Trīs idejas rudenīgām vakariņām
Rudenī, kā ierasts, galdā tiek celti dažādi dārza labumi, un priekšroka tiek dota sātīgiem un sildošiem ēdieniem. Rudenīgos vakaros galdā tiek celtas krēmzupas, sautējumi un krāsnī cepti dārzeņi. Sezonālie produkti, piemēram, ķirbis, bietes, āboli un sēnes, pārvēršas par sildošām vakariņām, kas vienlaikus ir gan gardas, gan vitamīniem pilnas. Šajā rakstā esam apkopojuši trīs vienkāršas, bet ļoti gardas idejas rudenīgām vakariņām, kuru pagatavošana neaizņem daudz laika.
Cepeškrāsnī cepts ķirbis ar malto gaļu un kazas sieru
Sastāvdaļas
- 1 neliels ķirbis (~1,2–1,5 kg)
- 300 g maltās gaļas
- 1 sīpols
- 2 ķiploka daiviņas
- 100 g kazas siera (var aizstāt ar fetas sieru)
- 1 tējkarote kaltēta timiāna vai rozmarīna
- 2 ēdamkarotes olīveļļas
- Sāls un pipari pēc garšas
Pagatavošana
Ķirbim nogriež augšējo daļu un izņem sēklas, kā arī mīksto viduci, lai veidotos vieta pildījumam. Ķirbja iekšpusi ieziež ar olīveļļu un apkaisa ar sāli un pipariem. Sīpolu un ķiplokus smalki sagriež un sajauc ar maltu gaļu. Pievieno timiānu vai rozmarīnu, sāli, piparus un labi samaisa. Gaļas maisījumu pilda ķirbī un cep cepeškrāsnī 180 °C aptuveni 35–40 minūtes, līdz ķirbis kļūst mīksts un gaļa pilnībā izcepta. Kad ķirbis ir gandrīz gatavs, to izņem no cepeškrāsns un virsū pildījumam sadrupina kazas sieru, liek atpakaļ cepeškrāsnī vēl uz 10–15 minūtēm. Pasniedz siltu un, kā jau īstam latvietim pienākas, var papildināt ar pāris karotēm krējuma.

Autors: Shutterstock.com
Rudens dārzeņu krēmzupa
Sastāvdaļas
- 3 burkāni
- 2 sīpoli
- 1 sīpols
- 2 sarkana paprika
- 4 tomāti
- 300 g ķirbja mīkstuma
- 3–4 kartupeļi
- 500 ml dārzeņu vai vistas buljona
- 100-150 ml saldā krējuma
- 2 ēdamkarotes olīveļļas
- Sāls, pipari pēc garšas
- Pasniegšanai pēc vēlmes – cepti baltmaizes grauzdiņi, cepts bekons, krējums, rīvēts cietais siers, apceptas saulespuķu sēkliņas.
Pagatavošana
Burkānus un sīpolus nomizo. Visus dārzeņus (izņemot kartupeļus) sagriež lielākos gabalos, ķiplokam nogriež augšiņu un visu liek cepešpannā, pārkaisa ar ar sāli un pipariem. Cep cepeškrāsnī 180 °C apmēram 25–30 minūtes, līdz dārzeņi kļūst mīksti un viegli apbrūninās. Noņem tomātiem un paprikai mizu. Katliņā vāra nomizotus un gabaliņos sagrieztus kartupeļus, līdz tie kļūst mīksti. Nolej ūdeni, pievieno buljonu, saldo krējumu un ceptos dārzeņus, visu sablendē līdz viendabīgam krēmam. Pievieno sāli un piparus pēc garšas. Ja nepieciešams, pievieno vēl saldo krējumu, lai panāktu vēlamo biezumu un uzvāra. Pasniedz ar skābo krējumu, grauzdētām sēklām, apceptu un mazos gabaliņos sagrieztu bekonu vai maizes grauzdiņiem.

Autors: Shutterstock.com
Kraukšķīgās kartupeļu pankūkas
Sastāvdaļas
- 500 g kartupeļu
- 1 vidējs sīpols
- 1 ola
- 2–3 ēdamkarotes miltu
- Sāls un pipari pēc garšas
- Eļļa cepšana
Pagatavošana
Nomizo un sarīvē kartupeļus uz smalkās rīvēs, sīpolu nomizo un sarīvē. Kartupeļus nospiež, lai noņemtu lieko šķidrumu. Sajauc kartupeļus ar sīpolu, olu, miltiem, sāli un pipariem līdz viendabīgai masai. Uzkarsē pannu ar eļļu. Ar karoti liek mīklu pannā un cep pankūkas līdz tās kļūst zeltaini brūnas un kraukšķīgas. Pasniedz siltas ar skābo krējumu vai ābolu mērci.