Receptes: Divi veselīgi ēdieni no kartupeļiem
Lai arī kartupeļiem pēdējos gados nākas cīnīties ar veselīga uztura fanātiķu nežēlastību, labi pagatavoti kartupeļi ir veselīgs un vērtīgs ogļhidrātu avots. Tāpat nevar noliegt - kartupeļu ēšana ir iekodēta Latvijas cilvēku kultūras kodā. Piemēram, veikalu tīklā ELVI gada laikā pārdod apmēram 1000 tonnas kartupeļu. Tieši tāpēc nacionālais pārtikas mazumtirdzniecības tīkls ELVI kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni piedāvā divas veselīgas kartupeļu ēdienu receptes, kas ļaus izbaudīt kartupeļus mazliet eksotiskākās garšu niansēs.
Kartupeļu salāti grieķu gaumē (4-6 personām, gatavošanas laiks 30 min)
Foto: Viktorija Kožemjakina
Sastāvdaļas
- 1 kg nelielu, nomazgātu kartupeļu ar mizu,
- 1 sarkanais sīpols,
- 100 g saulē kaltētu tomātu,
- 100 g olīvu (zaļo vai melno),
- 80-100 g fetas siera vai brinzas,
- buntīte svaigu diļļu.
Mērcei:
- 60 ml jeb 5-6 ēdamk. extra virgin olīveļļas,
- 50 ml jeb 5-6 ēdamk. sarkanvīna etiķa (var aizvietot ar citrona vai laima sulu),
- 1 caur ķiplokspiedi izspiesta ķiploka daiviņa,
- 1 tējk. sinepju,
- 2 ēdamk. sakapātu diļļu,
- 1 tējk. kaltēta timiāna,
- sāls un melnie pipari.
Pagatavošana
- Novāri kartupeļus sālsūdeni, lai tie būtu gatavi, bet nejuktu ārā.
- Nokās ūdeni un ļauj kartupeļiem nedaudz atdzesēties katlā.
- Sagatavo pārējās salātu sastāvdaļas - sīpolu sagriez pusapļos, saulē kaltētos tomātus strēmelītēs, olīvas pārgriez uz pusēm vai liec klāt nesagrieztas.
- Lielā traukā sajauc visas mērces sastāvdaļas.
- Bļodā ar mērci lieks iekšā kartupeļus (lielākos pārgriez uz pusēm), sīpolu, tomātus un olīvas, visu samaisi.
- Pārber ar siera drupačām, dillēm un baudi siltus.
Cepti kartupeļi Bombejas stilā (4-6 personām, gatavošanas laiks 30 min)
Foto: Viktorija Kožemjakina
Šie, iespējams, ir aromātiskākie ceptie kartupeļi! Klasiski šim ēdienam pievieno arī svaigus tomātus, čili piparus un citas sastāvdaļas. Mēs piedāvājam mazliet vienkāršotu receptes versiju, kas pilvērtīgākai maltītei papildināta ar olbaltumvielām - turku zirņiem un grieķu jogurtu!
Sastāvdaļas
- 1 kg nomazgātu jauno kartupelīšu ar mizu,
- 1 tējk. kurkumas,
- 4 ēdamk. olīveļļas,
- 2 tējk. sinepju sēklu,
- 2 tējk. karija pulvera,
- 1,5 tējk. garam - masala garšvielas,
- 1 tējk. malta koriandra,
- 1 ēdamk. smalki sagrieztas kinzas,
- sāls un melnie pipari,
- 400 g konservētu turku zirņu bez šķidruma,
- 1 ēdamk. sezama sēklu,
- 1 tējk. malta kumīna (var nepievienot vai aizvietot ar karija pulveri vai kurkumu),
- 1 ēdamk. olīveļļas,
- grieķu jogurts pasniegšanai.
Pagatavošana
- Sakarsē cepeškrāsni līdz 200 grādu temperatūrai.
- Nomazgā kartupeļus, sagriez tos daiviņās un liec vārīties verdošā sālsūdenī, kam pievienota viena tējkarote kurkumas. Vāri 5 minūtes, tad ūdeni nolej.
- Uz pannas olīveļļā nedaudz apcep turku zirņus, kumīnu un sezama sēklas.
- Nelielā trauciņā sajauc olīveļļu, sinepju sēklas, karija pulveri, garam masala garšvielu, koriandru, pievieno sāli un melnos piparus un ar šo maisījumu apmaisi kartupeļus.
- Pārliec kartupeļus cepamtraukā, pārber ar apceptiem turku zirņiem, uzliec foliju un cep 30-40 minūtes, tad atver foliju un cep vēl 5 minūtes, lai kartupeļi nedaudz apbrūnē.
- Pasniedz ar grieķu jogurtu, pārberot ar smalki sagrieztu kinzu.