visaigimenei.lv skaitļos

Lietotāji online44
Aktīvie uzņēmumi102525
Nozares raksti938
Gardas un gudras uzkodas starp maltītēm : Portāls visai ģimenei

Gardas un gudras uzkodas starp maltītēm

Gardas un gudras uzkodas starp maltītēm
Autors: Publicitātes foto

Ko iesākt, ja nav ne pusdienu, ne īsti vakariņu laiks, bet domas nemierīgi klejo ap ledusskapi vien? Gardi uzkost! Rimi garšu gide Zane Grēviņa (Našķoties Zane) uzkož, lai būtu spēks lieliem darbiem vai labāks garastāvoklis. Dažreiz robeža starp uzkodu un pamata maltīti itin viegli izzūd: Zane uzkodās bez bēdu var notiesāt gaļas bumbiņas, bet biezpienu ar rozīnēm apēst pusdienās. 

Kurš teicis, ka nevar uzkost karbonādi? 

“Sāku prātot, kā tur īsti ir ar tradicionālo uzkodu klāstu un ēdienreižu sadalījumu. Es arī pusdienās vai vakariņās reizēm ēdu to, ko citi uzskatītu par uzkodu, un otrādi – piemēram, tieši šodien pagatavoju gaļas bumbiņas, un tā bija mana uzkoda,” atklāj garšu gide.  

Lai arī uzkodas misiju godam pildīs tāda klasika kā svaigu dārzeņu salmiņi ar humosu, visas iespējamās sviestmaizes, polārmaizes, bulciņas un burgermaizītes vai riekstu un sēklu maisījumi, Zane iesaka pavērt uzkodu apvāršņus plašāk. Piemēram, kombinēt klasiskos sālītos riekstus ar banānu čipsiem vai grauzdētus sālītus zemesriekstus ar žāvētiem ananasiem, ko, būdama saldsāļo garšu cienītāja, viņa silti iesaka. Par uzkodu var noderēt arī saldā vai sāļā granola. Ja to pirms cepšanas samaisa ar nedaudz olbaltuma, tā nebūs tik birstoša, bet drīzāk atgādinās palielākos gabalos salauztus cepumus. Un tas nebūt nav viss! 

Autors: Publicitātes foto
Autors: Publicitātes foto

Uzkodu maģiskā sastāvdaļa – riekstu sviests 

Riekstu sviests ir izcila uzkodu sastāvdaļa, kas sniedz gan sāta sajūtu, gan enerģiju un arī garšo brīnišķīgi. To var kombinēt ar dažnedažādiem produktiem. “Manuprāt, izcila uzkoda ir enerģijas bumbiņas,” stāsta eksperte. “Tās es gatavoju no datelēm un žāvētiem augļiem vai ogām, kas samaltas ar tahīni pastu vai riekstu sviestu; var pievienot arī auzu pārslas. Masu saveļ bumbiņās un glabā ledusskapī. Būtu pareizi apēst nedēļas laikā, bet, ja nav pievienotas svaigas sastāvdaļas, ļoti labi glabājas arī ilgāk.”  

Līdzīgi kā enerģijas bumbiņas var gatavot arī auzu pārslu batoniņus, kuru izvēle gan veikalos ir ārkārtīgi plaša, bet, gatavojot mājās, tos var pielāgot savām vajadzībām, piemēram, pievienot mazāk cukura.  

Līdzīgas enerģijas bumbiņām ir arī ar riekstu sviestu pildītas un šokolādē apviļātas dateles, kam uzlikts mazdrusciņ sviesta un uzbērtas sāls pārslas. “Daži salīdzina ar karameli; es gan tur karameli nejūtu, bet tā ir ļoti patīkama garšu kombinācija,” stāsta speciāliste. 

Daudziem iecienīta uzkoda ir rīsu galetes, arī tās var apziest ar riekstu sviestu. “Tieši vakar noskatījos uz rīsu galetēm ar karameļu kraukšķi, kas gan vairāk izklausās pēc našķa, nevis uzkodas,” saka eksperte.  

Uzkoda, kas vienlaikus ir arī našķis? 

“Našķa, bet vienlaikus tomēr uzkodas kategorijā ir gabalos sagriezts banāns, ko uzdur uz kociņa, apsmērē ar mīkstu zemesriekstu sviestu, apviļā zemesriekstos, apmērcē šokolādē un atdzesē – sanāk kaut kas starp konfekti un saldējumu,” stāsta garšu gide. 

No banāniem var pagatavot arī gardu banānmaizi – to sagriež šķēlēs, ik pa divām šķēlēm ieklāj cepamo papīru un sasaldē. Šādi uzglabātu banānmaizi ir ērti nolikt pa tvērienam uzkodas reizēm.  

Zanes saldētavā gandrīz vienmēr atrodamas arī gaišās vīnogas bez kauliņiem: “Var izklausīties drusku dīvaini, bet tas ir ļoti garšīgs, salds našķis. Tādas sasalušas arī jāēd, varbūt pāris minūtes var atlaidināt. Nevajag baidīties, nebūs kā ar sasalušu tomātu, pret kuru var zobus nolauzt!” 

Autors: Shutterstock.com
Autors: Shutterstock.com

Uzkoda var būt arī šķidra! 

“Uzkodu var ne tikai apēst, bet arī izdzert,” atgādina speciāliste. Šķidro uzkodu kategorijā ietilpst gan visi iespējamie smūtiji no dažādiem augļiem un ogām, gan kefīrs – tīrā veidā vai ar piedevām, piemēram, ar kama miltiem un linsēklām.  

Lieliska uzkoda ir arī karstie dzērieni – kafija, matcha vai kakao, kam pievienots proteīna pulveris. “Es to gatavoju putotājā, sanāk silts un drusku tumīgs dzēriens, kas ļauj uz brīdi justies paēdušam,” stāsta eksperte. “Vienīgi – kā iemācījos no savas neapdomības – jāuzmanās, lai nepiebērtu karstai kafijai pulveri, kas pagatavots uz olbaltuma bāzes. Tas savilksies kunkuļos, un sanāks kafija ar vārītu omleti, būs diezgan pretīgi.”  

Viena uzkoda – veselu gadu! Kāpēc gan ne? 

Garšu gide atzīst – viņas iecienīto uzkodu tops mainās apmēram ik pēc gada. Šobrīd topā ir grieķu jogurts ar saldētiem ķiršiem un ievārījumu vai medu; savulaik uzkodas godā katru dienu celts samalts biezpiens ar čia sēklām, rozīnēm un medu. “Čia sēklas un rozīnes svarīgi pirms tam uzbriedināt. Sanāk ļoti vērtīga un garšīga uzkoda, un ne tikai uzkoda – man tā ir aizstājusi arī citas ēdienreizes,” atzīst eksperte.  

Viņas uzkodu topā pašlaik ir, kā pati saka, visai neoriģinālas izvēles: magoņu un siera bulciņas, biezpiena sieriņi, kurus viņa labprāt ēd pat vairākas reizes dienā, un konservēts tuncis tieši no bundžiņas, kuram uzkaisīti svaigi malti melnie pipari, pievienota šķipsniņa sāls, mazliet čili eļļas un iecienītās garšvielas. Vienīgais noteikums – tam jābūt kvalitatīvam, garšīgam tuncim.  

Dažas vērtības tomēr nemainās un saglabājas Zanes uzkodu repertuārā cauri laikiem. Vienu no tām – zemesriekstu sviestā un šokolādē apmērcētus aukstus banānus – eksperte iesaka nogaršot ikvienam! 

Banāni ar zemesriekstu sviestu un šokolādi 

Nepieciešams

  • banāni (jo zaļāki un stingrāki, jo labāk)
  • tumšā šokolāde
  • zemesriekstu sviests (derēs arī citu riekstu sviesti)
  • nelielos kriksīšos sakapāti zemesrieksti

Pagatavošana 

Banānus nomizo, katru sagriež 3 daļās. Katru daļu uzdur uz kociņa, no visām pusēm plānā kārtiņā apziež ar riekstu sviestu un apviļā riekstu kriksīšos, tad atdzesē saldētavā 15 minūtes.  

Karsta ūdens tvaikos izkausē šokolādi. Tajā iemērc atdzesētos banānu gabalus, lieko šokolādi nokrata, visu liek uz šķīvīša un apber ar riekstu gabaliņiem. Šķīvi ar banāniem vēlreiz liek saldētavā un atkārtoti atdzesē 15 minūtes, tad pasniedz. 

  

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "heise marketing" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "heise marketing" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

Radošas idejas svētku svinēšanai bez liekiem tēriņiem

Radošas idejas svētku svinēšanai bez liekiem tēriņiem

Ar ierobežotu budžetu ir iespējams noorganizēt jautru ballīti un atrast radošus risinājumus, kā svētkus padarīt īpašus, vienlaikus nepārsniedzot savas finansiālās iespējas. Uzzināsim praktiskus padomus, kā organizēt sirsnīgas un aizraujošas svinības bez liekiem tēriņiem.

Aktuālie piedāvājumi

Produktu testi

Visaigimenei.lv Produktu testi – efektīvs veids, kā ieinteresēt potenciālos klientus un stiprināt uzņēmuma reputāciju!

Visaigimenei.lv Produktu testi – efektīvs veids, kā ieinteresēt potenciālos klientus un stiprināt uzņēmuma reputāciju!

Vai tavs uzņēmums piedāvā preces bērniem, veselībai un skaistumam, mājoklim, atpūtai un darba ikdienai, virtuvei un citus risinājumus, kas var vienkāršot cilvēku ikdienu un uzlabot dzīves kvalitāti? Vai vēlies, lai par tavu piedāvājumu uzzina un runā arvien plašāks cilvēku loks? Izmanto unikālu iespēju, kas noteikti patiks taviem potenciālajiem klientiem – ļauj izmēģināt savas preces un izteikt par tām viedokli Visaigimenei.lv sadaļā Produktu testi