visaigimenei.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi100485
Nozares raksti543
Bērnam negaršo zivis? 5 receptes, kas motivēs biežāk ēst jūras veltes : Portāls visai ģimenei

Bērnam negaršo zivis? 5 receptes, kas motivēs biežāk ēst jūras veltes

Bērnam negaršo zivis? 5 receptes, kas motivēs biežāk ēst jūras veltes
Autors: Freepik.com / bearfotos

Nākamā pirmdiena, 3. marts, ir Starptautiskā omega-3 diena, kas aicina pievērst mūsu uzmanību tam, vai uzturā lietojam pietiekami daudz zivju un jūras velšu. Statistika liecina, ka šo produktu ēdienkartē lielākoties ir pārlieku maz, kā rezultātā neuzņemam ķermenim tik vajadzīgās taukskābes, kas īpaši būtiskas augošam organismam.

Fjord strong omega-3 veiktais pētījums sadarbībā ar Norstat atklāja, ka bērnu uzturā ir pārmēru maz veselīgo taukskābju. “Omega-3 taukskābes ir ļoti svarīgas mūsu veselībai, īpaši augošam organismam. Bērniem, kuriem ir omega-3 deficīts, ir grūtāk koncentrēties, viņi biežāk slimo, mēdz būt problēmas ar redzi. Latvijā tikai katrs desmitais bērns ēd pietiekami daudz jūras velšu. Vidēji mēs, Latvijas iedzīvotāji, ēdam piecas reizes mazāk zivju nekā mums ir nepieciešams. Rezultātā veidojas omega-3 deficīts. Tādēļ esam sagatavojuši piecas receptes visai ģimenei, kas var palīdzēt risināt šo problēmu,” stāsta uztura speciāliste un pavāre Jevgēņija Jansone. 

Eksperte skaidro: ir ļoti svarīgi ģimenē veidot pareizus uztura ieradumus, jo bērni pārņem savu vecāku lomu modeli – ja mamma un tētis negatavo jūras veltes, sastopoties ar tām bērnu dārzā vai skolā, bērns lielākoties atsakās tās ēst. 

“Ne velti angļi saka – audziniet nevis bērnus, audziniet sevi. Veidojot veselīgu ēdienkarti visai ģimenei, ir svarīgi saprast, ka omega-3 taukskābes patiešām ir ļoti svarīgas mūsu imunitātei, smadzeņu darbībai, acīm, sirdij, daudz kam citam, tādēļ pret to deficītu organismā nedrīkst izturēties pavirši. Šīs problēmas ignorēšana nākotnē noteikti izpaudīsies. Diemžēl kā uztura speciāliste un pavāre bieži dzirdu, ka zivi ir grūti garšīgi pagatavot, tādēļ ģimenes galdā to neceļ,” skaidro J.Jansone. 

Tādējādi, kā atklāj pētījums – tikai 13% bērnu regulāri (divas reizes nedēļā) ēd jūras veltes. “Tas, ka gandrīz katrs piektais bērns (18%) Latvijā neēd zivis, jo viņam tās negaršo, ir problēma, kuru ir iespējams atrisināt. Esmu pārliecināta, ka vienkāršas, ātri pagatavojamas un ekonomiskas receptes palīdzēs gan bērniem, gan pieaugušajiem daudz biežāk uzturā lietot zivis,” norāda uztura speciāliste.

Dorada vai Varavīksnes forele ar saldo kartupeli cepeškrāsnī

4 porcijām. Gatavošanas laiks 35-40 min.

Sastāvdaļas

4 Doradas vai Varavīksnes foreles (izķidātās, nomazgātās un nosusinātās)

2 laimi

4 rozmarīna zariņi

6 ēdamk. olīveļļas

2 saldie kartupeļi

2 ķiploka daiviņas, izspiestas caur ķiplokspiedi

1 tējk. maltās saldās paprikas pulvera

Sāls un melnie pipari pēc garšas

Pagatavošana

• Kartupeļus sagriež palielos kubiņos, apslaka ar 2 ēdamk. olīveļļas, aplej ar sulu no puslaima, pārkaisa ar sāli, pipariem un saldo papriku, pievieno ķiploku un visu apmaisa.

• Liec uz cepamās paplātes un cep cepeškrāsnī 180 C, 20-25 minūtes (līdz ir mīksti).

• Tikmēr doradas vai foreles pārkaisa ar sāli un pipariem un apslaka ar olīveļļu no visām malām.

• Pusotru laimu sagriež plānās šķēlītēs un liec iekšā kopā ar rozmarīna zariņu.

• Saliec uz otrās cepamās paplātes (vai liec blakus kartupeļiem) un cep aptuveni 15 minūtes.

• Pasniedz kopā ar kādiem svaigiem dārzeņu salātiem vai vienkārši sagrieztiem dārzeņiem.

Autors: Publicitātes foto
Autors: Publicitātes foto

Viegla krēmīga pasta ar ceptu lasi

4 porcijām. Gatavošanas laiks 20 min.

Sastāvdaļas

250 g laša filejas, sagrieztas kubiņos

1 ķiploka daiviņa, izspiesta caur ķiplokspiedi

1 citrons

125 g spinātu

2 ēdamk. krēmsiera

300 g penne pastas

Sāls, pipari pēc garšas

Pagatavošana

• Liec vārīties pastu lielā sālsūdens daudzumā (vāri to al dente, vārīšanas ilgumu skaties pēc ražotāja instrukcijām), tikmēr pagatavo mērcīti.

• Uz sakārsētās pannas ātri (~ minūti) apcep lasi ar ķiploku (var pievienot nedaudz olīveļļas cepšanas procesā, bet, ja panna ir ar nepiedegošu pārklājumu, to droši var nedarīt).

• Pievieno spinātus, pierīvē klāt citrona miziņas, pieliec krēmsieru, piparus pēc garšas un dažus kausiņus ūdens, kurā vārās pasta.

• Gatavo maisot dažas minūtes, līdz mērce kļūst viendabīga un krēmīga.

• Pievieno pagatavotu pastu pannā pie mērcītes, gatavo apmaisot vēl kādu minūti un pasniedz.

• Pirms pasniegšanas apslaka katru porciju ar nedaudz citrona suliņas un apkaisa ar svaigi maltiem melniem pipariem.

Karijs no heka filejām

4 porcijām. Gatavošanas laiks 30 min.

Sastāvdaļas

500 g heka filejas (atlaidinātas)

1,5 tējk. karija sauso garšvielu

1 laims

Sāls, pipari pēc garšas

1 sīpols

2 ķiploki

2 ēdamk. olīveļļas

400 ml kokosriekstu piena

100 g ķiršu tomātiņu, pārgrieztu uz pusēm

1 tējk. kumīna (pulverī vai sēklās)

Rīsi/nūdeles pasniegšanai

Laima daiviņas, kapāti pētersīļi pasniegšanai

Pagatavošana

• Heka filejas sagriež palielos gabalos, apkaisa ar 1 tējk. karija, apslaka ar laima sulu, sāli un pipariem un noliec maliņā kamēr gatavo mērci.

• Apcep sīpolus un ķiplokus olīveļļā kopā ar atlikušo 1/2 tējk. karija un kumīnu. Pievieno tomātiņus, apcep vēl 30 sekundes.

• Pielej klāt kokosriekstu pienu un uzvāra, gatavo dažas minūtes līdz mērce nedaudz sabiezē.

• Pievieno heka filejas un gatavo zivi mērcē līdz tā ir gatava (ap 5 minūtēm). Pasniedz kopā ar rīsiem vai nūdelēm, rotājot ar laima daiviņu un apkaisot ar kapātiem pētersīļiem.

Folijā cepta arktiskā palija ar dārzeņiem

4 porcijām. Gatavošanas laiks 40 min.

Sastāvdaļas

1 citrons

2 ēdamk. olīveļļas

Citronpipari pēc garšas

2 ēdamk. olīveļļas

4-5 kartupeļi, sagriezti daiviņās

2-3 burkāni, sagriezti palielos gabalos

1 sarkanā paprika, sagriezti palielos gabalos

1 ēdamk. ķimeņu

Sāls, pipari pēc garšas

1 Arktiskā palija (~1,5 kg smaga, izķidāta, nomazgāta un nosusināta)

Pagatavošana

• Sakarsē cepeškrāsni 180 grādus karstu. Sagatavo cepamo paplāti - ietauko to vai ieklāj ar cepamo papīru.

• Arktisko palija apslaka ar olīveļļu un apkaisa ar citronpipariem no visām pusēm (arī iekšā). Buntīte svaiga timiāna (vai dažas tējk. kaltēta)

• Iekšā liec pusi no šķēlēs sagriezta citrona un timiānu, ietin folijā (atlikušās citrona šķēles uzliec zivij pa virsu).

• Kartupeļus, burkānus un papriku lielā bļodā samaisa kopā ar olīveļļu, ķimenēm, sāli un pipariem pēc garšas.

• Novieto blakus zivij un visu kopā cep 30-40 minūtes, līdz kartupeļi ir gatavi (dārzeņus ik pa laikam apmaisa).

Autors: Publicitātes foto
Autors: Publicitātes foto

Siltie salāti ar foreles bumbiņām un avokado-jogurta mērci 

4 porcijām. Gatavošanas laiks 40 min.

Sastāvdaļas

400 g smalki sagrieztas vai samaltas foreles

80 g rīvmaizes

1 ola

Sāls, pipari pēc garšas

2 ķiploka daiviņas, izspiestas caur ķiplokspiedi

1 nogatavojies avokado

4 ēdamk. grieķu jogurta

1/2 tējk. maltā koriandra

Sāls, pipari pēc garšas

200–400 g svaigu salātu maisījuma

200 g ķiršu tomātiņu, pārgrieztu uz pusēm

Pagatavošana

Sajauc foreli ar rīvmaizi, olu, sāli, pipariem un 1 ķiploka daiviņu. Izveido nelielas bumbiņas un cep cepeškrāsnī ~15 minūtes.

Tikmēr pagatavo mērci – sablenderē avokado (vai saspaidi ar dakšiņu), sajauc ar grieķu jogurtu, 1 ķiploka daiviņu, koriandru, sāli un pipariem.

Pusi no mērces sajauc ar salātu maisījumu un tomātiņiem.

Pasniedz salātus kopā ar foreles bumbiņām, klāt pasniedz atlikušo mērci.

Uztura speciāliste cer, ka šīs receptes palīdzēs uzturā lietot nepieciešamo normu - 400 gramus zivs nedēļā. “Diemžēl pagaidām Latvijas iedzīvotāji nedēļā vidēji apēd tikai 70 gramus jeb desmit gramus dienā. Ja jūti, ka sabalansēt diētu un iekļaut tajā pietiekami daudz jūras velšu ir grūti, neignorē problēmu. Kompensē deficītu ar zivju eļļu – vai nu kapsulās, vai šķidrā veidā. Izvēloties aptieku plauktā meklē produktu ar visaugstāko koncentrāciju, lai izdzerot vienu kapsulu vai tējkaroti, tu un tava atvase iegūtu visas veselības uzturēšanai nepieciešamās uzturvielas,” skaidro Jevgēņija Jansone, piebilstot, ka jo lielāku efektu veselības uzlabošanā vēlamies panākt, jo vairāk omega-3 mums ir jālieto. 

 

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

Aktuālie piedāvājumi

Produktu testi

Visaigimenei.lv Produktu testi – efektīvs veids, kā ieinteresēt potenciālos klientus un stiprināt uzņēmuma reputāciju!

Visaigimenei.lv Produktu testi – efektīvs veids, kā ieinteresēt potenciālos klientus un stiprināt uzņēmuma reputāciju!

Vai tavs uzņēmums piedāvā preces bērniem, veselībai un skaistumam, mājoklim, atpūtai un darba ikdienai, virtuvei un citus risinājumus, kas var vienkāršot cilvēku ikdienu un uzlabot dzīves kvalitāti? Vai vēlies, lai par tavu piedāvājumu uzzina un runā arvien plašāks cilvēku loks? Izmanto unikālu iespēju, kas noteikti patiks taviem potenciālajiem klientiem – ļauj izmēģināt savas preces un izteikt par tām viedokli Visaigimenei.lv sadaļā Produktu testi