Virtuve

Apēd, kamēr svaigs! Mārtiņa Sirmā kabaču sezonas padomi
Kabacis pankūkās, uz grila un sautējumos? Un ne tikai – kabaču sezona ir klāt! Kā no tās gūt visvairāk prieka un ko ar kabaci darīt, bet ko – labāk nedarīt, noskaidro kopā ar Rimi Gardēdi Mārtiņu Sirmo.

Arbūzi, melones un tropu augļi - kā atrast īsto?
Salds, svaigs, sulīgs, kraukšķīgs, aromātisks – vari piedzīvot visu vasaras garšu esenci vienā acumirklī, ja izdodas iecirst zobus nevainojamā arbūza mīkstumā! Bet kā atrast ideāli nogatavojušos augli un kā zināt, kas slēpjas zem necaurredzamās mizas? Kā izvēlēties īsto? “Tu neizvēlies augļus, augļi izvēlas tevi,” atgādina Rimi Gardēdis Mārtiņš Sirmais un dodas perfektā augļa meklējumos.

Nelūgti viesi tavā šķīvī: kāpēc jāmazgā augļi un dārzeņi pirms lietošanas uzturā?
Pareiza dārzeņu un augļu mazgāšana ir viens no svarīgākajiem ēdiena gatavošanas posmiem. Ja produktus mazgā nepareizi vai nemazgā nemaz, tas var radīt kaitējumu veselībai, jo uz to virsmas var atrasties slimību ierosinoši mikroorganismi, parazīti vai ķīmiskas vielas. Šāda iespēja pastāv neatkarīgi no tā, vai augļi un dārzeņi nāk no paša dārza, veikala, vai arī ir marķēti kā “mazgāti”.

Ne tikai citronu sula: kā likt zivij peldēt garšu jūrā!
Ja zivs, tad ar citronu un rīsiem – tā ir iecienīta kombinācija ne viena vien latvieša galdā. Nav nepareizi, taču tas nebūt nav vienīgais veids, kā likt zivij garšot izcili. Rimi šefpavārs Normunds Baranovskis apkopojis noderīgus ieteikumus, ar kādām garšvielām un piedevām zivi pagatavot, lai izceltu tās labākās īpašības.

Vasaras garša uz šķīvja: kā ēst viegli un sabalansēti karstajās dienās?
Karstajās vasaras dienās bieži vien kārojas vieglas un atsvaidzinošas maltītes, kas neapgrūtinātu kuņģi, bet vienlaikus sniegtu enerģiju un organismam nepieciešamās uzturvielas. Šajā laikā īpaši svarīgi ir domāt par to, lai uzturs būtu sabalansēts un atbalstītu mūsu labsajūtu.

Našķoties Zanes zemeņu sezonas padomi
Saulē smaržojoši zemeņu lauki, kuros sārtojas sulīgas ogas, ir viens no vasaras simboliem. Kā košas krelles pie vasaras kleitas! Tiesa, šī vasara nelutina ne ar sauli un laikapstākļiem, ne bagātīgu zemeņu ražu. Tomēr Rimi garšu gide Zane Grēviņa (Našķoties Zane) iesaka nenokārt galvu! Viņa lepojas ar pašas izaudzētiem trim zemeņu ķekariem un lielu birumu noderīgu ideju, kā zemenes pagatavot un uzglabāt. Ir zemeņu laiks, un tas no sirds jāizbauda!

Recepte: Mārtiņš Spuris gatavo plānburgeru
Kas daudz dara, var daudz izdarīt! To zina katrs multimākslinieks – arī TV un radio personība Mārtiņš Spuris, kurš kopā ar Rimi Gardēžu virtuves šefpavāru Normundu Baranovski gatavo vienkāršu, gardu un arī maciņam draudzīgu smash burgeru jeb plānburgeru.

Svaigs kā piparmētra: meklē vasarīgas garšas
Ap Jāņu laiku līdz ar visu zemes zāli uz ziedēšanu taisās arī piparmētru lauki, kas kuplo teju katrā Latvijas dārzā. Rimi garšu gide Zane Grēviņa (Našķoties Zane) aicina neierobežot savas garšas kārpiņas ar ierasto piparmētru tēju – šim garšaugam ir pa spēkam piešķirt svaiguma dvesmu gandrīz katram ēdienam!

Recepte: Anastasija Samoilova gatavo gaspačo
Zupa vai šķidri salāti? Kas īsti ir aukstā tomātu zupa gaspačo, noskaidro pludmales volejboliste Anastasija Samoilova kopā ar Rimi šefpavāru Normundu Baranovski un no tomātiem gatavo vasarīgu gaspačo.

Recepte: Andrejs Reinis Zitmanis gatavo ravioli
Grupas Sudden Lights solists Andrejs Reinis Zitmanis nekad nav slēpis savu mīlestību pret Itālijas virtuvi. Mūziķa iecienītākie itāļu ēdieni ir četru sieru pica, pasta carbonara un lazanja, bet šoreiz viņš pieņēmis Rimi šefpavāra Normunda Baranovska izaicinājumu un iemēģina roku ar vistas gaļu pildītu ravioli pagatavošanā.