Divi rudenīgi našķi, kas derēs arī Halovīna ballītei
Lai Halovīna svinēšana maziem un lieliem spokošanās meistariem nekļūst tikai par saldumu pārēšanās maratonu, mazumtirdzniecības tīkls ELVI sadarbībā ar uztura speciālisti un pavāri Jevgēniju Jansoni piedāvā receptes mājās gatavotiem dārzeņu čipsiem, ko var lieliski pielāgot spokošanās tematikai, un krāsnī ceptiem ķirbju virtuļiem ar biezpienu, kuru glazēšanas procesā droši var ļaut vaļu fantāzijai, radot visbaisākos tēlus. Taču receptes ir universālas – šie našķi labi iederēsies gan Halovīna ballītē, gan rudenīgos filmu vakaros un citkārt.
Autors: Viktorija Kožemjakina
Krāsnī cepti dārzeņu čipsu “spociņi"
Sastāvdaļas
- daži dažādu krāsu kartupeļi (izmanto gan parastos, gan saldos)
- neliels ķirbis
- 1 burkāns
- olīveļļa
- sāls, pipari
- oregano
Pagatavošana
Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 grādu karstumam.
Visus dārzeņus nomazgā un ļoti plāni sagriež. Ja gatavojas Halovīnu ballītei, izgriež vai izspiež ar cepumu formiņām no dārzeņu šķēlēm vēlamās figūras – spociņus, ķirbīšus utt.
Noklāj ar cepamo papīru dažas lielas cepeškrāsns plātnes.
Bļodiņā sajauc eļļu, sāli, piparus un oregano (daudzums atkarīgs no sagriezto dārzeņu daudzuma – 4 vidēja izmēra dārzeņiem nepieciešams ~6 ēdamk. olīveļļas, puse tējkarotes sāls, pipari un oregano pēc garšas).
Dārzeņu šķēlītes izkārto blakus vienu otrai, no abām pusēm apslaka ar eļļas maisījumu un liek cepties.
Cep ~8–10 minūtes, līdz dārzeņi ir zeltaini un kraukšķīgi.
Autors: Viktorija Kožemjakina
Krāsnī cepti ķirbju virtuļi ar biezpienu
(Gatavošanas laiks – 50 min + laiks rotāšanai)
Gatavojot šos virtuļus, vienlaikus var “nošaut divus zaķus”. Proti – virtuļu mīklā ir gan ķirbju biezenis, gan speltas kvieši, gan biezpiens, kas padara tos daudz veselīgākus par klasisko variantu (taču tikpat garšīgus), bet virtuļu rotāšana būs aizraujoša izklaide visai ģimenei.
Sastāvdaļas (18 virtuļiem)
- 100 ml rafinētas rapšu vai saulespuķu eļļas
- 2 olas
- 150 g brūnā cukura
- 240 g ķirbju biezeņa
- 1/2 tējk. sāls
- 225 g speltas kviešu miltu (derēs arī augstākā labuma)
- 1 tējk. cepamā pulvera
- 1 tējk. sodas
- 1 tējk. kanēļa
- 1/2 tējk. kardamona
- 1 ēdamk. vaniļas cukura
- 100 g biezpiena vai rikotas siera
Glazūrai
- 50 g krēmsiera
- 500 g pūdercukura
- 60–90 g ūdens
- Pārtikas krāsvielas vai kakao, ogu pulveris, daži pilieni burkānu/biešu sulas utt.
- cukura dekori rotāšanai
Pagatavošana
Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 grādu karstumam.
Ar sviestu vai eļļu ietauko virtuļu cepamo formu.
Lielā bļodā samaisa eļļu ar olām un cukuru. Pievieno ķirbju biezeni un biezpienu, samaisa.
Pievieno miltus, cepamo pulveri, sodu, kanēli, kardamonu un sāli.
Mīklu sapilda konditorejas maisiņā un līdz pusei piepilda ar to virtuļu formu.
Cep 15–18 minūtes, pēc cepšanas pilnībā atdzesē.
Glazūru gatavo tieši pirms rotāšanas
Krēmsieru uzkarsē kopā ar ūdeni un sajauc viendabīgā maisījumā.
Iemaisa tajā pūdercukuru līdz iegūst vijīgu masu – tai ir jābūt ne pārāk šķidrai, bet arī ne pārāk biezai. Ja masa šķiet pārāk šķidra, pievieno tai vēl pa ēdamkarotei pūdercukura, bet, ja pārāk bieza, – pa ēdamkarotei ūdens.
Pievieno pārtikas krāsvielas, malto sublimēto ogu pulveri vai kakao, lai dažādotu krāsas.
Virtuļus mērcē glazūrā un uzreiz rotā ar cukura dekoriem vai atstāj, lai augšpuse nožūst, un vēlāk rotā ar tās pašas glazūras zīmējumiem citā krāsā.



