Trīs gardas receptes valsts svētku galdam
Tuvojoties Latvijas Republikas proklamēšanas dienai, ko atzīmē 18. novembrī, ir īstais brīdis radīt svētku sajūtu. Šie svētki ir īpaši, jo tas ir laiks, kad satiekas siltums, ģimenes kopā būšana un mūsu zemes bagātīgās garšas. Lai svētku galds būtu elegantās Latvijas karoga krāsās, šefpavārs Gatis Lauva sadarbībā ar zīmolu “Spilva” ir sagatavojis trīs vienkāršas, ātri pagatavojamas, bet garšīgas receptes, kas izceļas ar sarkanajiem toņiem un sezonas bagātību – īsts kompliments Latvijai.
Autors: Publicitātes foto
Ceptas bietes ar balzamiko un mārrutku krēmsieru
Šī recepte ir viegli pagatavojama, vienlaikus gards papildinājums svētku galdam vai ikdienas maltītei. Ja vēlas vieglāku versiju, krēmam var pievienot 1–2 ēdamkarotes grieķu jogurta. Šis ēdiens īpaši labi sader ar liellopu steiku vai lēni gatavotu gaļu, jēru, cūkgaļu, kā arī medījumu, piemēram, brieža vai stirnas fileju.
Sastāvdaļas 2–3 porcijām
Bietēm:
- 600g biešu, nomizotas, sagrieztas daiviņās
- 2 ēdamkarotes olīveļļas
- 3 ēdamkarotes balzamiko mērces
- ¾ tējkarotes sāls
- ¼ tējkarotes melno piparu
Mārrutku krēmam:
- 200g krēmsiera (istabas temperatūrā)
- 2 tējkarotes mārrutku
- šķipsna sāls
Pagatavošana
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Bietes nomizo un sagriež daiviņās, ieliek bļodā. Pievieno eļļu, balzamiko mērci, sāli un piparus. Visu cītīgi samaisa, lai vienmērīgi nosegts.
Bietes ietin folijā un liek cepeškrāsnī gatavoties no 30 līdz 40 minūtēm, līdz paliek mīkstas. Gatavību var pārbaudīt, iedurot ar dakšiņu. Ja gabali ir lielāki, var cept līdz 50 minūtēm.
Kamēr bietes cepas, bļodā samaisa krēmsieru ar mārrutkiem.
Kad bietes izcepušās, tās kārto pa virsu krēmam. Pēc vēlmes var pārslacīt pavisam nedaudz balzamiko mērces.
Autors: Publicitātes foto
Klasiskā vaniļas panna cotta ar ķiršu ievārījumu
Panna cotta ir maigs un krēmīgs deserts, kas patiks visiem saldumu cienītājiem. Pagatavošana aizņem vien 10 minūtes, bet desertam nepieciešama 4–6 stundu dzesēšana, lai iegūtu ideālu tekstūru.
Sastāvdaļas 4 porcijām
- 500ml saldā krējuma (35%)
- 60g cukura
- 1 tējkarote vaniļas ekstrakta vai ½ vaniļas pāksts
- 6g pulvera želatīna (apmēram 2 tējkarotes), stingrākam desertam nepieciešami 7–8g
- 30ml auksta ūdens želatīna briedināšanai
Dekoram
- ķiršu ievārījums
Pagatavošana
Bļodā pārber želatīnu pāri aukstam ūdenim, atstāj uzbriest 5–10 minūtes.
Katliņā liek saldo krējumu, cukuru un vaniļu. Uz vidējas uguns karsē maisot, līdz cukurs izkūst. Svarīgi atcerēties, ka masu nedrīkst vārīt, pietiek uzsildīt līdz 80 grādiem.
Katliņu noņem no uguns, iemaisa uzbriedināto želatīnu, līdz tas ir pilnīgi izšķīdis.
Iepriekš izvēlētajos trauciņos ielej masu un liek ledusskapī sastingt.
Ja ir vēlme izņemt no formiņas, tad tie neilgi jāiemērc karstā ūdenī un jāapgāž uz šķīvja. Dekorē ar ķiršu ievārījumu.
Autors: Publicitātes foto
Biešu humoss ar kazas sieru
Biešu humoss ar kazas sieru ir krēmīgs un izteiksmīgs uzkodu ēdiens, kas lieliski der gan pie maizes, pitas vai lavaša, gan kā piedeva grauzdētiem dārzeņiem. Šī uzkoda lieliski papildina svētku galdu vai uzkodu plati, piedāvājot krāsainu un gardu alternatīvu ēdieniem.
Sastāvdaļas 6 porcijām (pasniedzama kā uzkoda)
- 1 bundža konservētu turku zirņu (400 g; ~240 g noskaloti un notecināti)
- 2–3 ēdamkarotes marinētu biešu
- 1–2 ēdamkarotes šķidruma no biešu marinādes (pēc garšas)
- 2–3 ēdamkarotes olīveļļas vai citas neitrālas eļļas
- ½ tējkarotes sāls
- ¼ tējkarotes maltu melno piparu
- 60–80 g mīksts kazas siers, sadrupināts pasniegšanai
Pēc izvēles, bet ļoti labi der:
- 1 neliela ķiploka daiviņa
- ¼ tējkarotes maltu ķimeņu vai kumina
Pagatavošana
Turku zirņus notecina un liek blenderī kopā ar bietēm, eļļu, sāli un pipariem. Pievieno 1 ēdamkaroti biešu marinādes šķidruma.
Blendē līdz krēmīgai, vienmērīgai konsistencei. Ja vajag maigāku un gaisīgāku, pievieno vēl nedaudz marinādes šķidruma vai 1–2 ēdk. ūdens. Nogaršo un, ja gribas izteiktāku skābumu vai “biešu noti”, pieliek vēl mazliet marinādes.
Humosu pārliek traukā, ar karotes muguru izveidojot viļņus. Pārslaka ar eļļas pilieniem un bagātīgi dekorē ar sabirdinātu kazas sieru. Pēc vēlmes uzber vēl svaigi maltus piparus.



