visaigimenei.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi100288
Nozares raksti501
Vīns un kokteiļi bez alkohola: iespēja reibt no garšu daudzveidības : Portāls visai ģimenei

Vīns un kokteiļi bez alkohola: iespēja reibt no garšu daudzveidības

Vīns un kokteiļi bez alkohola: iespēja reibt no garšu daudzveidības
Autors: Publicitātes foto

Vienmēr gatavs sēsties pie stūres, iespēja nogaršot dažādus kokteiļus vienā vakarā, nebaidoties par “sajaukšanu”, nekādu galvassāpju nākamajā dienā – iemeslu, kāpēc izvēlēties bezalkoholiskus dzērienus, ir gana daudz. Visā pasaulē augot veselīga dzīvesveida popularitātei, arī alkoholiskie dzērieni ar samazinātu alkohola saturu, it īpaši vīni un dzirkstošie vīni, kā arī dažādu alkoholisko dzērienu bezalkoholiskās alternatīvas kļūst par arvien pieprasītāku izvēli.

Lielveikalu tīkla Rimi pārdošanas dati rāda, ka pēdējo divu gadu laikā iecienītu dzērienu bezalkoholisko versiju klāsts ir palielinājies par 40 %. Visstraujāk aug pieprasījums pēc bezalkoholiskajiem dzirkstošajiem dzērieniem, mazliet lēnāk – pēc bezalkoholiskajiem vīniem, bet kopumā gandrīz katram Latvijā un pasaulē populāram zīmolam šobrīd ir savu produktu – vīna, alus, sidra, kokteiļu – bezalkoholiskā alternatīva.

Autors: Publicitātes foto
Autors: Publicitātes foto

Sadalīts molekulās un atkal sajaukts vienā veselā

“Ja iepriekšējos desmit gadus 98 % mana darba bija saistīts ar alkoholu, ar vīniem, šobrīd jūtu, cik ļoti ir pieaugusi bezalkoholisko jeb dealkoholizēto dzērienu nozīme. To būtiski veicināja Covid-19, jo pandēmijas laikā daudziem bija aizliegts lietot alkoholu, kas nav savietojams ar dažādiem medikamentiem. Tomēr cilvēki kopumā ir pārvērtējuši savus paradumus un piekopj daudz veselīgāku dzīvesveidu. Piemēram, alkoholā ir ļoti daudz kaloriju, tāpēc bezalkoholiskās alternatīvas ir aktuālas tiem, kuri vēlas saglabāt veselīgu svaru. Ja parastā vīna glāzē ir ap 140–170 kaloriju, tad bezalkoholiskajā – tikai ap 30 kalorijām. Protams, tiklīdz ir pieprasījums, aug arī piedāvājums, un es pat teiktu, ka bezalkoholisko dzērienu kategorijā šobrīd piedāvājums gandrīz vai izvirzās priekšplānā,” stāsta Rimi vīnzinis Mārcis Mitrevics.

Viņš atklāj – ražotāji rūpīgi slēpj stipro dzērienu alternatīvu izejvielas un ražošanas tehnoloģiju. Toties bezalkoholiskais vīns tiek ražots no laba vīna, tāpēc teju vai katram vīndarim ir iespēja radīt savu bezalkoholiskā vīna versiju. “Ir divu veidu bezalkoholiskā vīna dzērienu: vīns, no kura atdalīts alkohols, un vīna dzērieni, kas tiek ražoti no vīnogu sulas vai koncentrāta. Lai saražotu labu bezalkoholisko vīnu, tā pamatā ir jābūt labam alkoholiskam vīnam – labākam par vidējo, jo, vīnu dealkoholizējot, neizbēgami zudīs daļa smaržas un garšas,” stāsta Mārcis Mitrevics.

Mūsdienās ar vismodernākajām iekārtām ļoti labs vīns tiek sadalīts pa molekulām kā koncentrāts, atsevišķi izdalot alkoholu, smaržas, ūdeni, un pēc tam viss atkal tiek samiksēts atpakaļ, izņemot atdalīto alkoholu. “Ja, ēdot veģetāru vai vegānisku ēdienu, ir mazliet komiski censties atdarināt gaļas garšu, ar vīnu ir tieši pretēji – bezalkoholiskā vīna ražotāji cenšas maksimāli saglabāt dzēriena oriģinālo smaržu un garšu,” saka vīnzinis.

“Nulle grādu” kokteiļi – nevis uzjautrinoša eksotika, bet patīkama ikdiena

Ir pieejami divu veidu bezalkoholiskie dzērieni: ar alkohola saturu nedaudz zem 0,5 %, kas raksturīgs vairumam bezalkoholiskā alus, un ar alkohola saturu zem 0,05 %, kādi lielākoties ir bezalkoholiskie vīni.

Arī kokteiļu segmentā klasisko stipro dzērienu vietā kā sastāvdaļa arvien biežāk kafejnīcu un mājas bāru repertuārā ienāk bezalkoholiskās alternatīvas. Gemoss dzērienu eksperts un pasaules atzinību ieguvušais bārmenis Andris Reizenbergs atzīst – “nulle grādu” kokteiļus nākas gatavot arvien biežāk, un viņš to dara ar prieku.

“Bārmeņi lielā mērā ir tie, kas veido bezalkoholisko kokteiļu kultūru. Redzam, ka cilvēki, kuri vēl pavisam nesen par mums smējās, tagad paši ļoti labprāt bauda “nulle grādu” kokteiļus un eksperimentē ar bezalkoholiskām sastāvdaļām. Tāpēc katrs sevi cienošs ražotājs gatavo alkoholisko dzērienu bezalkoholiskās alternatīvas. Ja vēl pirms dažiem gadiem veikalos bija nopērkams labi ja viens bezalkoholiskā alus veids, tagad vairums tirdzniecības vietu piedāvā pilnu ledusskapi, kur šis dzēriens pieejams plašā klāstā. Tas, ko redzu ikdienā, ir arī arvien pieaugošais bioloģiski sertificētu limonāžu un dažādu sīrupu bez cukura sortiments, tāpēc droši var apgalvot – cilvēkiem patīk dzīvot veselīgāk. Šobrīd ir ļoti plašas iespējas pagatavot izcilus kokteiļus bez alkohola,” stāsta Andris Reizenbergs.

Autors: Publicitātes foto
Autors: Publicitātes foto

Ēdiens vīnu tikai papildina

Vīns nevar dzīvot vientulībā, pa īstam tas savu raksturu parāda duetā ar saderīgu ēdienu. Rimi šefpavārs Normunds Baranovskis iesaka baudīt bezalkoholiskos vīnus un dzirkstošos vīnus ar vieglām, vasarīgām uzkodām, piemēram, grauzdiņiem ar šķiņķi un sieru Grana Padano itāļu gaumē, foreles kaviāru ar notecinātu skābo krējumu groziņčipsītī, mīkstajiem sieriem Brie un Camembert ar vīģu zaptīti vai avokado kraukšķmaizīti. 

Savukārt Andris Reizenbergs iesaka izmēģināt kādu no bezalkoholisko kokteiļu receptēm, lai ballītē visi reibst no priecīgas noskaņas un dejošanas, nevis alkohola!

Red Fruits Gin Fizz

Sastāvdaļas

30 ml sulu koncentrāta Pure by Monin Red Fruits
15 ml cukura sīrupa Monin
50 ml bezalkoholiskā džina
3 pilieni kokteiļu putu Easy Foam
80 ml gāzēta ūdens
Ledus
 
Pagatavošana

Glāzē liek ledu, pievieno sīrupu un sulu koncentrātu, bezalkoholisko džinu, 3 pilienus Easy Foam un gāzētu ūdeni. Viegli apmaisa ar bāra karoti un dekorē ar svaigiem vai kaltētiem citrusaugļiem, kaltētām ziedlapiņām.

Orange Spritz

Sastāvdaļas

30 ml apelsīna sīrupa Monin Spritz 
30 ml sīrupa Monin Cloudy Lemonade Mix
20 ml bezalkoholiskā Spritz
150 ml gāzēta ūdens
Ledus

Pagatavošana

Glāzē liek ledu, pievieno sīrupus, bezalkoholisko Spritz un gāzētu ūdeni. Viegli apmaisa ar bāra karoti un dekorē ar svaigiem vai kaltētiem augļiem, ogām.

Mango Tonic Spritz

Sastāvdaļas

20 ml mango biezeņa Monin
20 ml mango koncentrāta Pure by Monin 
150 ml tonika
Ledus
 
Pagatavošana

Glāzē liek ledu, pievieno biezeni, mango koncentrātu un toniku. Viegli apmaisa ar bāra karoti un dekorē ar svaigiem vai kaltētiem citrusaugļiem.

 

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

Aktuālie piedāvājumi

Produktu testi

Visaigimenei.lv Produktu testi – efektīvs veids, kā ieinteresēt potenciālos klientus un stiprināt uzņēmuma reputāciju!

Visaigimenei.lv Produktu testi – efektīvs veids, kā ieinteresēt potenciālos klientus un stiprināt uzņēmuma reputāciju!

Vai tavs uzņēmums piedāvā preces bērniem, veselībai un skaistumam, mājoklim, atpūtai un darba ikdienai, virtuvei un citus risinājumus, kas var vienkāršot cilvēku ikdienu un uzlabot dzīves kvalitāti? Vai vēlies, lai par tavu piedāvājumu uzzina un runā arvien plašāks cilvēku loks? Izmanto unikālu iespēju, kas noteikti patiks taviem potenciālajiem klientiem – ļauj izmēģināt savas preces un izteikt par tām viedokli Visaigimenei.lv sadaļā Produktu testi