Ietaupīti līdzekļi un laiks: kā pārdomāti uzglabāt preces lielos iepakojumos?
Iepirkšanās lielos iepakojumos ir veids, kā ne tikai ekonomēt laiku, sagādājot ikdienai nepieciešamos produktus ilgākam periodam, bet arī ietaupīt naudas līdzekļus – vairumā iegādāti produkti ir izdevīgāki. Šis ir praktisks risinājums, kā optimizēt iepirkšanos un samazināt spontānus pirkumus, tādējādi veicinot arī pārdomātāku budžeta plānošanu. Pērkot lielus iepakojumus, svarīgi ir produktus arī pareizi uzglabāt, tāpēc “Maxima Latvija” ir sagatavojusi padomus, kā iepirkties gudri, lai iegādātie produkti saglabātu savu kvalitāti.
Kur un kā uzglabāt – plauktā, ledusskapī vai saldētavā?
Ledusskapī – temperatūrai jābūt starp 3–4°C. Visiem produktiem, kas izņemti no oriģinālā iepakojuma, jābūt cieši iesaiņotiem folijā, pārtikas plēvē vai maisiņos, vai jāglabā noslēgtos plastmasas vai stikla traukos, lai aizsargātu no baktērijām, kas veicina pārtikas priekšlaicīgu sabojāšanos.
• Apakšējais plaukts ir aukstākā vieta ledusskapī, kur ieteicams glabāt neapstrādātu gaļu, putnu gaļu un zivis.
• Vidējais plaukts – piemērots piena produktiem, piemēram, pienam, jogurtam un sieram, jo tur temperatūra ir visstabilākā.
• Augšējais plaukts – paredzēts gataviem ēdieniem, desām, kūpinājumiem, vistas nagetiem, krabju nūjiņām, kas nav jātur tik aukstā temperatūrā kā svaiga gaļa.
• Dārzeņu nodalījums – īpaši veidots svaigiem dārzeņiem un augļiem, lai tie saglabātu mitrumu un nesakalstu.
• Durvju nodalījums – temperatūra tur visvairāk svārstās, tāpēc piemērots produktiem ar ilgu derīguma termiņu, piemēram, dzērieniem, mērcēm un konserviem, bet ne pienam vai olām.

Autors: Pexels.com
Plauktā – šeit ieteicams turēt produktus, ko labāk turēt tumsā, vienmērīgā temperatūrā, piemēram, graudaugus, riekstus, žāvētus augļus, kafiju, makaronus un citus produktus. Tāpat arī konservējumus un ievārījumus var glabāt plauktā, lai tie neaizņem vietu ledusskapī. Tas pats arī ar dzērienu bundžiņām vai pudelēm – neliec visas uzreiz ledusskapī, bet ievieto tikai tad, kad vēlies atdzesētu dzērienu. Būtiski arī parūpēties par savu mīluļu barību – arī viņu barība jāuzglabā sausā un vēsā vietā, vēlams iepakojumā, kur gaiss netiek klāt, lai saglabātu barības svaigumu. Konservētu dzīvnieku barība var uzglabāt plauktā, bet pēc atvēršanas jāuzglabā ledusskapī un jāizlieto pirms derīguma termiņa beigām.
Saldētavā – lai saglabātu pārtikas kvalitāti, saldētava jāuztur temperatūrā -18°C vai zemāk. Visi produkti, kas nav iepriekš iepakoti, piemēram, pelmeņi vai jūras produkti, ir jāiepako iepakojumos, kas aizsargā pārtiku no nelabvēlīgiem ārējiem apstākļiem. Saldētavā vislabāk uzglabāt gaļu un citus produktus, kas iegādāti lielākos daudzumos un kurus nevarēsi apēst īsā laikā. Ja iepērc gaļu vai zivis lielos iepakojumos, ir ieteicams tās sadalīt porcijās un sasaldēt, lai vieglāk plānot ēdienreizes. Tāpat arī augļus, dārzeņus un gatavotus ēdienus var uzglabāt saldētavā, lai novērstu pārtikas bojāšanos un saglabātu to svaigu līdz brīdim, kad tie būs nepieciešami. Produktus saldētavā vēlams turēt ne ilgāk par trim mēnešiem.