visaigimenei.lv skaitļos

Lietotāji online9
Aktīvie uzņēmumi98661
Nozares raksti322
Receptes: Divi veselīgi, radoši un šausminoši ēdieni Helovīnam : Portāls visai ģimenei

Receptes: Divi veselīgi, radoši un šausminoši ēdieni Helovīnam

Receptes: Divi veselīgi, radoši un šausminoši ēdieni Helovīnam

Klāt gada spocīgākā nakts, kurā neiztikt arī bez piemērotiem ēdieniem, tāpēc nacionālais pārtikas mazumtirdzniecības tīkls ELVI kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni piedāvā divu radošu, šausminošu un arī veselīgu ēdienu receptes, kas nodrošinās sātīgu maltīti. Šo ēdienu pagatavošanu var pārvērst par radošu darbošanos kopā ar tuviniekiem, ko sevišķi izbaudīs bērni.

Siera “ķirbīši”

(8-10 nelieliem ķirbīšiem, gatavošanas laiks 30 min.)

“Ķirbīšu” gatavošana  ir lielisks process, ko izbaudīt kopā ar bērniem. Tā ir forša darbošanās kopā, turklāt bumbiņu rullēšana ar rokām un darbošanās ar diegu, piešķirot bumbiņai ķirbīšu formu, palīdz trenēt bērna sīko motoriku un ieinteresēt bērnu sāļo uzkodu gatavošanā. “Ķirbīšiem” ir laba uzturvērtība - siers ir izcils kalcija un olbaltumvielu avots.

Sastāvdaļas

  • 200 g Čedaras siera,
  • 200 g krēmsiera,
  • 2 ēdamk. sakapātu zaļumu (lociņu vai pētersīļu),
  • 1/2 tējk. saldās paprikas pulvera,                   
  • nedaudz melno piparu,
  • krekeri, maize vai galetes pasniegšanai.

Dekorēšanai:

  • sālsstandziņas,
  • sarkanās saldās paprikas pulveris,
  • melnā sezama sēklas,
  • cepumu standziņas rotājumam.

Ķirbju formas veidošanai:

  • diegs,
  • cimdi.

Pagatavošana 

1) Uz smalkas rīves bļodā sarīvē Čedaras sieru. Pievieno krēmsieru, smalki sakapātus zaļumus, saldās paprikas pulveri un melnos piparus. Samaisi viendabīgā maisā.

2) No iegūtās masas izveido 8-10 bumbiņas, ieliec tās ledusskapī uz 10 minūtēm.

3) Virtuves kombainā vai blenderī samal sālsstandziņas ķirbīšu apviļāšanai. Malšanas procesā pievieno 1-2 ēdamk. saldās paprikas pulvera.  Lai ķirbīšus ērtāk apviļāt, samal vizmas 80g cepumu.

4) Vienā trauciņā izber samaltās sālsstandziņas, citā - melnā sezama sēklas.

5) Atdzesētās bumbiņas apviļā vienā vai otrā maisījumā.

6) Ar diedziņu piešķir bumbiņām ķirbīšu formu, viducī ieliec sālstandziņas gabalu, kas veidos "ķirbīša kātiņu".

7) Baudi uzreiz kopā ar krekeriem, maizi vai galetēm, vai uzglabā ledusskapī līdz pasniegšanas brīdim.

Spageti “acu ābolu” mērcē

(4~6 personām, gatavošanas laiks 30 min.)

Šai receptei ir šausminošs ārējais izskats un ļoti laba uzturvērtība! Mērces sastāvā ir ķirbja biezenis kam ir neitrāla garša, bet laba pievienotā vērtība, jo tas satur A, C, E, K, B6 vitamīnus, kāliju, magniju, fosforu, dzelzi un šķīstošās šķiedrvielas. Mocarellas siers un prošuto, savukārt, ir izcils pilnvērtīgs olbaltumvielu avots, bet spageti satur “lēnos” ogļhidrātus, B grupas vitamīnus un šķiedrvielas. Ja šim ēdienam klāt baudīsiet arī dārzeņu salātus, maltīte būs vēl pilnvērtīgāka.

 Sastāvdaļas

  • 1 smalki sagriezts sīpols,
  • 1 smalki sagriezta ķiploka daiviņa,
  • 2 ēdamk. olīveļļas,
  • 5-6 saulē kaltēti tomāti,
  • 2 ēdamk. tomātu pastas,
  • 150 g ķirbju biezeņa,
  • 150 ml buljona,
  • 2 ēdamk. krēmsiera,
  • 1 tējk. kaltēta timiāna,
  • 125-150 g mini mocarellas bumbiņu (var izmantot sieru ar samazinātu tauku saturu),
  • 100 g Prosciutto crudo vai citas smalki sagrieztas gaļas,
  • dažas melnās olīvas,
  • 300 g spageti,
  • rīvēts cietais siers pasniegšanai.

Pagatavošana 

1) Pagatavo “acis” - sagriez olīvas plānās ripiņās, no kā veidot acs zīlīti. Mocarellas bumbiņām nogriez nelielu gabaliņu, lai izveidojas līdzena virsma, uz kuras vēlāk likt olīvas gabaliņu. Katru mocarellas bumbiņu aptin ar prošuto šķēli, liec virsū olīvas ripiņu, lai sanāk "izrautas acs” efekts.

2) Olīveļļā apcep sīpolus, ķiplokus un nelielos gabalos sagrieztus saulē kaltētus tomātus, gatavo līdz sīpoli ir zeltaini.

3) Pievieno tomātu pastu un timiānu, apmaisot cep aptuveni minūti.

4) Pievieno ķirbju biezeni un buljonu, visu uzvāri un gatavo vēl minūti.

5) Pievieno krēmsieru, sāli un piparus pēc garšas.

6) Spageti novāri t sālsūdenī tik ilgi, cik norādīts uz iepakojuma (al dente).

7) Nolej glāzē ūdens no spageti vārīšanas, noliec to mērcei.

8) Nokās pārējo ūdeni un pārliec spageti pannā ar mērcīti.

9) Visu samaisi kopā. Ja vēlies šķidrāku mērci – pievieno tai nedaudz ūdens, ko atliki no spageti vārīšanas.

10) Kārto spageti uz šķīvja "ligzdiņās" - ņem makaronus un ar dakšiņu uz ēdamkarotes sarullē tos nelielos apļos, lai katrā aplī vidū var ielikt "aci".

11) Pasniedz, pārkaisot ar rīvētu sieru.

 Recepšu fotogrāfiju autore: Viktorija Kožemjakina

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

Aktuālie piedāvājumi

Produktu testi

Visaigimenei.lv Produktu testi – efektīvs veids, kā ieinteresēt potenciālos klientus un stiprināt uzņēmuma reputāciju!

Visaigimenei.lv Produktu testi – efektīvs veids, kā ieinteresēt potenciālos klientus un stiprināt uzņēmuma reputāciju!

Vai tavs uzņēmums piedāvā preces bērniem, veselībai un skaistumam, mājoklim, atpūtai un darba ikdienai, virtuvei un citus risinājumus, kas var vienkāršot cilvēku ikdienu un uzlabot dzīves kvalitāti? Vai vēlies, lai par tavu piedāvājumu uzzina un runā arvien plašāks cilvēku loks? Izmanto unikālu iespēju, kas noteikti patiks taviem potenciālajiem klientiem – ļauj izmēģināt savas preces un izteikt par tām viedokli Visaigimenei.lv sadaļā Produktu testi