7 veidi, kā pavadīt Lieldienas dabai draudzīgi
Klāt Lieldienas – pavasara svētku laiks, ko sagaidām ar priecīgu satraukumu, krāsojot olas, šūpojoties un rotājot mājokli, un arī Lieldienās ir lieliska iespēja apvienot tradīcijas ar videi draudzīgākām izvēlēm, atgādina ražotāju atbildības sistēmas (RAS) uzņēmums “Zaļā josta”.
Visiem svētkiem ir savi “blakusefekti” – arī Lieldienās atkritumu apsaimniekotāji saskaras ar atkritumu apjoma pieaugumu, īpaši ar šiem svētkiem raksturīgajiem, piemēram, pārtiku, olu čaumalām, dažāda veida iepakojumiem un dekorācijām. Speciālisti apkopojuši ieteikumus, kā Lieldienas aizvadīt videi draudzīgāk, tai pašā laikā saglabājot visus svētku priekus!
7 ieteikumi zaļākām Lieldienām
1. Dabīgas olu krāsošanas metodes
Kas par Lieldienām bez olu krāsošanas! Taču tā vietā, lai iegādātos vienreizlietojamos olu krāsošanas komplektus, izmanto dabīgās krāsu izejvielas, kas jau ir mājās, piemēram, sīpolu mizas, bietes, zilos kāpostus, mellenes, kurkumu, spinātus vai kafiju, lai krāsotu olas.
“Tas samazinās ķīmisko vielu izmantošanu, kas var nonākt vidē, turklāt šīs dabiskās krāsu izejvielas pēc izlietošanas var droši kompostēt vai izmest BIO atkritumu konteinerā,” stāsta “Zaļās jostas” vides izglītības speciāliste Elīna Sprūde-Nesenberga.

Autors: Pexels.com
2. Videi draudzīgi Lieldienu dekori
Mājas rotāšanai izmanto dabiskus materiālus, piemēram, rotājumus no koka, papīra vai kaltētiem ziediem. Laba dekora pamatne būs kartona olu kastīte. Un, protams, tradicionālie Lieldienu dekori vāzē – pūpoli, pavasara ziedi vai izplaucēti koku zari.
Tomēr, ja izvēlies rotājumus no citiem materiāliem, padari tos ilgtspējīgus – saglabājot nākamajiem gadiem!
3. Plāno Lieldienu maltītes; pārpalikumus izmet BIO konteinerā
Visefektīvākais veids, kā izvairīties no pārtikas pārpalikumu rašanās, ir un paliek plānošana. Pirms došanās uz veikalu izveido iepirkumu sarakstu un pieturies pie tā. Tomēr, ja pēc svētku maltītes kaut kas ir palicis pāri, apdomā, varbūt no tā var pagatavot jaunu ēdienu, piemēram, zupu vai salātus, lai ēdiens nekļūtu par atkritumiem.
Lieldienās bieži vien paliek pāri vārītas olas un šokolāde olu vai zaķa formā. Neapēstās vārītās olas var pievienot salātiem, skābeņu vai aukstajai zupai. Vēl oriģinālāks veids būs iemarinēt, jo olas marinētā veidā ledusskapī var uzglabāt ilgāku laiku. Savukārt šokolādi var izkausēt un izmantot, piemēram, desertā.
“Ja tomēr ēdiens ir sabojājies un vairs nav lietojams uzturā, atbrīvojies no tā pareizi, izmetot bioloģisko atkritumu konteinerā vai kompostā. Tādējādi nepalielināsies sadzīves atkritumu apjoms, tā vietā šie atkritumi kalpos kā resurss enerģijas ieguvei un vērtīgam kompostam,” iesaka Elīna Sprūde-Nesenberga.

Autors: Freepik.com / freepik
4. Ziedi un augi kā dāvanas
Lieldienu dāvanai izvēlies augus vai ziedus, ko var pārstādīt dārzā, nevis grieztos ziedus. Laba dāvana tiem, kam ir dārzs vai patīk dārzniecība, būs stādi vai sēklas.
5. Ilgtspējīgi Lieldienu našķi
Gatavojot Lieldienu ēdienus un saldumus, izvēlies vietējos produktus – pirmos pavasara dārzeņus, olas un vietējos piena produktus, piemēram, biezpienu pashai vai plātsmaizei.
Iegādājoties šos produktus, ja iespējams, izvairies no iepakojuma, ko nevar pārstrādāt.

Autors: Pexels.com
6. Lieldienas dabā
Ja laiks lutina, Lieldienu svinības var notikt ārā – kopā ar kaimiņiem vai apmeklējot svētku pasākumus, ko rīko jūsu pašvaldība, tā samazinot energoresursu lietošanu un vajadzību pēc transporta.
Dodies pārgājienā vai svētku piknikā uz tuvējo mežu vai parku, izbaudot pavasara noskaņu. Pa ceļam noteikti atradīsi šūpoles, lai piepildītu vienu no Lieldienu ticējumiem: kas Lieldienās šūpojas, to vasarā odi nekož.
7. Atkritumu samazināšana
Ja svētku galdam izmanto papīra salvetes vai šķīvjus, ņem vērā, ka tiem pēc izmantošanas ir jānonāk sadzīves atkritumu nevis BIO konteinerā!
Pārliecinies, ka pēc svētkiem esi pareizi sašķirojis atkritumus. Padari šķirošanu par izklaidi visai ģimenei, piemēram, sarīkojot konkursu, kurš ir veiklākais un gudrākais šķirotājs.