Recepte: Keto gaļas bumbiņas ar cukīni pastu
Pēdējo gadu laikā keto diēta piedzīvojusi strauju popularitāti – pētījumi liecina, ka, izvēloties ēdienkarti ar zemu ogļhidrātu saturu, iespējams atbrīvoties no liekajiem kilogramiem, iegūt sāta sajūtu un mazināt kāri pēc dažādiem našķiem. Keto gaļas bumbiņas ar cukīni pastu būs ne vien gards, bet arī veselīgs baudījums tavām garšas kārpiņām.
Keto diētas pamatā ir princips, kas nosaka, ka 75 % ēdienkartes veido tauki, 15 % – olbaltumvielas, bet atlikušos 5 % – ogļhidrāti. Samazinot ogļhidrātu daudzumu uzturā, organisms enerģiju iegūst tieši no taukiem, tādējādi ilgāk nodrošinot sāta sajūtu un stabilizējot cukura līmeni asinīs. Gaļas bumbiņas ar cukīni pastu būs piemērotas kā tiem, kas ievēro diētu, tā veselīga uztura entuziastiem. Gaļas bumbiņas ļaus uzņemt nepieciešamās olbaltumvielas un veselīgos taukus, savukārt cukīni pasta ir lieliska alternatīva klasiskajai pastai – tajā ir daudz šķiedrvielu, bet maz kaloriju. Pievienojot paša gatavotu tomātu mērci, uzņemsi antioksidantus, piemēram, likopēnu. Porcija tāpat satur arī A un C vitamīnu, kā arī minerālvielas, piemēram, magniju un kāliju.
100 g keto bumbiņu ar cukīni pastu satur:
• ~ 120 kcal;
• ~ 8 g olbaltumvielu;
• ~ 8 g tauku;
• ~ 4 g ogļhidrātu;
• ~ 1,5 g šķiedrvielu.
Sastāvdaļas
Gaļas bumbiņām:
• 500 g maltas liellopa gaļas vai cūkgaļas;
• 1 ola;
• 2 ēdamkarotes mandeļu miltu vai rīvēta Parmezāna siera;
• 1 tējkarote žāvēta oregano;
• 1 tējkarote žāvēta bazilika;
• ½ tējkarotes sāls;
• ¼ tējkarotes svaigi maltu piparu;
• olīveļļa.
Tomātu mērcei:
• 1 bundža jeb 400 grami konservētu tomātu (sasmalcinātu). Var izmantot arī svaigus tomātus;
• 2 ķiploka daiviņas (smalki sakapātas);
• 2 ēdamkarotes olīveļļas;
• 1 tējkarote žāvēta oregano;
• 1 tējkarote žāvēta bazilika;
• sāls un pipari pēc garšas.
Cukīni pastai:
• 2 vidēja izmēra cukīni;
• 1 ēdamkarote olīveļļas;
• sāls un pipari pēc garšas.
Pēc izvēles:
• svaigas bazilika vai oregano lapiņas dekorēšanai;
• rīvēts Parmezāna siers.
Pagatavošana
1. Sagatavo gaļas bumbiņas.
• Bļodā sajauc malto gaļu, olu, mandeļu miltus (vai rīvētu Parmezāna sieru), sasmalcinātu ķiploku, oregano, baziliku, sāli un piparus.
• No iegūtās masas veido nelielas gaļas bumbiņas.
• Pannā uzkarsē olīveļļu un apcep gaļas bumbiņas no visām pusēm, līdz tās kļūst zeltaini brūnas. Kad gaļas bumbiņas ir gatavas, noņem tās no pannas.
2. Pagatavo tomātu mērci.
• Tajā pašā pannā uzkarsē olīveļļu, pievieno smalki sakapātu ķiploku un apcep, līdz tas kļūst zeltaini brūns.
• Pievieno konservētos tomātus, oregano, baziliku, sāli un piparus.
• Uz lēnas uguns vāri mērci 10–15 minūtes, līdz tā sabiezē. Pēc tam pievieno gaļas bumbiņas un turpini gatavot vēl 5–7 minūtes.
3. Pagatavo cukīni pastu.
• Ar dārzeņiem paredzēto spirāļu griezēju vai dārzeņu mizotāju sagatavo cukīni pastu.
• Uz pannas uzkarsē olīveļļu, pievieno cukīni lentas un viegli apcep 2–3 minūtes. Pievieno nedaudz sāls un piparu.
4. Pasniegšana.
• Uz šķīvja kārto cukīni pastu, virsū liec gaļas bumbiņas kopā ar tomātu mērci.
• Dekorē ar svaigām bazilika vai oregano lapiņām un, ja vēlies, pārkaisi ar rīvētu Parmezāna sieru.