Recepte: Dubaijas šokolāde – eksotisks kārums paša rokām
Ja seko līdzi aktualitātēm sociālajos tīklos, noteikti būsi pamanījis Dubaijas šokolādi – šis saldais kārums pērn kļuva par īstu interneta sensāciju un pārliecinoši turpina savu uzvaras gājienu arī šogad. Lai gan kārdinošais našķis dažādās variācijās nu pieejams arī lielveikalu plauktos, liekot lietā nedaudz pacietības un iemaņu, to vari pagatavot arī pats.
Kur slēpjas Dubaijas šokolādes pievilcība?
Deserts, ko šodien pazīstam kā Dubaijas šokolādi, radīts 2021. gadā Dubaijā, Apvienotajos Arābu Emirātos. Iedvesmojoties no grūtniecības laikā izjustās kāres pēc našķa, kas sevī apvienotu šokolādes un deserta labākās īpašības, šo kārumu radīja zīmola „Fix Dessert Chocolatier” īpašniece, britu-ēģiptiešu uzņēmēja Sāra Hamuda. Lai izceltos starp konkurentiem, viņa vēlējās radīt unikālu šokolādi, veidojot nebijušas garšu un tekstūru kombinācijas un īpašu uzmanību pievēršot šokolādes pildījumam.
Tomēr īstais šokolādes veiksmes stāsts sākās 2024. gadā, kad šo neparasto gardumu pamanīja ietekmeļi. Video, kuros influenceri nogaršo Dubaijas šokolādi, strauji ieguva tūkstošiem skatījumu, šokolādes degustāciju filmēja arvien jauni satura veidotāji, un vairāki šo īpašo kārumu centās pagatavot paši. Īsā laikā Dubaijas šokolāde kļuvusi par globālu sensāciju – to piedāvā populāri veikalu tīkli un mājražotāji, cilvēki to iegādājas, lai pārdotu tālāk par augstāku cenu, un reģistrēti pat vairāki kontrabandas gadījumi – nelikumīgi mēģinājumi pārvest pāri robežām lielu apjomu ekskluzīvās šokolādes.
Kur slēpjas Dubaijas šokolādes veiksmes atslēga? Gardums ir vienlaikus salds, krēmīgs un kraukšķīgs, piedāvājot unikālu garšas un tekstūras kombināciju, kas pati kūst uz mēles. Lai gan daļa degustētāju šokolādi dēvē par pārmērīgi saldu un norāda, ka tā maksā nesamērīgi dārgi, citi to salīdzina ar paradīzi zemes virsū, apgalvojot, ka šis našķis attaisno katru iztērēto centu un viennozīmīgi ir tā vērts. Kā īsti ir? Lai to noskaidrotu, atliek vien nogaršot.
Kā pagatavot Dubaijas šokolādi mājās?
Sastāvdaļas
• Kataifi mīkla – īpaša mīkla tievu matiņu formā, kas tiek plaši izmantota Tuvo Austrumu konditorejā. Šo mīklu saldētā veidā vari iegādāties arī Latvijā. Ja kataifi mīkla nav pieejama, kā aizstājēju vari izmantot sarīvētu filo mīklu
• Pistāciju krēms pildījumam
• Sviests – piešķirs mīklai bagātīgu garšu un kraukšķīgumu
• Tahini jeb sezama sēklu pasta – ļaus izcelt pildījuma riekstu garšu, piešķirot tai intensīvāku niansi. Iespējams izmantot arī citu riekstu sviestu, piemēram, mandeļu vai Indijas riekstu pastu
• Tumšā, baltā vai piena šokolāde – izvēlies sev tīkamāko šokolādes garšu. Ņem vērā, ka pistāciju krēms piešķirs šokolādei izteikti saldu garšu. Ja vēlies mazināt saldumu, izvēlies tumšo šokolādi.
• Sāls – pavisam neliela šķipsna sāls līdzsvaros šokolādes un riekstu bagātīgo garšu
• Silikona forma šokolādes tāfelītes veidošanai
Pagatavošana
1. Sagrauzdē kataifi mīklu. Tev būs nepieciešama liela izmēra, dziļa panna. Uz vidējas uguns izkausē aptuveni 50 gramus sviesta. Pievieno sagrieztu kataifi mīklu (aptuveni 150 gramus) un grauzdē, regulāri apmaisot, līdz tā kļūst vienmērīgi zeltaina.
2. Sagatavo pildījumu. Lielā bļodā samaisi aptuveni 350 gramus pistāciju krēma, tahini un šķipsniņu sāls. Pievieno grauzdēto mīklu un maisi, kamēr izveidojas viendabīga masa.
3. Sagatavo šokolādi. Izkausē šokolādi, līdz tā kļūst par gludu un viendabīgu masu. Ja vēlies, lai šokolādei ir dekoratīvs marmora efekts, papildus vari izmantot arī krāsaino šokolādi, piemēram, baltu vai rozā. Tādā gadījumā to kausē pirmo un iepilda silikona formas apakšā. Ielej kausēto šokolādi formā, rūpīgi aizpildot arī tās sānus. Ievieto formu ledusskapī un atstāj sastingt aptuveni uz 10 minūtēm.
4. Uzklāj pildījumu. Kad šokolāde formā ir sacietējusi, uzklāj uz tās sagatavoto pildījumu. Vienmērīgi to izlīdzini, viegli piespiežot un izveidojot vietu šokolādes virskārtai.
5. Izveido virskārtu. Izkausē otru šokolādi un iegūto masu iepildi formā, veidojot virskārtu. Ar karoti vai lāpstiņu šokolādi izlīdzini.
6. Ievieto silikona formu ledusskapī vai saldētavā, līdz tā sacietē. Kad šokolāde ir pilnībā sacietējusi, to būs viegli izņemt no formiņas. Ja šokolādes forma nav izveidojusies perfekti, to iespējams viegli pielīdzināt ar tīru, asu nazi. Pirms pasniegšanas šokolādi ieteicams 10–15 minūtes paturēt istabas temperatūrā.