Kā ēdienu pārpalikumus pārvērst Lieldienu krāsu brīnumā? 5 dabīgas krāsvielas tavā virtuvē
Mūsdienu ilgtspējas centieni arvien biežāk balstās senajās latviešu prasmēs – izmantot katru lietu pilnvērtīgi. Krāsojot Lieldienu olas ar dabīgiem resursiem, mēs ne tikai samazinām mākslīgo materiālu izmantošanu, bet arī turpinām tradīciju, kur pavasara krāsas svētkiem dāvāja daba, nevis ķīmija. Lai arī krāsu tabletes un sintētiskie dekori šodien ir viegli pieejami, “Eco Baltia vide” ir apkopojusi piecus virtuvē sastopamus bioloģiskos atkritumus, kurus vērts pietaupīt, lai svētkus svinētu dabai draudzīgāk.
Sīpolu mizas
Sīpolu mizas olu krāsošanā ir laika pārbaudīta vērtība – tās izmantoja jau mūsu vecvecāki, vecāki, un šodien šo tradīciju turpinām arī mēs. Šī klasiskā metode piešķir olām dziļi brūnus vai sarkanīgus toņus, radot siltu un dabisku svētku noskaņu. Sīpolu mizas vari izmantot gan tradicionāli, vārot tās kopā ar olām, gan radošāk – sasmalcini mizas gabaliņos, apviļā samitrinātas olas un aptin ar drāniņu. Šādi sagatavotās olas vari likt arī citos novārījumos, piemēram, sarkanā kāposta sulā, iegūstot unikālus, mozaīkai līdzīgus rakstus.

Autors: Pexels.com
Sarkanā kāposta lapas
Nav brīnums, ka Lieldienu tuvošanās laikā veikalos sarkanais kāposts kļūst par retu atradumu – tas ir iecienīts olu krāsošanas līdzeklis. Vārītas sarkanā kāposta novārījumā, olas iegūst zilganu vai pelēkzilu nokrāsu, bet pievienojot ūdenim nedaudz etiķa, tonis kļūst vēl dzīvāks – violetāks vai pat zilāks. Tāpēc Lieldienām vērts gatavoties laikus. Ja kāpostu izmanto salātos un tas paliek pāri, to droši var sasaldēt un uzglabāt saldētavā līdz nākamajiem svētkiem.
Bietes - mizas un to atgriezumi
Bietes ir viens no iecienītākajiem un efektīvākajiem dabiskajiem līdzekļiem Lieldienu olu krāsošanā. Tās piešķir čaumalām skaistus rozā, sārtus vai bordo toņus, kas atkarībā no novārījuma intensitātes un olas sākotnējās krāsas var nedaudz atšķirties. Vislabāk izmantot svaigas, mizotas bietes – sagrieztas šķēlēs vai kubiņos –, kuras vāra apmēram 30–40 minūtes, pievienojot ēdamkaroti etiķa uz puslitru ūdens. Kad novārījums gatavs, olas var krāsot divos veidos: vārot tās tieši biešu šķidrumā vai arī iemērcot jau izvārītas olas un ļaujot tām ievilkties vairākas stundas vai pat visu nakti.

Autors: Pexels.com
Katrai tējai sava krāsa
Tējā vārītu olu krāsa lielā mērā ir atkarīga no izvēlētā tējas veida. Melnā tēja piešķir olām zeltaini brūnu toni, zaļā tēja – maigu dzeltenīgu nokrāsu, savukārt hibiska vai sarkano augļu tējas var radīt rozīgu vai pelēcīgi lillā nokrāsu, atkarībā no olas sākotnējās čaumalas krāsas. Pēdējo gadu populārākais jaunums ir karkadē tēja, kas piešķir olām pelēcīgi zilganu toni. Lieldienu olu krāsošanā var izmantot arī jau lietotus tējas maisiņus vai lapiņas, taču jāņem vērā, ka krāsas tonis būs maigāks. Lai iegūtu spilgtāku rezultātu, ieteicams izmantot vairāk tējas (vismaz 6–8 maisiņus uz puslitru ūdens), novārījumu vārīt 10–15 minūtes un pievienot ēdamkaroti etiķa, kas palīdz krāsai labāk noturēties. Olas novārījumā vēlams atstāt vismaz 4–6 stundas vai pat visu nakti. Ja vēlies īpaši izteiksmīgas krāsas, īpaši gaišām čaumalām, vislabāk izmantot svaigu tēju.
Eksperimentē ar zaļumiem
Lai olas izrotātu ar unikāliem rakstiem, pirms krāsošanas pie olas čaumalas var pievienot palodzes zaļumus vai ledusskapī aizmirstos garšaugus – pētersīļus, kindzu, timiānu, rozmarīnu vai oregano. Zaļumus cieši nostiprina, aptinot tos ar smalku zeķubikses gabaliņu vai marlīti, lai tie stingri piekļautos olas virsmai. Pēc krāsošanas un marlītes noņemšanas uz čaumalas būs redzams smalks, dabas iedvesmots raksts, pārvēršot katru olu par mazu mākslas darbu.
Mazliet eļļas, lai Lieldienu olas mirdz!
Lai Lieldienu olas izskatītos vēl pievilcīgākas un svinīgākas, pirms pasniegšanas tās var viegli nopulēt ar dabīgiem līdzekļiem, piešķirot čaumalām maigu spīdumu. Visvienkāršākais veids – izmantot nelielu daudzumu eļļas (piemēram, saulespuķu, olīvu vai rapšu), ko ar mīkstu salveti vai kokvilnas lupatiņu viegli uzklāj uz čaumalas. Olas nepieciešams tikai viegli apberzēt, līdz tās iegūst skaistu, dabisku mirdzumu, taču jāuzmanās, lai nesabojātu trauslos dabiskos toņus vai smalkos rakstus. Spīdīgas, dabīgā veidā krāsotas olas ne tikai izskatās īpaši svinīgi uz svētku galda, bet arī izceļ pašu krāsošanas meistardarbus, it īpaši, ja izmantoti garšaugu nospiedumi.