visaigimenei.lv skaitļos

Lietotāji online10
Aktīvie uzņēmumi102462
Nozares raksti929
Garšaugu ABC – noslēpums lieliskai garšai : Portāls visai ģimenei

Garšaugu ABC – noslēpums lieliskai garšai

Garšaugu ABC – noslēpums lieliskai garšai
Autors: Shutterstock.com

Katram pārtikas produktam piemīt unikāla garša, tomēr pa īstam ēdiena burvība atklājas niansēs, ko tam piešķir garšaugi. Tas ir neaizstājams papildinājums ikvienai maltītei: pat visvienkāršākā ēdiena aromāts burtiski atdzīvojas, ja tam pievieno šķipsniņu diļļu, pētersīļu, rozmarīna, timiāna vai cita garšauga. Kā lielveikalā izvēlēties kvalitatīvus zaļumus, kā tos pareizi uzglabāt mājas apstākļos un kurā brīdī pievienot ēdienam, stāsta Rimi Gardēdis Mārtiņš Sirmais. 

Izvēlies svaigus garšaugus tāpat kā puķes! 

“Visus garšaugus var iedalīt divās lielās grupās: ir tā saucamie stingrie, aromātiskie, piemēram, timiāns, rozmarīns un salvija, un tad ir lapu garšaugi – mārloki, loki, baziliks, piparmētras, pētersīļi, koriandrs jeb kinza. Aromātiskos parasti ilgi sautē, un šajā procesā no tiem izdalās eļļa, kas veido auga specifisko garšu. Savukārt lapu garšaugus gatavojot pievieno pašā pēdējā brīdī,” stāsta šefpavārs.  

Tāpat kā jebkuram produktam, arī garšaugiem ir jābūt kvalitatīviem. Kā to noteikt? Līdzīgi kā pērkot ziedus veikalā: jāpārbauda, vai visas lapas ir glītas un svaigas, pēc tam jāpievērš uzmanība garšaugu kātiņiem. “Tiem, tāpat kā ziediem, jābūt pēc iespējas nesen grieztiem. Protams, tas nav noticis pirms 15 minūtēm, bet iepriekšējā dienā, tāpēc kāti varētu būt mazliet apvītuši, tomēr tiem jāizskatās gana svaigi,” uzsver eksperts. 

Veikalā iespējams iegādāties arī kaltētus un ieeļļotus garšaugus. Vispopulārākais kaltētais garšaugs ir lauru lapas, kuras lieto tikai šādā veidā, savukārt iecienītākais ieeļļotais – baziliks, ko pazīstam kā pesto. 

Autors: Shutterstock.com
Autors: Shutterstock.com

Uzglabā pareizi! 

Galvenais noteikums, lai garšaugus vispār varētu uzglabāt, – tiem jābūt kvalitatīviem. “Pērc svaigus, nesen grieztus, kārtīgi iepakotus, perfektus, burvīgus augus,” iesaka pavārs. Lai tos ilgāk saglabātu svaigus, tie jāizņem no iepakojuma, jāietin mitrā salvetē un jāievieto uzglabāšanas traukā. Šādi garšaugus var saglabāt svaigus pat veselu nedēļu.  

“Jo augs eļļaināks un šķiedraināks, jo ilgāk tas glabāsies, savukārt lapaināki un maigāki garšaugi glabājas īsāku laiku. Nevajadzētu garšaugus likt ledusskapja aizmugurē pie saldēšanas sistēmām, lai tie nesasaltu un nesabojātos. Daudz piemērotāka vieta ir dārzeņu atvilktne, tur tie pavisam mierīgi var glabāties visu nedēļu,” stāsta eksperts.  

Garšaugu pēdas pasaules virtuvēs 

Pilnīgi visiem Āzijas ēdieniem piestāv pētersīļi, maurloki, baziliks, Taizemes baziliks, piparmētra, bet šī reģiona īpašā garša ir citronzāle. Indiešu ēdienu sildošās notis rada kumīns, kurkuma, ingvers, koriandra sēklas, kardamons, kanēlis. Franču virtuves gaumē būs salvija, majorāns, estragons, rozmarīns, timiāns, lavanda. Neatņemama itāļu virtuves sastāvdaļa ir oregano jeb raudene, kā arī rozmarīns un timiāns, ar ko labprāt savus ēdienus bagātina arī grieķi. Vidusjūras austrumu piekrastes zemēs vairāk raksturīga pētersīļu, piparmētras un kinzas kombinācija. Un kas gan būtu kārtīgs latviešu ēdiens bez dillēm!  

“Katram ir sava iecienītā garšu kombinācija, un to arī vajag likt lietā. Vienmēr iesaku pievienot ēdienam svaigus garšaugus! Galvenais to darīt pareizajā brīdī, lai lauru lapa nav kraukšķīga, bet pētersīlis – izjucis, un lai augu garšas “atslēdz” ēdiena īsto raksturu!” iesaka pavārs. 

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "heise marketing" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "heise marketing" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

Radošas idejas svētku svinēšanai bez liekiem tēriņiem

Radošas idejas svētku svinēšanai bez liekiem tēriņiem

Ar ierobežotu budžetu ir iespējams noorganizēt jautru ballīti un atrast radošus risinājumus, kā svētkus padarīt īpašus, vienlaikus nepārsniedzot savas finansiālās iespējas. Uzzināsim praktiskus padomus, kā organizēt sirsnīgas un aizraujošas svinības bez liekiem tēriņiem.

Aktuālie piedāvājumi

Produktu testi

Visaigimenei.lv Produktu testi – efektīvs veids, kā ieinteresēt potenciālos klientus un stiprināt uzņēmuma reputāciju!

Visaigimenei.lv Produktu testi – efektīvs veids, kā ieinteresēt potenciālos klientus un stiprināt uzņēmuma reputāciju!

Vai tavs uzņēmums piedāvā preces bērniem, veselībai un skaistumam, mājoklim, atpūtai un darba ikdienai, virtuvei un citus risinājumus, kas var vienkāršot cilvēku ikdienu un uzlabot dzīves kvalitāti? Vai vēlies, lai par tavu piedāvājumu uzzina un runā arvien plašāks cilvēku loks? Izmanto unikālu iespēju, kas noteikti patiks taviem potenciālajiem klientiem – ļauj izmēģināt savas preces un izteikt par tām viedokli Visaigimenei.lv sadaļā Produktu testi