Limonādes no vasaras ogām: krāsainas un atvēsinošas receptes karstam laikam
“Nopērc suliņu!” ir vārdi, kurus bieži vien vecākiem skandina bērni. Tā vietā, lai pirktu gatavus dzērienus, ir vērtīgi tos pagatavot pašiem, izmantojot svaigas ogas un procesā iesaistot bērnus. "Rimi Bērniem" šefpavārs Normunds Baranovskis piedāvā jaunas dzērienu receptes ar vasaras garšu.
Limonādes gatavošanas pamatprincipi
Gardu limonādi var pagatavot no dažādām vasaras ogām – tās var kombinēt, meklējot arvien jaunas garšu nianses. Šefpavārs iesaka izmēģināt pārbaudītas garšu kombinācijas: ķirši un vaniļa, zemenes un rabarberi, mellenes un piparmētras. Ķiršu limonāde iegūs bagātīgu garšas buķeti, ja sīrupa vārīšanās laikā tam pievienos vaniļas cukuru. Meža mellenes ne vien garšo lieliski, bet arī piešķir dzērienam greznu krāsu. Lai daudzveidotu melleņu limonādes garšu, vārot sīrupu, var pievienot pāris piparmētru zariņu un piparmētru pielikt sīrupa vārīšanas beigās vien uz dažām minūtēm; savu spēcīgo garšu sīrupam tās atdos ātri. Limonādes gatavošanai var izmantot ne tikai svaigas, bet arī saldētas mellenes, kā arī upenes.
“Kombinācija zemenes un rabarberi, šķiet, ir jau klasika – to nereti izvēlas, cepot plātsmaizes un smalkmaizītes, kā arī vārot ievārījumu ziemai. Ja rabarberu laiks ir pagājis un arī saldētavas krājumos to nav, tad atspirdzinošs un gards dzēriens sanāks no veikalā nopērkamā rabarberu sīrupa,” iesaka šefpavārs. Viņš skaidro, ka citronskābi vai svaigu citrusaugļu sulu var pievienot sīrupam, lai balansētu saldo un skābo garšu: “Ja sīrupu vāra no tādām skābām ogām kā skābie ķirši, jāņogas, dzērvenes vai citām, tad skābuma regulētāju var nepielikt. Toties zemenēm, mellenēm un citām saldajām ogām tas lieti noderētu. Un, ja vēlas ļoti saldu dzērienu, arī saldajām ogām citronskābi, protams, var nepievienot.”
Lai pagatavotu veldzējošu limonādi, ir nepieciešams sīrups, ledus un gāzēts vai negāzēts ūdens. Ogu sīrupu var gatavot divos veidos – vārot un nevārot.
Vārīts sīrups
Nepieciešams:
- 200 g ogu;
- 500 ml ūdens;
- 400 g cukura (ja nav plānots sīrupu ilgstoši uzglabāt, cukuru var pievienot pēc garšas);
- 1 tējkarote citronskābes.
Pagatavošana
Aplej ogas ar ūdeni, pievieno cukuru un citronskābi. Liec visu vārīties, līdz izveidojas sīrupa konsistences masa. Kad gatavs, vārījumu sablendē vai nokās.
Nevārīts sīrups
Nepieciešams:
- 200 g ogu;
- 200 g cukura;
- svaigi spiesta citrona vai laima sula.
Pagatavošana
Sastampā svaigas ogas un apber ar cukuru. Atstāj uz nakti ledusskapī, lai cukurs izvelk garšu no ogām. Ja sīrups gatavots no saldajām ogām, taisot limonādi, vari pievienot svaigi spiestu citrona vai laima sulu.
Ķiršu un vaniļas limonāde
Foto: Freepik.com/ 8photo
Nepieciešams:
- 200 g skābo ķiršu;
- 400 g cukura (pēc garšas);
- 2 ēdamk. vaniļas cukura;
- 500 ml gāzēta vai negāzēta ūdens;
- ledus.
Pagatavošana
Liec vārīties ķiršus ar cukuru un vaniļas cukuru. Kad sīrups gatavs, masu sablendē vai nokās un liec atdzesēties. Lai pagatavotu limonādi, piepildi stikla trauku ar ledu, uzlej atdzesētu sīrupu, ieber pāri palikušos ķiršus un pielej negāzētu vai gāzētu ūdeni. Limonādei vari pievienot arī svaigas piparmētras un plānās šķēlēs sagrieztus citrusaugļus.
Meža melleņu un piparmētru limonāde
Foto: Freepik.com/ freepik
Nepieciešams:
- 200 g melleņu (svaigas vai saldētas mellenes vai upenes);
- 400 g cukura (pēc garšas);
- 500 ml gāzēta vai negāzēta ūdens;
- ledus;
- piparmētra.
Pagatavošana
Liec vārīties mellenes kopā ar cukuru. Kad sīrups gatavs, masu sablendē vai nokās un liec atdzesēties. Piepildi stikla trauku ar ledu, uzlej atdzesētu sīrupu un pielej negāzētu vai gāzētu ūdeni. Papildini limonādi ar svaigām ogām un piparmētrām.
Zemeņu un rabarberu limonāde
Nepieciešams:
- 200 g svaigu zemeņu;
- rabarberu sīrups;
- 500 ml gāzēta vai negāzēta ūdens;
- ledus.
Pagatavošana
Sastampā zemenes. Stikla krūkā liec ledu, pievieno rabarberu sīrupu un sastampātas zemenes un pielej negāzētu vai gāzētu ūdeni.