Karstā gaisa friteris – ko tajā var pagatavot?
Tādiem eļļā ceptiem ēdieniem kā kartupeļi frī, vistu spārniņi, nageti un tamlīdzīgiem gardumiem reti kurš spēj pretoties. Mulsina vien to kaloriju daudzums. Katrs zina, ka pie veselīgas pārtikas tie nav attiecināmi. Par laimi, ražotāji ir atraduši veidu, kā padarīt iemīļotās uzkodas daudz veselīgākas. Karstā gaisa friteris jeb aerofriteris ir iekārta tiem, kuri vēlas ikdienā baudīt gardus fritētus ēdienus bez kaitējuma veselībai un sirdsapziņas pārmetumiem.
Kā tas darbojas? Pēc darbības principa aerofriteris ir līdzīgs tradicionālajam taukvāres katlam. Atšķirība vien tāda, ka ēdiens tiek cepts ar cirkulējoša karstā gaisa palīdzību, nevis eļļā. Iekārtā ir sildelements, kas sākumā „nosusina” ēdienu. Tad ieslēdzas konvektors, kas nodrošina karstā gaisa cirkulāciju, tādējādi cepot ēdienu. Produkts iegūst kraukšķīgu ceptu garoziņu, bet iekšā paliek mīksts.
Kādas ir priekšrocības, salīdzinot ar parasto taukvāres katlu?
- Daudz veselīgāks ēdiens. Pagatavošanai nepieciešams minimāls daudzums eļļas. Parasti tās ir 1-2 ēdamkarotes ēdiena apsmidzināšanai un pamatnes ieziešanai. Saulespuķu eļļas vietā var lietot veselīgākas alternatīvas, piemēram, olīveļļu, sezama, linsēklu, valriekstu eļļu. Neraugoties uz niecīgu eļļas daudzumu, ēdiens sanāk gards un aromātisks.
- Ātrāks pagatavošanas process. Aerofriterim korpusa uzsilšana notiek maksimāli ātri. Attiecīgi sākt gatavot var pāris minūšu pēc ieslēgšanas. Lietojot taukvāres katlu, vajadzēs gaidīt ap 10 minūtēm, līdz uzsils eļļa.
- Kompaktāki izmēri. Ne katrā virtuvē atrastos vieta taukvāres katlam. Savukārt aerofriteri, īpaši apaļās formas, aizņem minimālu laukumu uz darba virsmas.
Ja jums šķiet, ka šādu iekārtu var lietot vien frī kartupeļi cepšanai, tā nebūt nav! Karstā gaisa friteros var pagatavot milzīgu ēdienu klāstu – no gaļas pamatēdieniem līdz desertiem. Iesācējiem vērts sākt ar vienkāršākām receptēm, kuras atradīsiet zemāk. Apgūstot pamatus, varēsiet pievērsties pamatīgākiem kulinārijas šedevriem.
Kraukšķīgas dārzeņu uzkodas
Aerofriterī jūs varat cept visus tos pašus dārzeņus, ko cepeškrāsnī – kartupeļus, burkānus, ziedkāpostus, Briseles kāpostus, tomātus, sparģeļus, papriku, ķirbi, kukurūzu, kabačus u.c. Gardēži novērtēs arī fritētas sēnes. Pagatavošana parasti norit gandrīz uz pusi ātrāk nekā cepeškrāsnī vai taukvāres katlā.
Kartupeļi mizā ar ķiplokiem un pētersīļiem. Pikants, aromātisks ēdiens. Pagatavošana prasa standarta produktu klāstu un aizņem vien 35 minūtes.
6 kartupeļi, 2 ēdamk. olīveļļas, 1 tējk. sāls, 2 ēdamk. izspiestu ķiploku, 2 tējk. sakapātu pētersīļu.
Kartupeļus labi nomazgājiet, izduriet ar dakšu vairākās vietās. Sajauciet visus minētos ingredientus un kārtīgi apveliet kartupeļus šajā maisījumā. Pēc savas gaumes var pievienot arī rīvētu sieru vai bekona gabaliņus. Cepiet 35 minūtes 200 grādu temperatūrā.
Kraukšķīgi Briseles kāposti. Gards ēdiens ar niecīgu kaloriju daudzumu.
2 nelieli trauciņi kāpostu (vēlams pārgrieztu uz pusēm), 1 ēdamk. olīveļļas vai kļavu sīrupa, 1 ēdamk. balzametiķa, ¼ ēdamk. sāls (var izmantot jūras sāli).
Pievienojiet minētos produktus kāpostiem, kārtīgi apmaisiet un cepiet ne ilgāk par 10 minūtēm 180 grādu temperatūrā. 5 minūtes pēc starta apmaisiet, lai izvairītos no piedegšanas. Pasniedziet pie gaļas vai zivs ēdieniem.
Sātīgi gaļas/zivs ēdieni
Aerofriteris ir piemērots jebkāda veida gaļas pagatavošanai – cūkgaļai, vistai, tītaram, trusim, liellopa gaļai, jēram u.c. Sāciet ar vienkāršu pamatēdienu pagatavošanu! Ar laiku varēsiet eksperimentēt un gatavot kotletes, steiku, ribiņas, šašliku, frikadeles. Lai izvairītos no pārsusināšanas, ievērojiet receptēs ieteikto cepšanas temperatūru konkrētajam gaļas veidam. Tad ēdiens būs sulīgs, taču ne taukains. Iekārtu var pielietot arī zivs ēdienu pagatavošanai, kā arī saldētu produktu atkausēšanai un produktu uzsildīšanai.
Vistas nageti. Ēdiens, kuru iecienījuši kā pieaugušie, tā bērni. Lieliska izvēle brīvdienu maltītei!
4 porcijām: 200 g vistas filejas, 1 ola, 20 ml piena, Panko rīvmaize (japāņu rīvmaize, kura nopērkama lielveikalos), 1 ēdamk. saulespuķu eļļas, sāls pēc garšas.
Fileju sagrieziet nelielos gabalos (piem., 6 x 6 cm loksnēs). Sakuliet olu, pievienojiet tai pienu un sāli. Apveliet fileju gatavā maisījumā un tad Panko rīvmaizē. Lieciet cepties 15 minūtes 200 grādu temperatūrā. Pasniedziet ar mērci, piemēram, ķiploku.
Cepta zivs fileja. Receptei var izmantot jebkādu jums tīkamo zivi – samu, līdaku, balto zivi, lasi utt.
4 viduvēji zivs filejas gabali, garšvielu maisījums zivīm, 1 ēdamkr. olīveļļas, 1 ēdamk. sakapātu pētersīļu.
Zivi nomazgājiet, nosusiniet, rūpīgi ieberziet ar garšvielu maisījumu. Apsmidziniet ar olīveļļu un lieciet cepties 10 minūtes 200 grādos. Tad apgrieziet un cepiet vēl 10 minūtes. Apberiet ar sakapātiem pētersīļiem un baudiet veselīgu, diētisku maltīti!
Gardas saldās uzkodas
Vienkāršākās saldās uzkodas, ko pagatavot karstā gaisa friterī, ir augļi – piemēram, āboli, bumbieri vai banāni. Pikantākai garšai var pievienot tiem kanēli, krustnagliņas u.tml. garšvielas. Ne mazāk gardi ir aerofriterī pagatavojamie konditorejas izstrādājumi. Zemāk minētas dažas vienkāršas, bet ārkārtīgi gardas saldās uzkodas, kuras ideāli iederēsies pie tējas krūzes. Ar šīm receptēm tiks galā pat tie, kuri neuzskata sevi par „cepējiem”!
Biezpiena bumbiņas. Bērnības garša daudz veselīgākā izpildījumā!
1 iepakojums biezpiena (ap 250 g), 80 g auzu milti (vai parasto kviešu), 1 ēdamk. cepamā pulvera, vaniļas cukurs pēc garšas, 1 ola.
Samaisiet visus ingredientus un izveidojiet nelielas bumbiņas. Salieciet tās uz cepamā papīra vai folijas un cepiet 9–10 min 200 grādu temperatūrā.
Gaisīgi kēksi. Pagatavošanai būs nepieciešamas cepšanas formiņas.
100 g sviesta, 150 g cukura, 2 olas, 300 g jogurta (bez piedevām), šķipsniņa sāls, 230–270 g miltu, 1 ēdamk. cepamā pulvera.
Istabas temperatūrā paturētu eļļu sajauciet ar cukuru un kuliet līdz pilnīgai cukura izkušanai. Pievienojiet 1 olu, kuliet 2 minūtes. Tad pievienojiet otru olu, kuliet vēl 2 minūtes. Pielieciet sāli, jogurtu un kārtīgi sajauciet. Tad pakāpeniski lieciet klāt ar cepamo pulveri sajauktos miltus un maisiet līdz viendabīgas mīklas iegūšanai. Salejiet gaisīgo masu ar eļļu ieziestās formiņās (gandrīz līdz pusei). Cepiet 180 grādos 25–30 minūtes.
Kā redzat, aerofriteris ir lieliska iespēja dažādot jūsu ģimenes maltītes! Ja meklējat iespēju iegādāties to izdevīgi, apmeklējiet interneta veikalu 220.lv! Tieši te karstā gaisa friteri pieejami par labām cenām un plašā sortimentā. Varēsiet izvēlēties sev vēlamo tilpumu, temperatūras diapazonu, pārvaldes iespējas (atliktā starta funkcija, automātiskā izslēgšanās utt.) un komplektāciju. Atradīsiet gan nedārgas iekārtas, gan arī īpaši funkcionālas ar anti-stick pārklājumu komfortablākai gatavošanai un elektronisko displeju. Izvēlieties šo moderno virtuves iekārtu, kura ļaus bieži lutināt ar fritētiem ēdieniem sevi, ģimeni un ciemiņus!