visaigimenei.lv skaitļos

Lietotāji online18
Aktīvie uzņēmumi102698
Nozares raksti976
Īsceļi uz garšas virsotnēm: klasisko desertu ātrās versijas : Portāls visai ģimenei

Īsceļi uz garšas virsotnēm: klasisko desertu ātrās versijas

Īsceļi uz garšas virsotnēm: klasisko desertu ātrās versijas
Autors: Shutterstock.com

Svētkos galdā tiek celti deserti un kūkas, kuru receptes nodotas no paaudzes paaudzē. Protams, ar nosacījumu, ka pietiek laika pagatavot 12 kārtu torti vai stundām ņemties ap katlu, vārot iebiezināto pienu. Rimi garšu gide Zane Grēviņa (Našķoties Zane) spriež – ja klasiskajai receptei pieiet ar šķipsniņu mūsdienīga radošuma, iecienīto gardumu var pagatavot ātri un vienkārši. Vai tā jādara vienmēr? Nebūt ne, bet brīžos, kad nav ne laika, ne spēka kaut ko ilgi meistarot, labāk ķerties pie recepšu īsceļiem, nekā palikt bez svētku deserta!  

Biezpiena un putukrējuma desertu mazķēpīgās versijas 

Jo sulīgāks deserts, jo lipīgāka un ķēpīgāka var būt tā pagatavošana – burtiskā nozīmē. “Piemēram, lai pagatavotu biezpiena desertu ar rozīnēm, receptē prasīts biezpienu izmalt caur gaļasmašīnu, kas mūsdienās reti kurā virtuvē ir atrodama, vai izberzt caur sietu, kas ir reti ķēpīgs pasākums. Ātrāk un ērtāk ir likt lietā rokas blenderi vai ņemt gatavo konditorejas biezpiena masu, kurai pievieno piedevas pēc sirds patikas. Arī cepumu mājiņas var pildīt ar gatavo biezpiena masu vai pat ar biezpiena sieriņiem. Būs mazliet dārgāk, toties atmaksāsies ar uzviju, ja rēķina ietaupītajās miega stundās!” iesaka garšu gide.  

Savukārt putukrējuma desertu ar griljāžu var iegūt daudz ātrāk un vienkāršāk, ja lipīgās griljāžas vietā, kuras pagatavošana turklāt prasa zināmu meistarību, tieši pirms pasniegšanas putukrējumam pievieno sasmalcinātas vafeles. 

Ogu deserti – saldētavas krājumu zvaigžņu stunda 

“Ķīselis no paciņas galīgi nav mans mīļākais īsceļš, bet galēja slinkuma vai laika trūkuma brīžos pieņemams risinājums. Elegantāks variants ir pa pusei atkausēt ogas, piemēram, avenes un mellenes, pielikt cukuru, vaniļu un samalt. Sanāks pabieza, relatīvi veselīga un ķīselīga mērce,” iesaka eksperte. 

No saldētām ogām var gatavot košas un gardas želejas: liec divos katliņos dažādu krāsu ogas, pievieno želatīnu, un deserts gatavs, turklāt izskatās milzīgi svinīgi!  

“Klasisko rupjmaizes kārtojumu var gatavot no rudzu rīvmaizes, bet svaigu dzērveņu vai brūkleņu vietā ņemt gatavus ogu biezeņus un ievārījumus. Kaucmindes saimniecēm droši vien uzmetas zosāda, šo lasot, bet to tiešām var darīt,” iedrošina speciāliste. 

Viņasprāt, nepietiekami novērtēts gardums ir ar žāvētām ogām un auzu pārslām pildīti āboli. Tajos var likt arī jau gatavu granolu, marcipānu un medu. Pats slinkuma slavinājuma kalngals ir viens no slinkākajiem desertiem pasaulē – sambuks jeb samaltas ogas ar saputotiem olu baltumiem. 

Biskvīts bez biskvīta un citas slinkās kūkas 

Tie, kam slinkums vai trūkst laika gatavot biskvītu kūkai, lielisku kūkas pamatni var pagatavot no sausajām, neizteiksmīgajām vafeļu plāksnēm, stāsta eksperte: “Ņem vārītu iebiezināto pienu un piecas minūtes miksera bļodā kuļ ar sviestu, tad ieziež starp vafeļu kārtām pamīšus ar samaltām dzērvenēm, un nekas nav jācep! Nekāda biskvīta un nevienas sviedru lāses, turklāt kūku var pagatavot iepriekš un pasniegt pat pēc divām dienām – kļūs tikai labāka! Kūkas, protams, var gatavot arī no gatavā biskvīta. Vai es to ļoti atbalstu? Noteikti ne, bet, ja pareizi uzlabo un nepārspīlējot piesūcina ar kafiju, kakao, lāsīti brendija, tiek pie tīri jauka pamata garšīgam kārtojumam. Tikai ar brendiju, lūdzu, uzmanīgi, lai nekaitētu veselībai!”  

Viens no kūku gatavošanas meistarības etaloniem ir kūka “Napoleons”, kuru gatavo no kārtainās mīklas. Tas prasa ne mazumu pūļu, laika un prasmju. Zanei ir elegants risinājums: kārtainās mīklas lomā – cepumi austiņas!  

“Vēl viena klasiska svētku kūka ir medus kūka. Parasti ir tā – jo čaklāka saimniece, jo vairāk kārtu cep. Es iesaku risinājumu ar vienu kārtu – medus kūkas ruleti! Krēma vietā – skābais krējums, bet “oh” būs līdzvērtīgs, kā ēdot klasisko medus kūku!” sola garšu gide. 

Iebiezinātais piens – tikpat universāls kā kečups 

“Mēdz teikt, ka ar kečupu var apēst visu. Attiecībā uz desertiem to pašu var teikt par vārītu iebiezināto pienu. Tā kā pašam trīs stundas burties ar bundžām gar plīti nebūs nekāds īsceļš, risinājums ir viens – gatavās bundžas veikala plauktā!” iesaka Zane.  

Riekstu un cepumu pārpalikumus var samalt, sajaukt ar vārītu iebiezināto pienu un pārvērst gardā skudru pūznī. Savukārt cepumu drupačas ar melno balzamu, kakao un nevārītu kondensēto pienu ir īsceļš uz saldo kartupeli. 

Pildīto riekstiņu pagatavošanai ņem vārītu iebiezināto pienu un veikalā nopērkamas gatavas riekstiņu pusītes. Starp citu, tukšas riekstiņu pusītes ir lieliska deserta groziņu alternatīva arī citu ieceru īstenošanai.  

Sātīgs saldums, ar kuru pie kafijas iepriecināt kaut vai 20 cilvēku, ir batoniņš no izkausētas baltās šokolādes ar iebiezināto pienu, kam pievieno ogas, mazliet atdzesē un izveido “pagalīti” – sanāk krāsaina un garšīga uzkoda. 

Lai svētki izdotos brīnumgardi un tajos vairāk laika atliktu svinēšanai nekā stāvēšanai pie plīts, Zane iesaka izmēģināt medus kūkas ruleti – ar vienu, nevis 12 biskvīta kārtām. 

Autors: Publicitātes foto
Autors: Publicitātes foto

Medus kūkas rulete 

Biskvīta kārtai

  • 200 g medus
  • 140 g kviešu miltu
  • 80 g cukura
  • 6 olas
  • 10 g kartupeļu cietes
  • 1 tējk. cepamā pulvera
  • šķipsniņa sāls
  • + 1 ēdamk. cukura biskvīta pārkaisīšanai pirms sarullēšanas

Pildījumam

  • 800 g skābā krējuma
  • 120 g pūdercukura
  • + pūdercukurs un svaigas ogas ruletes dekorēšanai

Pagatavošana 

Katliņā liek medu un, karsējot uz nelielas uguns, izkausē. Tad katliņu no plīts noņem un medu nedaudz atdzesē. 

Olu dzeltenumus atdala no olu baltumiem. Baltumus ar mikseri sakuļ stingrās putās. 

Olu dzeltenumiem pievieno cukuru, ar mikseri puto apmēram 5–6 minūtes, tad masā iesijā miltus, kartupeļu cieti, cepamo pulveri un pievieno sāli, sastāvdaļas iemaisa, pievieno atdzesēto medu. 

Apmēram trešdaļu no olu baltumiem iecilā dzeltenumu masā, tad pievieno otru trešdaļu, ko atkal iecilā dzeltenumos, visbeidzot pievieno atlikušu olbaltumu trešdaļu un iecilā arī to. Pakāpeniski pievienojot olu baltumus, masa saglabās gaisīgumu. 

Pagatavoto masu izlīdzina apmēram 30 x 40 cm izmēra cepampannā, kas izklāta ar cepamo papīru, pannu liek līdz 180 °C sakarsētā cepeškrāsnī un cep 16–17 minūtes. 

Gatavo biskvīta kārtu izņem no cepeškrāsns, augšpusi pārkaisa ar ēdamkaroti cukura un vēl karstu ar visu cepampapīru sarullē virzienā no vienas īsākās malas uz otru, tad atstāj pilnībā atdzist. 

Pagatavo pildījumu – bļodā sajauc skābo krējumu ar pūdercukuru. 

Atdzisušo biskvīta kārtu atlipina no cepampapīra un pārklāj ar skābā krējuma un cukura maisījumu. Svarīgi: no biskvīta kārtas abām garākajām malām atstāj nenoklātus apmēram 2 cm, bet no vienas īsākās malas – apmēram 5 cm. 

Skābo krējumu atstāj sasūkties biskvītā apmēram stundu, tad tas būs kļuvis krietni stingrāks un rullējot nedosies ceļojumā ārpus ruletes. Biskvītu uzmanīgi sarullē no vienas īsākās malas virzienā uz otru (uz to, kura iepriekš tika atstāta bez pildījuma), ruleti atstāj ledusskapī uz nakti ievilkties, bet pirms pasniegšanas pārkaisa ar pūdercukuru un dekorē ar svaigām ogām. 

Dalies ar šo rakstu

Nedēļas tēma

7 rudenīgi skaisti mirkļi, kurus izbaudīt šoruden

7 rudenīgi skaisti mirkļi, kurus izbaudīt šoruden

Vai šovasar paspēji piedzīvot sajūtām bagātus vasaras mirkļus? Ja pietrūka brīžu tās baudīšanai, pavisam noteikti septembris sniedz iespēju pagarināt vasaru, bet rudenī… Rudenī turpinām baudīt un iedvesmoties! Kādus mirkļus noteikti piedzīvot šajā gadalaikā – par to lasi tālāk! 

Aktuālie piedāvājumi

Produktu testi

Visaigimenei.lv Produktu testi – efektīvs veids, kā ieinteresēt potenciālos klientus un stiprināt uzņēmuma reputāciju!

Visaigimenei.lv Produktu testi – efektīvs veids, kā ieinteresēt potenciālos klientus un stiprināt uzņēmuma reputāciju!

Vai tavs uzņēmums piedāvā preces bērniem, veselībai un skaistumam, mājoklim, atpūtai un darba ikdienai, virtuvei un citus risinājumus, kas var vienkāršot cilvēku ikdienu un uzlabot dzīves kvalitāti? Vai vēlies, lai par tavu piedāvājumu uzzina un runā arvien plašāks cilvēku loks? Izmanto unikālu iespēju, kas noteikti patiks taviem potenciālajiem klientiem – ļauj izmēģināt savas preces un izteikt par tām viedokli Visaigimenei.lv sadaļā Produktu testi