Daudzveidīgas un veselīgas maltītes bērniem
Ēst gatavošana mūsu mazajiem ģimenes locekļiem var būt īsts izaicinājums, jo dažkārt pat ne tā uz šķīvja izkārtotas gurķu šķēles var būt par iemelsu atteikumam ēst jūsu pagatavoto ēdienu. Nereti vecāki baidās arī eksperimentēt ar šķīvja saturu, jo bērni mēdz būt konservatīvi ēdiena izvēlē un baidās izmēģināt kaut ko jaunu, tomēr pētījumi liecina, ka ar ēdiena daudzveidību ir jāeksperimentē tieši pirmajos bērna dzīves gados, jo tas veidos pamatu pilnvērtīgām maltītēm arī pieaugušo dzīvē. Piemēram, jau 90. gados veiktā pētījumā „A prospective study of food variety seeking in childhood, adolescence and early adult life” atklāts – tie bērni, kuri jau agrīni iepazina dažādus pārtikas produktus, arī pusaudža un jaunieša vecumā biežāk izmēģināja jaunus ēdienus, un viņiem bija mazāks risks saskarties ar neofobiju. Neofobija jeb bailes pagaršot jaunus pārtikas produktus parasti rodas bērniem, sākot no 2 gadu vecuma, un turpinās līdz sešu septiņu gadu vecumam. Labākais veids, kā mazināt bailes pret jauniem ēdieniem, ir padarīt tos bērnam pievilcīgus. Lai arī daļai sabiedrības varētu šķist, ka šāda rīcība ir muļķīga, tomēr mums ir jāatceras, ka bērns nav pieaugušais, tādēļ interesantas ēdiena formas, krāsaini šķīvji vai smieklīgas karotītes nav bērna iegriba, bet gan aizraujošs veids, kā pasniegt bērnam jaunus pārtikas produktus. Arī mums, pieaugušajiem, vizuālais baudījums ir svarīgs, tādēļ bieži mēs izvēlamies restorānus, kur ēdiens tiek pasniegts skaisti un radoši. Tad kādēļ gan arī mājās nepadarīt maltīti par piedzīvojumu?

Autors: Shutterstock.com
Esam apkopojuši dažas idejas, kā radoši pilnveidot jūsu bērna ēdienkarti:
- Krāsas un formas – izmantojiet krāsainus šķīvjus un veidojiet ēdiena figūriņas: zvēriņus, sirsniņas, smaidiņus. Vienkārša omlete var pārtapt par saulīti ar brokoļu kokiem, ķirštomātu ziediņiem un biezpiena mākonīšiem. Eksperimentējiet ar cepumu formiņām – tās lieliski noder, lai dažādu formu figūriņās izspiestu gurķi, papriku, burkānus, kāļus, ābolus, banānus un citus dārzeņus un augļus. Šādi dārzeņi un augļi var pārtapt sirsniņās, mēnestiņos vai puķītēs, padarot ēdienreizi bērnam īpaši aizraujošu.
- Ļaujiet bērnam iesaistīties gatavošanās procesā – ļaujiet bērniem būt mazajiem pavāriem un iesaistīties ēst gatavošanas procesā. Bērni var palīdzēt nomazgāt un sagriezt dārzeņus, jaukt salātus, uzklāt galdu vai izdekorēt šķīvjus. Protams, ēst gatavošana ar bērnu var būt ķepīga, tomēr gala rezultātā jums būs laimīgs un lepns mazais pavārs, kas ar lielu prieku noēdīs pašgatavoto maltīti.

Autors: Shutterstock.com
- Piešķiriet ēdienam superspējas – stāstiet bērnam, kādas “superspējas” ir dažādiem dārzeņiem un augļiem, piemēram, sarkanās bietes palīdz acīm labāk saredzēt, bet brokolis var pasargāt tevi no slimībām.
- “5 pirksti dienā” princips – ieviesiet ģimenē jaunu apņemšanos: katru dienu apēst vismaz 5 dārzeņus vai augļus. Lai bērnam būtu vieglāk saskaitīt, māciet skaitīt pirkstus – par katru pirkstu ir jāapēd viens auglis vai dārzenis. Vakarā kopīgi pārrunājiet, vai katrs ģimenes loceklis ir izpildījis dienas uzdevumu.
- Eksperimentējiet ar garšām – iedrošiniet bērnu nobaudīt jaunas garšas. Piedāvājiet nogaršot mazu gabaliņu no sava šķīvja un iedrošiniet – ja ēdiens negaršos, tad bērns varēs to neēst.
Iedrošiniet bērnus eksperimentēt ar ēdienu un padariet ēdienreizes par aizraujošu piedzīvojumu!