Āzijas virtuves ABC: ko un kā izvēlēties tepat Latvijā
Āzijas virtuve – tas ir krāsains un daudzveidīgs garšu ceļojums ar pikantām zupām, kraukšķīgām uzkodām un dažādiem nūdeļu ēdieniem. Āzijas maltītes ir daudzveidīgas un arī ātri pagatavojamas, tāpēc tās ir iecienījuši daudzi. Lai būtu vieglāk orientēties Āzijas virtuvē un tās baudīt tepat Latvijā, “Maxima" piedāvā ceļvedi, kā iekļaut Āzijas garšas savā ēdienkartē.
Autors: Pexels.com / JANG'S
Nūdeles – Āzijas virtuves mugurkauls un piemērots risinājums aizņemtiem cilvēkiem
Āzijas virtuve nav iedomājama bez nūdeļu ēdieniem, kur īpaši populāras ir kviešu, rīsu, olu, griķu, kā arī stikla nūdeles, kas ir bez glutēna. Ja vēlies sasildīties drēgnā ziemas vakarā, īpaši piemērota būs Āzijai raksturīgā nūdeļu zupa, ko var vienkārši pagatavot pašu spēkiem. Šī ēdiena pamatā ir nūdeles, kas ir papildinātas ar bagātīgu un aromātisku gaļas vai dārzeņu buljonu, gaļu vai jūras veltēm, svaigiem un fermentētiem dārzeņiem, zaļumiem, sēnēm, vārītām olām, mērcēm un Āzijai tipiskām garšvielām – citronzāli, miso pastu, čili pipariem.
Savukārt, ja šim neatliek laika, tad izvēlies ātri pagatavojamās nūdeles, ko var papildināt ar gaļu, jūras veltēm, dārzeņiem, olām un dažādām mērcēm pēc savas vēlmes. Nūdeles pieejamas ar dažādām asuma pakāpēm un tradicionālajām garšām – gan ar vistas un liellopa gaļas, gan garneļu, gan kimči un citām.
Autors: Pexels.com / Jonathan Borba
Mērces – svarīga sastāvdaļa katrā maltītē
Āzijas ēdieni nebūtu Āzijas ēdieni bez autentiskām, austrumu reģionam raksturīgajām mērcēm. Sojas, austeru un zivju mērces ir pamats, ko Āzijā izmanto pie sāļajiem ēdieniem – sākot no nūdeļu un rīsu ēdieniem, sautējumiem, zupām un salātiem līdz dažādām marinādēm. Īpaši populāra ir arī saldā čili mērce, ko ēdienam pievieno gan gatavošanas procesā, gan atsevišķi – īpaši pie dažādām uzkodām. Iecienītas ir arī dažāda asuma čili pastas un mērces, piemēram, srirača – gan ēdiena sastāvā, gan atsevišķi, lai sniegtu iespēju katram pašam regulēt vēlamo maltītes asuma pakāpi. Tāpat Āzijas virtuvei ir raksturīgas terijaki, kimči, ponzu jeb sojas mērce ar citrusa aromātu, kā arī dažādas saldskābās mērces.
Autors: Pexels.com / Change C.C
No čipsiem līdz vafeļu rullīšiem – Āzijas iecienītākās uzkodas
Katras tautas virtuvei ir raksturīgas iecienītākās uzkodas, un Āzijā tās ir dažādi tradicionālie kārumi kā garneļu čipsi un jūraszāļu uzkodas, kā arī pikanti riekstu un kraušķīgo rīsu maisījumi. Tāpat Āzijā ir iemīļoti ir arī katram latvietim labi pazīstamie kartupeļu čipsi un salmiņi, tiesa, ar Āzijai tipiskām piedevām – čili un citu piparu pulveri, vasabi jeb Japānas redīsa garšu un citām pikantām piedevām. Savukārt, ja esi saldummīlis, nogaršo vafeļu rullīšus, visdažādākās košļājamās konfektes ar eksotisku augļu garšām, kā arī tradicionālo japāņu desertu mochi, kas gatavots no rīsu pastas un pieejams ar dažādiem pildījumiem.
Autors: Pexels.com / Augustinus Martinus Noppé
Augļi un dārzeņi – Āzijas eksotiskā garša
Āzijas virtuves burvība slēpjas arī tai raksturīgajos, eksotiskajos augļos un dārzeņos, kas ēdieniem piešķir neatkārtojamu garšu un aromātu. Āzijas virtuvei raksturīgos augļus – mango, pūķa augli, papaiju un līčijas – var izmantot kā veselīgu uzkodu, smūtijos, desertu gatavošanā vai augļu salātos. Savukārt dārzeņus – sojas pupiņas, avokado, pak choi salātus, svaigus čili un dažādus zaļumus – var pievienot nūdeļu ēdieniem un salātiem, kas piešķirs ēdienam autentisko, Āzijai raksturīgo garšu, bet šitake sēnes sniegs īpašu aromātu un garšu zupām un sautējumiem.