Viegli pagatavojami rudens gardumi, kas iepriecinās visu ģimeni
Rudens ir īstais laiks, lai virtuvē ienestu siltumu, mājīgumu un sezonas garšas. Lai gan daudzi joprojām ar skepsi raugās uz burkānu vai ķirbju kūkām, bieži vien tas nozīmē tikai to, ka viņi vēl nav nogaršojuši patiešām izcilu burkānkūku vai sulīgus ķirbju kēksiņus! Mēs aicinām dot šiem rudenīgajiem dārzeņiem vēl vienu iespēju un pārliecināties, ka tie var kļūt par īstiem varoņiem arī konditorejā. Šīs divas receptes būs lielisks veids, kā iepriecināt sevi un savus mīļos – tās ir vienkārši pagatavojamas, veselīgas un piemērotas arī gatavošanai kopā ar bērniem. Vai tā būtu nesteidzīga brīvdienu pēcpusdiena, ciemiņu uzņemšana vai neliels našķis līdzi uz skolu – kāds ķirbju kēksiņš vai burkānkūkas gabaliņš vienmēr būs laba izvēle.
Vienkāršā, bet ļoti gardā burkānkūka
Biskvītam:
- 4 olas
- 150 g cukura
- 2–3 burkāni
- 250 ml olīveļļas
- 100 g mandeļu miltu
- 180 g miltu
- 100 grami riekstu (valrieksti, mandeles, pekanrieksti)
- 10 g cepamā pulvera
- 1 tējkarote kanēļa
- šķipsniņa sāls
Krēms:
- 400 g krēmsiera
- 100 g pūdercukura
- 50 ml saldā krējuma
Dekorēšanai:
- Ko sirds kāro – ogas, augļi, šokolādes vai cukura dekori, sublimētas ogas.
Pagatavošana
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 °C un sagatavo 26–28 cm kūkas formu, izklājot ar cepampapīru vai viegli ieeļļojot. Burkānus smalki sarīvē. Olas saputo kopā ar cukuru pievieno sarīvētos burkānus, eļļu, miltus, cepamo pulveri, sāli un kanēli. Riekstus sagriež mazos gabaliņos, viegli apgrauzdē uz pannas un pievieno mīklai. Veidnē ielej gatavo masu un cep cepeškrāsnī 20 – 25 minūtes.
Pagatavo krēmu – krēmsieru saputo ar pūdercukuru un saldo krējumu līdz viendabīgai masai. Kad biskvīts ir gatavs, to izņem no cepeškrāsns un atdzesē. Atdzisušo biskvītu pārgriež uz pusēm, ieklāj krēmu uz pirmās ripas, tad uzliek virsū otro ripu un pārklāj ar atlikušo krēmu. Dekorē kā sirds kāro, un varam pačukstēt, ka šī būs mazo šefpavāru mīļākā daļa – parūpēties par kūkas vizuālo izskatu!
Ķirbju kēksiņi ar krēmsiera pildījumu

Autors: Shutterstock.com
Mīklai:
- 250 g ķirbju biezeņa (biezeni gatavo, ķirbjus cepot cepeškrāsnī, līdz tie kļūst mīksti)
- 120 ml eļļas
- 200 g kviešu miltu
- 100 g cukura
- 2 olas
- 1 tējk. cepamā pulvera
- 1/2 tējk. sodas
- šķipsniņa sāls
- 1 tējk. kanēļa
Pildījumam:
- 200 g krēmsiera
- 50 g cukura
- 1 ola
Drumstalām:
- 50 g kviešu miltu
- 45 g auksta sviesta
- 40 g brūnā cukura
- 1 tējk. malta kanēļa
Pagatavošana
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Svaigo sieru sakuļ ar cukuru, pa vienai pievieno olas un turpina kult, pievieno ķirbju biezeni un eļļu. Sausās sastāvdaļas sajauc atsevišķā bļodā – miltus, cepamo pulveri, sodu, sāli un kanēli. Sausās sastāvdaļas pievieno olu – krēmsiera masai un visu sajauc viendabīgā masā.
Gatavo drumstalas – sajauc aukstu sviestu ar cukuru, miltiem un kanēli un ar rokām mīca, līdz izveidojas drumstalas.
Gatavo krēmu – ar mikseri sakuļ olu, cukuru un krēmsieru viendabīgā masā.
Kēksa formiņas līdz pusītei pilda ar mīklu, tad pievieno krēmsiera masu un pa virsu pilda atkal mīklu. Virs mīklas uzkaisa drumstalas. Pildījumam nevajadzētu pārsniegt formiņu malas, lai kēksiņi nepārietu pāri formas malām.
Kēksiņus cep 20 minūtes, to gatavību pārbauda, iedurot sērkociņu – ja pie sērkociņa nelīp klāt mīkla, kēksiņi ir gatavi!