Receptes: 2 sātīgi vegāniskie ēdieni
Gada sākums ierasti ir laiks, kad cilvēki vēlas izmēģināt ko jaunu, tāpēc uzmanības centrā bieži nonāk arī veģetārs un vegānisks uzturs. Nacionālais pārtikas mazumtirdzniecības tīkls ELVI kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni piedāvā divas vegānisku ēdienu receptes, kas sniegs pilnvērtīgu sāta sajūtu un būs labs un garšīgs papildinājums uzturā arī tiem, kas nebūt negrasās kļūt par vegāniem, taču novērtē jaunu garšu baudījumu.
Griķu putra ar augu pienu
(Gatavošanas laiks 10 min + laiks izmērcēšanai)
Pat tiem, kas putras brokastīs ēd bieži, par griķu putru tomēr gadās piemirst, taču velti! Griķu putra satur visas neaizstājamās aminoskābes, daudz magnija un vara, selēnu un E vitamīnu, arī spēcīgus antioksidantus kvercetīnu un rutīnu, kas organismam palīdz cīnīties pret dažādiem iekaisuma procesiem. Griķos esošās šķiedrvielas lieliski uzlabo gremošanas trakta darbību. Iesakām izmēģināt šo putru, kas lieliski derēs gan vegāniska uztura lietotājiem, gan cilvēkiem ar glutēna nepanesību, gan tiem, kas vienkārši vēlas dažādot savu uzturu. Lai ēdienam būtu vairāk olbaltumvielu, iesakām izmantot sojas pienu un noteikti baudīšanas laikā pievienot riekstu sviestu, kas ēdienu bagātinās ne vien ar olbaltumvielām, bet arī vērtīgiem taukiem.
Sastāvdaļas (2 porcijām)
100 g uzbriedinātu griķu (izmērcē tos vismaz 2 stundas pirms gatavošanas)
200-300 ml mandeļu, kokosriekstu vai sojas piena
1/4 tējk. kardamona
1 ēdamk. vaniļas cukura
šķipsna sāls
dabīgs riekstu sviests pasniegšanai
Pasniegšanai
apceptas kokosriekstu skaidiņas, pistācijas, avenes
Pagatavošana
1) Izmērcētus griķus viegli sablendē - tā, lai aptuveni divas trešdaļas griķu ir sablendēti, bet viena trešdaļa graudu palikuši veseli.
2) Griķus pārliec katliņā, pielej augu pienu, pievieno sāli, kardamonu, vaniļas cukuru un visu uzvāri.
3) Vāri 3-5 minūtes, pielej papildu tik daudz piena, cik ir nepieciešams vēlamās putras konsistences sasniegšanai.
4) Pasniedz kopā ar karoti riekstu sviesta, kokosriekstu skaidiņām vai citiem riekstiem, sēklām, saldētām avenēm vai citām ogām.

Autors: Publicitātes foto
Sildoša sēņu - grūbu zupa
(Gatavošanas laiks 30-40 min)
Šīs zupas šarms slēpjas tās vienkāršībā – tā ir viegli pagatavojam, neticami sildoša un sātīga, pilna ar lieliskām šķiedrvielām un mikroelementiem, kas ir būtiski sirds veselībai un palīdz imūnās sistēmas normālai funkcionēšanai.
Sastāvdaļas (3-4 porcijām)
3-4 kartupeļi
250 g šampinjonu
2 burkāni
1 sīpols
2 ķiploka daiviņas
50 g miežu grūbu vai putraimu
3 ēdamk. olīveļļas
1,2 l dārzeņu vai sēņu buljona
1/2 tējk. malta muskatrieksta
sāls, melnie pipari
1 ēdamk. sojas mērces
100-200 ml sojas piena (var nepievienot)
graudu maize pasniegšanai
Pagatavošana
1) Smalki sagriez sīpolus un ķiplokus.
2) Gabaliņos sagriez arī burkānus un kartupeļus, savukārt šampinjonus - sagriez šķēlītēs.
3) Lielā katlā ielej nedaudz olīveļļas, apcep tajā sīpolus un ķiplokus līdz tie ir zeltaini brūni.
4) Pievieno burkānus, kartupeļus un apcep vēl kādu minūti.
5) Pieber klāt miežu grūbas vai putraimus, šampinjonus un visu kopā cep vēl dažas minūtes, līdz šampinjoni ir apcepušies (atdevuši šķidrumu).
6) Pielej buljonu, uzvāri un gatavo aptuveni 20 minūtes vai līdz grūbas un kartupeļi ir gatavi.
7) Pieber sāli un piparus, muskatriekstu, pievieno sojas mērci un vāri vēl dažas minūtes.
8) Pielej sojas pienu, izslēdz uguni un atstāj vismaz uz 10 minūtēm, lai visas garšas savelkas kopā.
9) Pasniedz kopā ar graudu maizi.