visaigimenei.lv skaitļos

Lietotāji online1
Aktīvie uzņēmumi98059
Nozares raksti185
No dārza līdz burciņai: Praktiski produktu uzglabāšanas padomi ziemai : Portāls visai ģimenei

No dārza līdz burciņai: Praktiski produktu uzglabāšanas padomi ziemai

No dārza līdz burciņai: Praktiski produktu uzglabāšanas padomi ziemai

Sākoties dārzeņu un ogu ražas novākšanas sezonai, daudzi no mums vēlas uzglabāt svaigo garšu un vitamīnus arī aukstajiem ziemas mēnešiem. Konservēšana mājās ne tikai sniedz iespēju saglabāt sezonas ražu, bet arī ļauj kontrolēt sastāvdaļu kvalitāti, izvairoties no nevēlamiem konservantiem un piedevām. Tā ir arī ilgtspējīga prakse, kas samazina pārtikas atkritumus un palīdz maksimāli izmantot dabas resursus. "Rimi" Gardēdis un šefpavārs Normunds Baranovskis sniedz padomus par gardumu uzglabāšanu līdz piemērotai lietošanas reizei.

Tīrība un sterilizēšana

Konservējot produktus mājās, ir ļoti svarīgi izvēlēties piemērotus traukus un nodrošināt to tīrību, lai izvairītos no baktēriju un pelējuma veidošanās, kas var bojāt pārtiku un radīt veselības riskus. “Traukiem jābūt hermētiski noslēdzamiem, piemērotiem augstām temperatūrām un bez bojājumiem,” uzsver šefpavārs. Burciņas un vāciņi rūpīgi jāizmazgā ar mazgāšanas līdzekli un jāskalo verdošā ūdenī. Tikpat svarīga ir virtuves un galda tīrība. Katra detaļa, sākot no burciņas mazgāšanas līdz vāku sterilizēšanai, gādā par produkta kvalitāti un ilgstošu uzglabāšanu.

Produktu saldēšana

Ja ogas nolemts sasaldēt, tās vispirms jānoskalo un, galvenais, ­­– jāļauj tām rūpīgi nožūt, lai izvairītos no liekā ūdens kristalizēšanās. Normunds Baranovskis iesaka vispirms ogas saldēt izklaidus uz paplātes un, kad tās ir pilnībā sacietējušas, pārvietot atbilstošā slēgtā tvertnē vai vakuuma maisiņā. Šī metode nodrošina, ka ogas nesalīp kopā un saglabā savu formu un struktūru, kas atvieglo to turpmāko izmantošanu desertos, kokteiļos un citos ēdienos.

Saldēt var arī dažādus jau iepriekš sagrieztus garšaugus. Piemēram, saldētas dilles lieliski saglabā garšu un struktūru, turpretim loki mēdz zaudēt tekstūru, tāpēc šefpavārs iesaka tos labāk kaltēt, sablendēt vai pagatavot zaļumu pesto. Tāpat saldēt var arī sagrieztus un veselus ķiplokus bez mizas, seleriju kātus un čili piparus, ko pēcāk pievienot zupai. Saldēšana ļauj saglabāt garšaugu aromātu un ēteriskās eļļas, padarot tos pieejamus visa gada garumā.

Tomātu un pākšaugu konservēšana

Tuvojoties tomātu sezonai, šefpavārs aicina apsvērt iespēju tos uzglabāt dažādos veidos – želejā, marinādē, arī pašmāju tomātu mērcē, kurai pievieno ķiplokus, sīpolus un citus garšaugus. Papildus tam var konservēt arī pākšaugus, piemēram, pupiņas un zirņus. Vispirms tie jāblanšē, pēc tam jāievieto sterilās burkās un jāpievieno sāls, cukura un etiķa marināde vai cita marināde pēc pašu gaumes. Svarīgi visu konservēto pasterizēt, lai atbrīvotos no nevajadzīgajiem mikroorganismiem un aizkavētu produkta bojāšanos. Šie vienkāršie paņēmieni ļaus baudīt vasaras veltes arī aukstajos ziemas mēnešos, saglabājot dārzeņu bagātīgo garšu un barības vielas.

Šefpavārs atgādina, ka produktu uzglabāšanas veidu ir daudz, taču svarīgi atrast piemērotāko metodi, ņemot vērā uzglabāšanas vietu pieejamību.

Lai izdodas saglabāt vasaras garšas visai ziemai!

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Produktu testi

Visaigimenei.lv Produktu testi – efektīvs veids, kā ieinteresēt potenciālos klientus un stiprināt uzņēmuma reputāciju!

Visaigimenei.lv Produktu testi – efektīvs veids, kā ieinteresēt potenciālos klientus un stiprināt uzņēmuma reputāciju!

Vai tavs uzņēmums piedāvā preces bērniem, veselībai un skaistumam, mājoklim, atpūtai un darba ikdienai, virtuvei un citus risinājumus, kas var vienkāršot cilvēku ikdienu un uzlabot dzīves kvalitāti? Vai vēlies, lai par tavu piedāvājumu uzzina un runā arvien plašāks cilvēku loks? Izmanto unikālu iespēju, kas noteikti patiks taviem potenciālajiem klientiem – ļauj izmēģināt savas preces un izteikt par tām viedokli Visaigimenei.lv sadaļā Produktu testi

Nedēļas tēma

Grieķijas sala Korfu no A līdz Z: Kas jāzina, pošoties ceļojumā uz šo salu

Grieķijas sala Korfu no A līdz Z: Kas jāzina, pošoties ceļojumā uz šo salu

Korfu, viena no gleznainākajām Grieķijas salām, ir īsts dārgums ceļotājiem, kas lūkojas pēc dabas skaistuma, vēsturiskām apskates vietām un autentiskas kultūras. Sala piedāvā elpu aizraujošus skatus uz zilo Jonijas jūru, smilšainas pludmales, kalnus, un gleznainus ciematus ar venēciešu arhitektūru. 

Aktuālie piedāvājumi

No hobija līdz biznesam – 5 soļi, kas jāveic

No hobija līdz biznesam – 5 soļi, kas jāveic

Mums daudziem ir savi hobiji un dažādas aktivitātes, kam veltām brīvo laiku. Bet vai esi kādreiz aizdomājies – kā būtu, ja ar savu hobiju varētu nopelnīt naudu? Par pieciem svarīgākajiem soļiem, kā savu hobiju pārvērst par biznesu, stāsta Luminor bankas finanšu eksperte Jekaterina Ziniča.