Recepte: Mārtiņš Spuris gatavo plānburgeru
Kas daudz dara, var daudz izdarīt! To zina katrs multimākslinieks – arī TV un radio personība Mārtiņš Spuris, kurš kopā ar Rimi Gardēžu virtuves šefpavāru Normundu Baranovski gatavo vienkāršu, gardu un arī maciņam draudzīgu smash burgeru jeb plānburgeru. Šefpavārs Normunds Baranovskis recepti izvēlējies, iedvesmojoties no Mārtiņa dzimšanas dienas ceļojuma – viņš savu jubileju pavasarī nosvinēja, viens pats apceļojot ASV.
Mārtiņam patīk gatavot: ja ikdienas darba augļi ir drīzāk gaisīgi un netverami, gatavošanas rezultāts ir acīmredzams un praktisks.
Kas ir vissvarīgākais burgermaizē, lai burgers ēdot neizjuktu? Un kāpēc salātus vajag sagriezt strēmelēs, nevis likt uz maizītes veselu salātlapu? Normunds atklāj šos un citus burgeru mākslas noslēpumus, tomēr īsti nespēj paskaidrot, kāpēc ledus salātus sauc par ledus salātiem. Toties uz šo jautājumu atbilde ir Mārtiņa sievai Kristīnei, kura par vīra gatavoto burgeru teic – ar katru kodienu arvien labāk!

Autors: Publicitātes foto
Smash burgers jeb plānburgers
4 personām
Pagatavošanas laiks: 30 minūtes
Izmaksas kopā: 10,79 eiro
Izmaksas par vienu porciju: 2,70 eiro
Sastāvdaļas
- 4 burgera maizītes
- 400 g liellopa maltās gaļas
- 8 kausētā siera šķēles
- 1 sarkanais sīpols
- 2 tomāti
- ⅓ ledus salātu galvas
- 4 marinēti gurķi
- eļļa cepšanai
Mērcei:
- 100 g kečupa
- 200 g majonēzes
- 2 marinēti gurķi
Pagatavošana
Malto gaļu sadali astoņās vienādās daļās un savel nelielas bumbiņas.
Uzsildi pannu un nedaudz apgrauzdē maizītes.
Sagatavo cepampapīra gabalus pannas virsmas izmērā. Uz karstas pannas uzlej nedaudz eļļas, pārklāj ar gabalu cepampapīra, virsū liec gaļas bumbiņu un pārklāj to ar vēl vienu gabalu cepampapīra. Tad ar presi bumbiņu kārtīgi saplacini. Noņem papīru, apgriez gaļu uz otru pusi un apcep. Pa virsu liec siera šķēli un ļauj tai nedaudz pakust. Procesu atkārto ar katru gaļas bumbiņu.
Pagatavo mērci: majonēzei pievieno kečupu un sakapātus marinētus gurķus, pielej nedaudz gurķu marinādes un visu samaisi.
Sagatavo pārējās burgera sastāvdaļas: tomātus, marinētus gurķus un sīpolu sagriez plānās šķēlēs, salātlapas – strēmelēs. Saliec burgeru: uz maizītes liec mērci, tad salātlapas, divus gaļas plācenīšus, gurķi, tomātu, sīpolu, mērci un otru maizes pusīti.