visaigimenei.lv skaitļos

Lietotāji online43
Aktīvie uzņēmumi100925
Nozares raksti630
Gardās un veselīgās bērzu sulas: kā pareizi tecināt un uzglabāt? : Portāls visai ģimenei

Gardās un veselīgās bērzu sulas: kā pareizi tecināt un uzglabāt?

Gardās un veselīgās bērzu sulas: kā pareizi tecināt un uzglabāt?
Autors: Shutterstock.com

Līdz ar pirmajām siltajām pavasara dienām klāt arī bērzu sulu tecināšanas laiks! Lai gan par sulu mēnesi tradicionāli tiek dēvēts aprīlis, bērzu sulu droši iespējams tecināt jau tad, kad gaisa temperatūra sasniegusi +5°C līdz +10°C. Kāpēc šis pavasarīgais dzēriens ir tik iecienīts un kā to pareizi iegūt, nekaitējot kokam?

Bērzu sulas ir labi pazīstamas ne vien Eiropā, bet arī citos pasaules nostūros, un, pateicoties to vērtīgajām īpašībām, tiek plaši pielietotas kā uzturā, tā arī kosmētikas un skaistumkopšanas produktu ražošanā. Bērzu sulas satur virkni veselībai noderīgu vitamīnu un minerālvielu, tostarp magniju, kāliju, kalciju, dzelzi, C vitamīnu un citus. Tās stiprina organisma aizsargspējas, darbojas kā dabisks diurētiķis, labvēlīgi ietekmējot nieru veselību, uzlabo vielmaiņu un palīdz attīrīt organismu no toksīniem. To sastāvā tāpat atrodamas arī prebiotikas, kas veicina labvēlīgo baktēriju attīstību zarnās, tādējādi uzlabojot gremošanas sistēmas darbību, kā arī antioksidanti, kas pasargā organismu no brīvo radikāļu kaitīgās ietekmes. 

Lai arī bērzu sulās atrodams arī zināms daudzums cukura (aptuveni septiņi grami uz litru sulas), tā ir ievērojami mazāk nekā dažādos saldinātos dzērienos un veikalos nopērkamās sulās, līdz ar to šī sula būs veselīga diētas alternatīva arī tiem, kuri seko līdzi ikdienas cukura patēriņam.

Autors: Pexels.com
Autors: Pexels.com

Kad ir īstais brīdis tecināt bērzu sulas?

Bērzu sulu tecināšanas laiks parasti ir marta vidus–aprīļa sākums – piemērotākais brīdis atkarīgs no laikapstākļiem. Sulu sezona ir gana īsa – aptuveni divas līdz četras nedēļas –, un tā sākas brīdī, kad sniega sega paspējusi nokust, dienās temperatūra iesilst līdz  +5°C–+10°C, bet naktīs vēl pieturās neliels sals. Sulas jātecina laikā, kad pumpuri vēl nav uzplaukuši – līdzko parādās pirmās lapas, sula kļūst duļķaina, bet tās garša – rūgtena. 

Kā pareizi tecināt bērzu sulas? 

1.    Izvēlies piemērotu koku. Lai neradītu kokam kaitējumu, izvēlies bērzu, kura diametrs ir vismaz 20–30 cm. Vislabāk izraudzīties koku, kas aug meža malā, laukā vai pļavā, proti, saņem gana daudz saules gaismas un nav pakļauts piesārņojumam. Ja koks aug meža biezoknī, tas nereti dos mazāk sulas. Rūpīgi nopēti bērza stumbru, pārliecinies, ka uz tā nav redzamas slimības pazīmes, mizas daļas nav sausas vai saplaisājušas.

2.    Izveido urbumu. Izvēlies urbuma vietu – tai jābūt aptuveni 30–50 cm augstumā no zemes. Ar urbi izveido caurumu, kas ir 5–12 mm diametrā un 2–5 cm dziļš. Jo lielāks koks, jo dziļāk iespējams urbt, taču esi uzmanīgs, lai urbums nepārsniegtu 5 cm, pretējā gadījumā vari ievainot koka dziļākos slāņus. Lai sula varētu brīvi tecēt, urbuma leņķim jābūt 40–45° uz leju.

3.    Ievieto tecināšanas ierīci. Izurbtajā caurumā ievieto plastmasas caurulīti, koka tapu vai speciālu krāniņu. Nav ieteicams lietot metāla caurulīti, jo materiāls var ietekmēt sulas garšu. Zem caurules novieto tīru trauku sulas savākšanai.

Sulas daudzums atkarīgs no koka lieluma un laikapstākļiem. Vidēji no viena bērza dienā iespējams ievākt 5–10 litrus sulas, bet vienā sezonā – 10–50 litrus. Tomēr jāpiesargās, lai neiztecinātu pārmēru daudz – tas var kaitēt kokam un pat izraisīt tā bojāeju.

4.    Aizver urbuma vietu. Kad sulas tecināšana noslēgusies, aizpildi caurumu ar koka tapu, tā pasargājot bērzu no slimībām un kukaiņiem.

Autors: Shutterstock.com
Autors: Shutterstock.com

Kā uzglabāt bērzu sulu?

Nepareizi uzglabāta, bērzu sula ātri bojājas, tāpēc, lai saglabātu tās garšu un uzturvērtību, parūpējies par atbilstošiem uzglabāšanas apstākļiem.

•    Svaigu bērzu sulu aptuveni 3–5 dienas vari uzglabāt ledusskapī, slēgtā traukā. Lai paildzinātu sulas mūžu, to ik pēc dienas vari apmaisīt, izšķīdinot nogulsnes. Lai vēl ilgāk aizkavētu rūgšanas procesu, sulai vari pievienot dažas citrona vai apelsīna šķēlītes.

•    Bērzu sulu vari arī sasaldēt – tādējādi to būs iespējams droši lietot uzturā vēl aptuveni 12 mēnešus. Izvēlies piemērotu trauku – stikla burku ar vāku, plastmasas pudeli vai speciālu saldēšanas maisiņu. Atceries, ka sasalstot sula izplešas, tāpēc atstāj traukā 10–15 % brīvas vietas. Uzglabā sulu saldētavā, vismaz -18°C, un atkausē, turot ledusskapī vai istabas temperatūrā.

•    Pēc dažām dienām istabas temperatūrā bērzu sula sāk dabīgi rūgt, veidojot viegli gāzētu, atsvaidzinošu dzērienu. Šī metode ne tikai saglabā sulu ilgāk lietojamu, bet arī uzlabo tās probiotiskās īpašības. Sulai vari pievienot dabīgos fermentus, piemēram, rozīnes, rudzu maizes garoziņu, medu, cidoniju šķēlītes, upenes vai dzērvenes. Sākotnēji rūgstošu sulu uzglabā istabas temperatūrā, bet pēc tam pārvieto uz ledusskapi, lai palēninātu tālāku rūgšanu. Ja sula kļūst pārāk skāba, to var izmantot kā pamatu mājās gatavotam kvasam vai atšķaidīt ar ūdeni.

•    Bērzu sulu iespējams arī pasterizēt, tādā veidā to varēsi lietot vairāku mēnešu garumā. Uzsildi sulu līdz ~85–90°C, lej karstās, sterilās stikla pudelēs vai burkās un cieši aizvāko. Liec atdzesēties, apgrieztas otrādi, un pēc tam uzglabā tumšā, vēsā vietā, piemēram, pagrabā vai pieliekamajā. Lai uzlabotu garšu un ilgāk saglabātu svaigumu, vari pievienot sulai nedaudz citrona sulas vai medus.

 

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

Aktuālie piedāvājumi

Produktu testi

Visaigimenei.lv Produktu testi – efektīvs veids, kā ieinteresēt potenciālos klientus un stiprināt uzņēmuma reputāciju!

Visaigimenei.lv Produktu testi – efektīvs veids, kā ieinteresēt potenciālos klientus un stiprināt uzņēmuma reputāciju!

Vai tavs uzņēmums piedāvā preces bērniem, veselībai un skaistumam, mājoklim, atpūtai un darba ikdienai, virtuvei un citus risinājumus, kas var vienkāršot cilvēku ikdienu un uzlabot dzīves kvalitāti? Vai vēlies, lai par tavu piedāvājumu uzzina un runā arvien plašāks cilvēku loks? Izmanto unikālu iespēju, kas noteikti patiks taviem potenciālajiem klientiem – ļauj izmēģināt savas preces un izteikt par tām viedokli Visaigimenei.lv sadaļā Produktu testi