmēram 2 stundas pēc galvenās ēdienreizes.
“Vislabāk ir kombinēt makroelementus – ogļhidrātus ar olbaltumvielām un taukiem, lai ne tikai uzņemtu enerģiju, bet arī to saglabātu ilgāk. Labs risinājums ir, piemēram, pokijs vai silti rīsi ar garnelēm, vistu un grilētiem dārzeņiem, vraps jeb tortilja ar gaļu vai zirņu kebabgaļu un svaigiem dārzeņiem, kā arī vienkārša sviestmaize, pagatavota no kvalitatīviem un veselībai draudzīgiem produktiem,” iesaka uztura speciāliste.